Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven

goede doelen.png

Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven

2023: een jaar met talloze acties voor het goede doel

Gepubliceerd door Davidsfonds op 21 december 2023

In het hart van onze Davidsfonds gemeenschap klopt een warme betrokkenheid bij de samenleving. Met trots en toewijding organiseren onze afdelingen talloze initiatieven die niet alleen de geest verrijken, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Met de feestdagen voor de deur willen we graag de schijnwerpers richten op de gulle bijdragen van al onze afdelingen. Samen zorgen zij voor een weldaad aan warmte en steun, en daar willen we vandaag bij stilstaan. Laten we ontdekken hoe onze afdelingen een stevige duit in het zakje doen voor een nog warmere samenleving.

We blikken terug op verschillende acties georganiseerd in 2022 en 2023, en kijken vooruit naar de laatste week van 2023 en het komende jaar 2024. Ontdek hoe Davidsfonds-afdelingen met hun hartverwarmende evenementen goede doelen ondersteunen. Hierbij een selectie van enkele prachtige initiatieven.

2022

Davidsfonds Herent

Davidsfonds Herent organiseerde een boeiende voordracht met Bart De Smet over vernieuwingen in de bedrijfswereld. De volledige opbrengst van deze avond, die € 235 bedroeg, werd geschonken aan het Fonds voor Zeldzame Ziekten van de KU Leuven. Een inspirerende avond waarin kennis over bedrijfsgroei hand in hand ging met een waardevolle bijdrage aan medisch onderzoek.

Davidsfonds De Klinge

Davidsfonds De Klinge organiseerde in 2022 kerstconcert "U zijt wellekome" met het zangkoor Sint Cecilia - De Klinge en de volkskunstgroep Reintje Vos. Dit initiatief resulteerde in een indrukwekkende inzameling van € 800, die vervolgens werd overhandigd aan "Slaatje Praatje", de mobiele sociale kruidenier van OCMW's in Laarne, Wichelen, Berlare, Lebbeke, Buggenhout, Sint-Gillis-Waas en Waasmunster. Slaatje Praatje voorziet tweewekelijks een markt met kwaliteitsvoeding en verzorgingsproducten voor mensen met financiële problemen. Deze klanten betalen een lage prijs en kunnen ook kiezen uit een aanbod gratis producten. Het initiatief gaat echter verder dan materiële hulpverlening, met activiteiten zoals ontmoetingen, een mobiel kantoor, informatievoorziening en sociale tewerkstelling, waarmee de zelfredzaamheid van mensen in armoede wordt vergroot.

Davidsfonds regio Brussel

In 2022 organiseerde Davidsfonds regio Brussel het kerstevenement "U zijt wellekome" in de Basiliek van het Heilig-Hart te Koekelberg. De genereuze bijdragen van de deelnemers resulteerden in een indrukwekkende opbrengst van € 2500. Deze gulle gift werd vol liefde geschonken aan Tonuso vzw, een centrum voor jeugdhulp dat zich inzet om kinderen, jongeren en gezinnen te ondersteunen en hun leefsituatie te verbeteren. Een prachtig gebaar van solidariteit tijdens de feestelijke periode.

Davidsfonds Dilbeek

Tijdens kerstsamenzang "U zijt wellekome" in 2022 slaagde Davidsfonds Dilbeek erin om € 325 te verzamelen ter ondersteuning van projecten voor de gemeenschap van Kaga-Bandoro in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Davidsfonds Hulshout

Ook Davidsfonds Hulshout organiseerde in 2022 "U zijt wellekome" met liederen, muziek en vertellingen, waarbij ze een indrukwekkend bedrag van € 2600 ophaalden. Met deze opbrengst kochten ze Sinterklaasgeschenken voor kinderen uit kwetsbare en kansarme gezinnen in Hulshout. Ongeveer dertig kinderen ontvingen een geschenk ter waarde van ongeveer € 80, mogelijk gemaakt door de samenwerking met het OCMW. Een hartverwarmende bijdrage om de feestdagen voor deze gezinnen net wat specialer te maken.

2023

Davidsfonds Mortsel-Berchem

Op 25 en 26 februari opende Davidsfonds Mortsel-Berchem de deuren voor de 33e editie van de Tweedehandse Boeken- en Platenverkoop in de gymzaal en refter van Basisschool De Tandem 2, Mortsel. De opbrengst van € 6500 ging naar Buurthuis - Geefwinkel - Voedselbedeling In de Buurt vzw.

