Cultuurblog

Ontdek het laatste cultuurnieuws op onze Cultuurblog

Dompel jezelf onder in het laatste nieuws over onze boeken, activiteiten en cultuurpartners.

Cultuurblog

 1. 14 februari 2024

  "Valentina, mijn thuis"

  De lokale voorrondes van Junior Journalist naderen hun einde, en we zijn onder de indruk van de overweldigende hoeveelheid prachtige inzendingen! Een ervan is afkomstig van Isa Roovers uit Edegem. Haar werk genaamd "Valentina, mijn thuis" past perfect bij 14 februari, beter bekend als Valentijn, de dag van de liefde. We delen het dan ook graag met jullie.

  "Valentina, mijn thuis"
  Lees meer over ""Valentina, mijn thuis""
 2. 25 januari 2024

  De Boon 2024: stemmen maar!

  De twee vakjury's hebben elk vijf titels geselecteerd uit de longlist, die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook dit jaar ondersteunen wij met Davidsfonds de Boon door de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur te schenken. Lezers kunnen stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist. De prijsuitreiking staat gepland op 26 maart 2024 in Turnhout, waar we te weten zullen komen welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.

  De Boon 2024: stemmen maar!
  Lees meer over "De Boon 2024: stemmen maar!"
 3. 25 januari 2024

  Dit was Toast Literair 2024!

  Dit was Toast Literair 2024! Er werd genoten van literatuur en muziek, gesmuld van heerlijke ontbijten, gezellig gebabbeld, getoost op het nieuwe jaar en nog zoveel meer. We vinden het geweldig om te zien hoe elke afdeling afgelopen weekend zijn eigen creatieve inbreng heeft getoond. Graag bedanken we al onze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. Zonder jullie zou er geen Toast Literair plaatsvinden, want cultuur ... beleef je samen!

  Dit was Toast Literair 2024!
  Lees meer over "Dit was Toast Literair 2024!"
 4. 21 december 2023

  Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven

  In het hart van onze Davidsfonds gemeenschap klopt een warme betrokkenheid bij de samenleving. Met trots en toewijding organiseren onze afdelingen talloze initiatieven die niet alleen de geest verrijken, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. Met de feestdagen voor de deur willen we graag de schijnwerpers richten op de gulle bijdragen van al onze afdelingen. Samen zorgen zij voor een weldaad aan warmte en steun, en daar willen we vandaag bij stilstaan. Laten we ontdekken hoe onze afdelingen een stevige duit in het zakje doen voor een nog warmere samenleving.

  Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven
  Lees meer over "Davidsfonds-afdelingen en hun warme initiatieven"
 5. 1 december 2023

  Ensor, meer dan maskers

  Iedereen kent Ensor omwille van zijn maskers en skeletten, maar Mu.ZEE bewandelt met haar nieuwe tentoonstelling een heel ander pad. Ooit gedacht dat Ensor te rijmen viel met stillevens? Wel, het kan! Dankzij de unieke invalshoek van curatoren Bart Verschaffel en Sabine Taevernier kan je vanaf 16 december genieten van talloze stillevens in Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930’.

  Ensor, meer dan maskers
  Lees meer over "Ensor, meer dan maskers"
 6. 24 november 2023

  "De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden

  Geschiedenis wordt vaak vastgelegd in woorden, maar soms schilderen kunstenaars het verhaal op hun eigen unieke manier. In "De mooiste geschiedenis van België" neemt Jos Vandervelden ons mee op een boeiende reis door de geschiedenis van België, vertrekkende van de kunstzinnige interpretaties van getalenteerde kunstenaars.

  Wat is de rode draad in Jos zijn werken, wat drijft hem en welk werk uit het nieuwste boek is zijn persoonlijke favoriet? Je komt het hier te weten!

  "De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden
  Lees meer over ""De mooiste geschiedenis van België" Jos Vandervelden"
 7. 14 november 2023

  Afdelingen verwelkomen je bij Davidsfonds

  Dankzij het engagement van vele Davidsfonds-vrijwilligers kan je genieten van een breed aanbod aan culturele ontmoetingen dichtbij huis. Om jou en anderen te overtuigen om deel uit te maken van deze grote culturele familie, zetten zij met de lokale afdelingen geregeld enkele nieuwe initiatieven op. Benieuwd hoe ze jou en anderen warm maken om deel te nemen? Of ben je als vrijwilliger op zoek naar inspiratie? Lees dan snel verder …

  Lees meer over "Afdelingen verwelkomen je bij Davidsfonds"
 8. 9 oktober 2023

  Wie wint de 37ste Davidsfonds Zomerzoektocht in Roeselare en Zonnebeke?

  Met genoegen maakt Davidsfonds de winnaars van de 37ste editie van de Zomerzoektocht bekend. Dit jaar lokte de zoektocht circa 21.000 deelnemers naar Roeselare en Zonnebeke. Afgelopen zaterdag vond de prijsuitreiking plaats in Passendale.

  Wie wint de 37ste Davidsfonds Zomerzoektocht in Roeselare en Zonnebeke?
  Lees meer over "Wie wint de 37ste Davidsfonds Zomerzoektocht in Roeselare en Zonnebeke?"
 9. 25 september 2023

  ‘Tussen de Soep en de Feiten’

  Midden op de dag, wanneer je energie begint te dalen en je maag begint te rommelen, is er niets zo verkwikkend als een warme kom soep en een dosis intellectuele stimulatie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij 'Tussen de Soep en de Feiten'. Deze maandelijkse bijeenkomst brengt boeiende sprekers samen die actuele thema's onder de loep nemen, allemaal vanuit een Brusselse invalshoek. Maar het beste van alles? Je krijgt niet alleen voedsel voor lichaam en geest, maar ook de kans om actief deel te nemen aan de discussie.

  ‘Tussen de Soep en de Feiten’
  Lees meer over "‘Tussen de Soep en de Feiten’"
 10. 14 september 2023

  “Natuurlijk praten mensen achter je rug”

  The Orchestra is een tragikomische muzikale serie die zich afspeelt in en rond een Deens symfonieorkest. De satire biedt een kijkje achter de schermen van het orkest en de complexe verhoudingen tussen de muzikanten. In de schijnbaar serene wereld van het orkest blijkt een broeinest van intriges te schuilen. Op 28 september vindt de Belgische première van de eerste twee afleveringen plaats in De Bijloke. Dankzij een eerste samenwerking tussen Davidsfonds en aanbieder Lumière kan jij het voordelig meemaken, klik hier voor alle informatie. 

  “Natuurlijk praten mensen achter je rug”
  Lees meer over "“Natuurlijk praten mensen achter je rug”"