Cultuurblog

Ontdek het laatste cultuurnieuws op onze Cultuurblog

Dompel jezelf onder in het laatste nieuws over onze boeken, activiteiten en cultuurpartners.

Cultuurblog

 1. 21 april 2024

  Lees hier de winnende teksten van Junior Journalist!

  Wat was het weer een plezier om alle inzendingen van deze editie van Junior Journalist te mogen lezen! Het thema dit jaar was ‘Oost, west, thuis best?!’, waarmee meer dan 10.000 Junior Journalisten aan de slag gingen. Op zondag 21 april 2024 werden de winnaars bekendgemaakt, in het statige Vlaams Parlement. Geniet hieronder van hun schrijfsels!

  Lees hier de winnende teksten van Junior Journalist!
  Lees meer over "Lees hier de winnende teksten van Junior Journalist!"
 2. 15 maart 2024

  Reisleiders in de kijker: twee reizen om te ontdekken!

  “Boeiende cultuur, prachtige natuur en een goeie keuken: Sri Lanka heeft het allemaal” - Vincent Hofmans

  “Een land moet je horen, zien, ruiken en proeven” - Zjakki Willems

  Reisleiders in de kijker: twee reizen om te ontdekken!
  Lees meer over "Reisleiders in de kijker: twee reizen om te ontdekken!"
 3. 8 maart 2024

  Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical

  Het wordt geen happy end, dat kunnen we al verklappen. Maar de musical Jeanne d’Arc belooft deze zomer wel een indrukwekkend spektakel te worden. In openlucht nog wel, met het kasteel de Merode in Westerlo als verbluffend decor. Acteur, zanger en schrijver Jelle Cleymans ontfermt zich over de liedteksten. “Jeanne d’Arc is een zwaar en beladen verhaal. Toch hebben we ook al veel gelachen tijdens het schrijven. Een goed teken.”

  Tekst: Bart Claes

  Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical
  Lees meer over "Jelle Cleymans over Jeanne d’Arc, de musical"
 4. 28 februari 2024

  Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'

  We kijken ernaar uit om de komende periode de vijf finalisten van onze Taal is Toekomst-trofee nog eens extra in de schijnwerpers te zetten.

  Voor ons tweede interview spraken we met Nele De Sloover en Adriaan D’Haens, initiatiefnemers van ‘Helder’. 'Helder' is een gratis podcast voor mensen die Nederlands als tweede taal leren. Het idee is dat elke aflevering toegankelijke gesprekken biedt over het leven in Vlaanderen, geschikt voor mensen op niveau A2+/B1. Op dit moment is er alvast een pilootaflevering beschikbaar. Het is een project van twee taalonderwijsprofessionals die het gat tussen beginnersniveaus willen overbruggen en een venster willen bieden naar de Vlaamse cultuur. Geen traditionele les, maar een levendig gesprek.

  Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'
  Lees meer over "Interview met Adriaan en Nele van 'Helder'"
 5. 28 februari 2024

  Interview met Ria van Wereld-Delen

  We kijken ernaar uit om de komende periode de vijf finalisten van onze Taal is Toekomst-trofee nog eens extra in de schijnwerpers te zetten.

  Ons eerste interview vond plaats met Ria Leysen van Wereld-Delen. Met ongeveer 100 vrijwilligers ondersteunt Wereld-Delen kinderen die thuis geen Nederlands spreken, van kleuters tot aan het secundair onderwijs. De ondersteuning gebeurt op maat van de kinderen, op school en in kleine groepjes.

  Interview met Ria van Wereld-Delen
  Lees meer over "Interview met Ria van Wereld-Delen"
 6. 14 februari 2024

  "Valentina, mijn thuis"

  De lokale voorrondes van Junior Journalist naderen hun einde, en we zijn onder de indruk van de overweldigende hoeveelheid prachtige inzendingen! Een ervan is afkomstig van Isa Roovers uit Edegem. Haar werk genaamd "Valentina, mijn thuis" past perfect bij 14 februari, beter bekend als Valentijn, de dag van de liefde. We delen het dan ook graag met jullie.

  "Valentina, mijn thuis"
  Lees meer over ""Valentina, mijn thuis""
 7. 25 januari 2024

  De Boon 2024: stemmen maar!

  De twee vakjury's hebben elk vijf titels geselecteerd uit de longlist, die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook dit jaar ondersteunen wij met Davidsfonds de Boon door de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur te schenken. Lezers kunnen stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist. De prijsuitreiking staat gepland op 26 maart 2024 in Turnhout, waar we te weten zullen komen welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.

  De Boon 2024: stemmen maar!
  Lees meer over "De Boon 2024: stemmen maar!"
 8. 25 januari 2024

  Dit was Toast Literair 2024!

  Dit was Toast Literair 2024! Er werd genoten van literatuur en muziek, gesmuld van heerlijke ontbijten, gezellig gebabbeld, getoost op het nieuwe jaar en nog zoveel meer. We vinden het geweldig om te zien hoe elke afdeling afgelopen weekend zijn eigen creatieve inbreng heeft getoond. Graag bedanken we al onze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. Zonder jullie zou er geen Toast Literair plaatsvinden, want cultuur ... beleef je samen!

  Dit was Toast Literair 2024!
  Lees meer over "Dit was Toast Literair 2024!"
 9. 21 december 2023

  Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven

  In het hart van onze Davidsfonds gemeenschap klopt een warme betrokkenheid bij de samenleving. Met trots en toewijding organiseren onze afdelingen talloze initiatieven die niet alleen de geest verrijken, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Met de feestdagen voor de deur willen we graag de schijnwerpers richten op de gulle bijdragen van al onze afdelingen. Samen zorgen zij voor een weldaad aan warmte en steun, en daar willen we vandaag bij stilstaan. Laten we ontdekken hoe onze afdelingen een stevige duit in het zakje doen voor een nog warmere samenleving.

  Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven
  Lees meer over "Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven"
 10. 1 december 2023

  Ensor, meer dan maskers

  Iedereen kent Ensor omwille van zijn maskers en skeletten, maar Mu.ZEE bewandelt met haar nieuwe tentoonstelling een heel ander pad. Ooit gedacht dat Ensor te rijmen viel met stillevens? Wel, het kan! Dankzij de unieke invalshoek van curatoren Bart Verschaffel en Sabine Taevernier kan je vanaf 16 december genieten van talloze stillevens in Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930’.

  Ensor, meer dan maskers
  Lees meer over "Ensor, meer dan maskers"