Davidsfonds Aarsele-Kanegem

Davidsfonds Aarsele-Kanegem zette zich in voor de lokale lagere schoolkinderen door een toneelopvoering van Frank Cools te organiseren en te financieren, een waardevolle bijdrage van € 1000. Hiermee gaven ze de kinderen de kans om kennis te maken met boeiend en inspirerend toneel, gepresenteerd door Frank Cools.

Davidsfonds Bertem

Op 6 oktober organiseerde Davidsfonds Bertem een informatieve lezing over Ajpopoli, een project dat hoogwaardig onderwijs biedt aan kansarme Mayakinderen in Guatemala. Het doel is om deze kinderen een solide basis te geven voor verdere studies of een betere voorbereiding op de arbeidsmarkt. De school, opgericht en beheerd door Mayaleerkrachten, is volledig afhankelijk van externe steun. De spreker, tevens lid van de afdeling en drijvende kracht achter het project, deelde een boeiende uiteenzetting over de werking en evolutie van de school. De lezing resulteerde in een opbrengst van € 685 ter ondersteuning van dit waardevolle onderwijsinitiatief.

Davidsfonds Kruisem

Davidsfonds Kruisem zette zich actief in voor het goede doel door verschillende evenementen te organiseren, resulterend in een indrukwekkende opbrengst van € 1000. Op 15 september organiseerden ze Café Chantant, een gezellige avond met het muzikantenduo Alique, vader Rik en zoon Seppe, waarbij Franse sfeerliederen en meezingers de toon zetten. De opbrengst ging naar Welzijnsschakel Kruisem. Daarnaast organiseerden ze een Eetmaal en een lezing in het kader van Nachten van de Geschiedenis, ten voordele van vzw DE KEPPER (POC) en vzw Den Ateljee (Wezemaal). Op 26 december staat er ook een kerstwandeling op het programma, startend bij vzw Heuvelheem en eindigend in de kerk van Lede, met een borreltje, live orgelspel, en een bezoek aan het duurzame en inclusieve Kaffee Théresine. Een unieke reeks activiteiten die samenkomen in de missie om positieve verandering te brengen voor verschillende goede doelen.

Davidsfonds Schoten

Davidsfonds Schoten bracht boekenliefhebbers samen tijdens hun tweedehands boekenmarkt op 4 en 5 november, met een indrukwekkende opbrengst van € 900. De volledige som werd ingezameld ter ondersteuning van Zonnekamp, een organisatie die jaarlijks een 10-daagse zomervakantie organiseert voor personen met een fysieke en/of mentale beperking. Een geslaagd evenement dat niet alleen de liefde voor boeken vierde, maar ook bijdroeg aan een waardevol initiatief voor de gemeenschap.

Davidsfonds De Beke

Op 16 november organiseerde Davidsfonds De Beke een geleid bezoek aan vzw Op 't Spoor in Ieper, verantwoordelijk voor wekelijkse voedselbedeling. Het initiatief resulteerde in een indrukwekkende inzameling van € 450 ter ondersteuning van hun waardevolle werk.

Davidsfonds Brasschaat, Sint-Job en Schoten

Drie Davidsfondsafdelingen in Brasschaat, Sint-Job en Schoten organiseerden op 22 november een boeiende lezing met filosoof Ludo Abicht over het Midden-Oostenconflict. Oorspronkelijk gepland in het parochiecentrum, verhuisde het naar de ruime zaal van het Sint-Michielscollege vanwege overweldigende belangstelling. De opbrengst van € 3000 ging rechtstreeks naar de slachtoffers van het conflict, een prachtige samenkomst van intellectuele verrijking en concrete hulp. Lees er meer over in dit krantenartikel.

Davidsfonds Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Op 30 november organiseerde Davidsfonds Onze-Lieve-Vrouw-Waver een inspirerende lezing met Jos Claes en Luc Simoens over Mercy Ships, een NGO die medische hulp verstrekt via schepen in Afrika om wereldwijd toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Professor dr. Jos Claes, een lokale neus-, keel- en oorchirurg en vrijwilliger op het ziekenhuisschip, deelde zijn ervaringen en legde uit hoe iedereen, ook niet-medisch geschoolden, kan bijdragen. Luc Simoens, erelector en -praktijklector HOGENT en gastspreker van Mercy Ships, gaf algemene informatie over de organisatie. De opbrengst van de inkomgelden werd volledig overgemaakt aan Mercy Ships, wat resulteerde in een indrukwekkende donatie van € 780.

