Cultuurblog

Ontdek het laatste cultuurnieuws op onze Cultuurblog

Dompel jezelf onder in het laatste nieuws over onze boeken, activiteiten en cultuurpartners.

Cultuurblog

 1. 5 december 2022

  Dag van de vrijwilliger

  "Vrijwilligers, de volwassen versie van goede feeën", schrijft Loesje. Er zit wel waarheid in. Vrijwilligers steken hun handen uit de mouwen en zorgen ervoor dat al onze activiteiten in goede banen geleid worden. Daarom vonden we dat we een manier moesten zoeken om onze vrijwilligers een heel jaar lang te bedanken. Sinds De Week van de Vrijwilliger 2022 (februari-maart) reizen we dus rond met onze pannenkoekenpan. 

  Dag van de vrijwilliger
  Lees meer over "Dag van de vrijwilliger"
 2. 19 november 2022

  "Voorlezen werkt voor iedereen"

  Voorleesweek: dé week in het jaar waarin we graag focussen op het belang en plezier van voorlezen. En wij niet als enige! Brenda Froyen is naast docent in de lerarenopleiding ook auteur van de Wifi-boeken én vurig voorstander van voorlezen voor iedereen. Wat dat juist betekent? Wij voelden haar aan de tand.

  "Voorlezen werkt voor iedereen"
  Lees meer over ""Voorlezen werkt voor iedereen""
 3. 16 november 2022

  Hugo van der Goes en de Dood

  De dood van Mariavan Vlaamse meester Hugo van der Goes is een topstuk dat deel uitmaakt van de collectie Vlaamse Primitieven van Musea Brugge. In 2018 startte een intensieve restauratie aan het schilderij. Vandaag is de restauratie afgerond. De kleurenpracht van het werk straalt meer dan ooit. Sibylla Goegebuer is curator van de expo Oog in oog met de Dood en neemt ons mee doorheen het leven en werk van Hugo van der Goes.

  Hugo van der Goes en de Dood
  Lees meer over "Hugo van der Goes en de Dood"
 4. 8 november 2022

  “De tweestrijd tussen avontuur en angst voor het onbekende neem je mee als acteur”

  Het is 1923. Miljoenen mensen maken de oversteek van Europa naar de VS in de zoektocht naar een beter leven. De nieuwe spektakelmusical Red Star Line verkocht al meer dan 100.000 tickets. Jelle Cleymans kruipt in de rol van Jan, een man met een klein landbouwbedrijf. Hij mag als ingenieur aan de slag gaan in Amerika, maar moet zijn verloofde Marie achterlaten. Jelle vertelt meer over zijn rol als acteur en liedtekstschrijver bij de nieuwe succesmusical.

  “De tweestrijd tussen avontuur en angst voor het onbekende neem je mee als acteur”
  Lees meer over "“De tweestrijd tussen avontuur en angst voor het onbekende neem je mee als acteur”"
 5. 30 oktober 2022

  “Een bestemming waar nog nooit een reisgids over geschreven was”

  Het hiernamaals: een bestemming waar veel over wordt gedacht, maar weinig echt over geweten is. In Hemel en hel in kaart nemen Martin van Mousch en Guido Derksen je mee op een cultuurhistorische verkenning door het leven na de dood. Lees hier hoe ze samen terugblikken op hun buitengewone reisgids.

  “Een bestemming waar nog nooit een reisgids over geschreven was”
  Lees meer over "“Een bestemming waar nog nooit een reisgids over geschreven was”"
 6. 21 oktober 2022

  Het keurslijf van de keizerin

  Davidsfonds Academie trok tijdens Film Fest Gent naar Corsage, een film over Elisabeth in Beieren – Si(s)i voor de vrienden. Regisseur Marie Kreutzer en actrice Vicky Krieps kozen hierbij voor een eerder atypische vertolking van de geliefde keizerin. Voorafgaand aan de film trakteerde filmdocente Anke Brouwers de deelnemers nog op een lezing over vrouwen in film. Ondergetekende was alvast van de partij.

  Het keurslijf van de keizerin
  Lees meer over "Het keurslijf van de keizerin"
 7. 30 september 2022

  Week van het Nederlands: wist-je-datjes

  Week van het Nederlands! Dat betekent dat we het maar over één ding kunnen hebben en dat is natuurlijk onze prachtige taal. Hoe goed ken jij het Nederlands? Deze dingen wist je waarschijnlijk nog niet.

  Week van het Nederlands: wist-je-datjes
  Lees meer over "Week van het Nederlands: wist-je-datjes"
 8. 27 september 2022

  Voor jou gezien: Pan & Syrinx

  Opera op vijf minuten van je voordeur. Het lijkt haast ondenkbaar, maar Davidsfonds Jabbeke bewees nu voor de derde maal op rij dat cultuur niet altijd ver te zoeken is. Na het glansrijk succes van Dido and Aeneas en Venus and Adonis zetten ze hun vijfjaarlijkse traditie voort met John Ernest Galliards verborgen parel: Pan and Syrinx.

  Voor jou gezien: Pan & Syrinx
  Lees meer over "Voor jou gezien: Pan & Syrinx"
 9. 24 september 2022

  Het abc aan literaire boekentips

  Een nieuw cultuurjaar, een nieuw schooljaar én een nieuw leesjaar. Alles start opnieuw op, ook de vele leesgroepen- en clubs doorheen Vlaanderen en Brussel vliegen er opnieuw met de volle goesting in. Misschien lees jij ook wel graag iets meer literairs, wil je nieuw leesvoer ontdekken of zoek je nog inspiratie voor je eigen leesgroep? Ontdek ons abc en lees met ons mee!

  Het abc aan literaire boekentips
  Lees meer over "Het abc aan literaire boekentips"
 10. 1 september 2022

  “Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”

  Raf en Mich Walschaerts vormen het cabaret-duo Kommil Foo. Met de nodige humor en beeldtaal toveren zij een unieke voorstelling in elkaar. Raf vertelt meer over hun blik op cultuur en taal.

  “Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”
  Lees meer over "“Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”"