Davidsfonds Reet

Op 6 december organiseerde Davidsfonds Reet een boeiende lezing met Mgr. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen. Tijdens het evenement werden de aanwezigen vriendelijk verzocht om een vrijwillige bijdrage, wat resulteerde in een gulle inzameling van € 423. De opbrengst gaat naar Pegode, een netwerkorganisatie van duurzaam verbonden plekken die ondersteuning op maat bieden aan personen met een beperking. Deze bijdrage was specifiek bestemd voor de inrichting van een nieuw woonhuis waar mensen met een beperking begeleid kunnen wonen.

Davidsfonds Hulshout

Op 17 december organiseerde Davidsfonds Hulshout "U zijt wellekome" met een lokaal koor uit Hulshout, waarbij muziek, liederen en vertellingen met het thema Wintervuur de hoofdrol speelden. Het evenement bracht een prachtige opbrengst van € 4200 met zich mee, waarmee Sinterklaasgeschenken werden aangekocht voor kinderen uit kwetsbare en kansarme gezinnen in Hulshout, een waardevolle bijdrage om de feestdagen voor deze kinderen extra bijzonder te maken.

Davidsfonds Aalter

Op 17 december vulde het traditionele Kerstconcert van het koor Amabile de kerk van Bellem met meer dan 400 enthousiaste mensen, die samen genoten van de betoverende klanken. Het concert, in samenwerking met Davidsfonds Aalter, bracht 2.000 euro op voor het goede doel, vzw Aalternatief, die jongeren met mentale of fysieke beperkingen ondersteunt in Aalter. 

Davidsfonds Bierbeek

Davidsfonds Bierbeek organiseerde op 20 december kerstconcert "U zijt wellekome" met het koor Cantamici onder leiding van Jan Convents. De opbrengst van dit evenement gaat naar Bram's Foundation, een initiatief dat het psychisch welzijn van jongeren en hun omgeving ondersteunt. Davidsfonds Bierbeek waardeert de aandacht voor preventie op dit gebied en onderstreept het belang van samenwerking met "Bram's Foundation" om gezamenlijk bij te dragen aan een sterke gemeenschap.

Davidsfonds Oudenaarde

Davidsfonds Oudenaarde nodigt op vrijdag 22 december om 19:30 uur iedereen uit voor kerstsamenzang "U zijt wellekome" in de Sint-Amanduskerk van Heurne. Beleef Kerstmis op een sfeervolle en originele manier door samen met familie en vrienden kerstliederen te zingen en het kerstverhaal op een bijzondere manier te ervaren. Na het zingen wordt een kerstdrankje aangeboden. Het evenement is gratis bij te wonen, maar er wordt een vrije bijdrage gevraagd voor een lokaal goed doel in Oudenaarde.

Davidsfonds Maaseik

Davidsfonds Maaseik organiseert kerstsamenzang "U zijt wellekome" op 26 december van 15:00 tot 16:00 uur, waarbij de opbrengst ten goede komt aan het onderzoek naar Multiple Sclerose (MS) onder leiding van het team van Prof. Dr. Tim Vanmierlo. Een initiatief dat niet alleen cultureel genot biedt, maar ook bijdraagt aan een nobel doel in de strijd tegen MS.

Davidsfonds Sint-Katelijne-Waver

Op 26 december organiseert Davidsfonds Sint-Katelijne-Waver kerstsamenzang "U zijt wellekome" van 15:00 tot 16:45 uur, waarbij orgel, accordeon, voorzangers uit het Sint-Catharinakoor en het koor De Goede Herder, evenals een dirigent, samenkomen om de kerstsfeer te verrijken. De deelnemers kunnen genieten van deze muzikale ervaring en worden aangemoedigd om een vrije bijdrage te leveren, zoals gebruikelijk, voor een lokaal goed doel.

Davidsfonds regio Brussel

Op 26 december om 16:00 uur organiseert Davidsfonds regio Brussel kerstsamenzang "U zijt wellekome" in de Basiliek van het Heilig-Hart te Koekelberg. De opbrengst komt ten goede aan vzw Minor-Ndako. Deze organisatie heeft als missie om kinderen en jongeren van diverse achtergronden veerkrachtig en weerbaar te maken voor de toekomst. Een waardevol initiatief dat bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van jongeren uit alle windstreken.

Davidsfonds Sint-Genesius-Rode

Op 26 december om 16:00 uur organiseert Davidsfonds Sint-Genesius-Rode kerstsamenzang "U zijt wellekome" in de H. Genesiuskerk te Sint-Genesius-Rode, om het goede doel te ondersteunen. Een gezellige gelegenheid om samen de kerstsfeer te beleven en tegelijkertijd bij te dragen aan een nobel doel.

Davidsfonds Beveren-Zuid

Op 26 december om 15:00 uur organiseert Davidsfonds Beveren-Zuid kerstsamenzang "U zijt wellekome" in de Kerk Sint-Jan te Melsele. Het belooft een sfeervolle middag te worden onder leiding van Luc Martens en Melos, waar iedereen van harte welkom is om de kerstperiode samen te vieren.

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos en Davidsfonds Londerzeel

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos, Davidsfonds Londerzeel en de pastorale zone 'Het Anker' organiseren op 26 december om 15:00 uur de zesde editie van "U zijt wellekome" om het authentieke kerstgebeuren te belichten. Het gelegenheidskoor, samengesteld uit lokale zangers, wordt versterkt door het koor Schola Cantorum uit Westrode onder leiding van Daniël Spinnael, begeleid door organist David Stienaers. Bijzondere gasten zijn de kinderen van het nieuwe kinderkoor 'De Nieuwe Nootjes' onder leiding van Esther Van Hellemont. De toegang is op basis van een 'vrije bijdrage voor het goede doel', met opbrengsten dit jaar bestemd voor het 'Mamadepot Kapelle-op-den-Bos', een Ferm-initiatief dat kleding en speelgoed verzamelt. Parochiepriester Kevin Pluym verwelkomt de bezoekers, en na afloop is er een traktatie met hapjes en drankjes in de kerk.

Davidsfonds Herentals

Op 26 december om 15:00 uur organiseert Davidsfonds Herentals "U zijt wellekome" in de Sint-Catharinakerk, Begijnhof, Herentals. Het wordt geleid door dirigent Joris Van Hasselt, met Bart Wuilmus als organist en voordrachten verzorgd door Mimi Keuppens. Het evenement is ten voordele van vzw De Dorpel, een organisatie die zich inzet om mensen in armoede te erkennen en groeikansen te bieden, waaronder educatieve activiteiten en projecten zoals vorming en scholing.

Davidsfonds Dilsen-Stokkem

Op 26 december van 15:00 tot 18:00 uur organiseert Davidsfonds Dilsen-Stokkem "U zijt wellekome" in de Kerk van Elen. Het programma omvat een optreden van het strijkersensemble onder leiding van Michel Pieters, begeleid door piano/orgel van Nicole Teuwen en zangkoor Sint-Cecilia Elen met solist Giorgio Angeli, onder leiding van dirigent Erik Opdenakker. De toegang is gebaseerd op een vrije bijdrage, die ten goede komt aan de Sint Vincentiusvereniging Dilsen-Stokkem. 

Davidsfonds Oostende

Davidsfonds Oostende organiseert op 26 december om 16:00 uur "U zijt wellekome" ten voordele van TEJO (Therapeuten voor Jongeren) in Oostende. TEJO biedt laagdrempelige, anonieme en gratis therapeutische hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Het doel is om hen direct en op een toegankelijke locatie te ondersteunen, waarbij professionele therapeuten op vrijwillige basis kortdurende hulp bieden vanuit hun eigen therapeutische aanpak. De bijdragen dragen bij aan het preventief tegemoetkomen aan dringende hulpvragen, waardoor jongeren in een vroeg stadium geholpen worden om escalatie van problemen te voorkomen. TEJO creëert een 'pedagogische plek' waar jongeren in alle rust gehoord worden.

Davidsfonds Wijnegem

Davidsfonds Wijnegem nodigt iedereen uit op 26 december om 16:00 uur voor "U zijt wellekome". Hoewel de toegang vrij is, hoopt Davidsfonds Wijnegem op een vrije bijdrage ten voordele van Samana, een organisatie die zich inzet voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers. Een gelegenheid om samen te komen, te genieten van het evenement en tegelijkertijd een waardevolle organisatie te ondersteunen.

Davidsfonds Dilbeek

Davidsfonds Dilbeek nodigt je uit om op 26 december om 16:00 uur samen met het Saviokoor kerstliederen te zingen in de Saviokerk tijdens "U zijt wellekome". De liederen, zowel op literair als op muzikaal gebied volksliederen, worden in een volgorde gepresenteerd die het kerstverhaal respecteert. Begeleid door orgel en aangevuld met passende poëzie, wordt een vrijblijvende bijdrage gevraagd ter ondersteuning van het werk van Mgr. Vanbuel in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

Davidsfonds Destelbergen

Op 26 december van 16:00 uur tot 19:00 uur nodigt Davidsfonds Destelbergen je hartelijk uit voor "U zijt wellekome" in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw te Destelbergen. Dit jaar kun je samen met het koor Cantoremus onder leiding van Astrid Verstuyft genieten van een sfeervolle samenzang, begeleid door Frank Heye op het orgel. Het programma omvat ook poëziemomenten die worden voorgedragen door de voormalige dorpsdichter Nicole Ledegen. De vrijwillige bijdrage voor dit evenement gaat, zoals elk jaar, naar een goed doel. Na de samenzang ben je van harte welkom op de traditionele receptie in Domus. 

Davidsfonds Oud-Turnhout

Op 26 december van 19:00 tot 21:00 uur nodigt Davidsfonds Oud-Turnhout je van harte uit voor "U zijt wellekome" – een gezellige kerstsamenzang onder leiding van Walter Vercammen en begeleid door het orgel van zijn dochter Elisabeth. Kom samen met kinderen en kleinkinderen genieten van bekende en minder bekende kerstliederen. Na de samenzang trakteert Davidsfonds Oud-Turnhout iedereen op een verfrissend glaasje fruitsap of heerlijke glühwein. De vrije bijdrage die wordt opgehaald, gaat naar de bestrijding van verborgen armoede in Oud-Turnhout. Korte update: er werd € 576 ingezameld voor het goede doel.

Davidsfonds Wetteren

Op 26 december van 19:00 uur tot 22:00 uur ben je van harte welkom bij Davidsfonds Wetteren voor een sfeervolle avond in de Kerk van Massemen. Het kerstzingen tijdens "U zijt wellekome" wordt ondersteund door voorzangers uit diverse koren, met begeleiding van Albert Van Steendam op accordeon en Jonathan Nijs op gitaar. Kerstevocaties met woorden en muziek door Sara Portier en Elfriede Decelle zorgen voor een afwisselende avond. Na het zingen ben je welkom in eetcafé Coeur De Boeuf, waar een drankje wordt aangeboden. Albert Van Steendam leidt ons door Vlaamse liederen op zijn acordeon. De opbrengst van deze avond gaat naar een goed doel. 

Davidsfonds De Klinge

Davidsfonds De Klinge organiseert op 26 december de gezellige kerstsamenzang "U zijt wellekome", waarbij de opbrengst naar een goed doel zal gaan. Korte update: ze hebben uiteindelijk € 600 opgehaald voor Mamadepot De Klinge.

Davidsfonds Dendermonde

Op 27 december van 15:00 tot 17:00 uur nodigt Davidsfonds Dendermonde je uit voor "U zijt wellekome". De Sint-Gregoriusgilde zal bekende kerstliederen ten gehore brengen, waarbij samen zingen centraal staat. Dit gratis evenement vraagt om een vrije bijdrage, die dit jaar ten goede komt aan de vzw Kinderfonds "De Tondeldoos", die zich inzet voor kansarme kinderen en gezinnen in Groot-Dendermonde. Voel de warmte van samenzang en draag bij aan een betere toekomst voor hen die het nodig hebben.

2024

Davidsfonds Mortsel-Berchem

Op zaterdag 17 en zondag 18 februari 2024 verwelkomt Davidsfonds Mortsel-Berchem iedereen op de 34e Tweedehandse boeken- en platenverkoop in de gymzaal en refter van Basisschool De Tandem 2, Mortsel. Dit jaar is het een benefiet ten voordele van Oekraïne Project Edegem vzw. Met een gevarieerd aanbod, van romans tot grootformaat kunstboeken, en prijzen vanaf 20 cent, bieden ze koopjes voor elke lezer. Op zaterdag zijn ze open van 09:30 tot 18 uur en op zondag van 09:30 tot 16:00 uur. Voorafgaand aan het evenement houden ze op donderdag 25 januari 2024 een boeiende causerie met journalist Bruno Beeckman over 'Oekraïne, twee jaar na de invasie'

Davidsfonds Vorselaar

Traditiegetrouw organiseert Davidsfonds Vorselaar op 13 januari 2024 een quiz voor het goede doel. De quiz staat dit jaar volledig in het teken van Vorselaar. De opbrengst draagt bij aan de aanschaf van een rolstoelfiets. Iedereen is welkom om samen met buren, familie, vereniging of vriendenkring de kennis van het dorp te testen. De quiz begint om 19:30 uur en eindigt om 23:00 uur, waardoor er na afloop nog tijd is voor gezelligheid met een drankje en een babbel. 

Bedankt!

Een warme dank aan alle Davidsfonds-afdelingen voor hun toewijding en inzet. Samen maken jullie van Vlaanderen en Brussel een plek vol warmte, leergierigheid en trots. Het delen en beleven van diverse culturele vormen is zeer waardevol. Want cultuur ... beleef je samen!

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen