Herschrijven vind ik leuker dan het schrijven zelf

Thomas Desmet

Herschrijven vind ik leuker dan het schrijven zelf

Artikel verscheen eerder in Leest! tekst: Laura Huygen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 14 juli 2023

Je stuurt je manuscript op naar een uitgeverij. Ze vinden het goed. En dan? Thomas Desmet weet er ondertussen alles van. Zijn eerste boek Arendsoog verschijnt binnenkort. “Een hele beleving. En ik weet nog steeds niet goed hoe alles juist ineen steekt bij een uitgeverij.”

Overdag werkt hij aan HOGENT, daarna ontpopt hij zich tot een schrijver pur sang. “Ik ben altijd graag met schrijven bezig geweest”, vertelt Thomas. “In de jeugdbeweging schreef ik toneeltjes voor de kinderen. En veel kortverhalen. Dat minderde toen ik begon te werken. Nu is het er toch een keer van gekomen om iets volledig af te werken.” (lacht)

Puzzelleggen

“Ik zat al lang met een deel van het verhaal in mijn hoofd. Ik wilde graag iets doen rond een detectivezaak, specifiek voor young adult à la Veronica Mars, een detectiveserie die hip was toen ik zeventien was. Een heel notitieboek aan ideeën schreef ik vol. Dat sorteerde ik en ik begon te schrijven. Op zes weken was ik klaar. Herlezen, herschrijven en herstructureren duurt het langst, maar vond ik bijna leuker dan het schrijven zelf. Je ziet dan de puzzel.”

Dat heet dan geluk hebben

“In december 2021 stuurde ik het manuscript naar een aantal uitgeverijen. Ofwel krijg je geen reactie. Ofwel mag je naar de tweede ronde, maar stopt het daarna voor je. Ofwel keuren ze het af. En in het beste geval zien ze het wel zitten. Dat geluk had ik. Ondertussen zijn we een jaar verder en verschijnt mijn boek bijna.”

De mythische boekenwereld

“Ik wist niet goed hoe het in elkaar zat. Ik stelde mij stoffige dingen voor bij de uitgeverswereld en een uitgever met een grote bril, maar dan kom je terecht in het moderne gebouw van Standaard Uitgeverij… Het leukste was toen de cover werd ontworpen. Dat maakt het echt. Nu is het voor mij vooral belangrijk om wat reclame te maken. Er is nog niet zoveel over mij te vinden op het internet. Ik heb dat altijd een beetje afgeschermd. Schrijven is een beetje anoniem, maar voor mijn doelgroep is online aanwezigheid wel belangrijk.”

Kansen en talenten

“Het leukste is dat andere mensen je verhaal lezen. Je schrijft voor jezelf en leert daar veel uit, maar je wil dat ook delen. Dat is mijn grootste drijfveer. Daarnaast was ik trots op mijn verhaal. Ik vond het goed genoeg om een kans te wagen. Dan had ik het tenminste geprobeerd. En jongeren zijn een fijne doelgroep. Het is leuk dat er nu zoveel aandacht aan gegeven wordt. Als je een boekenwinkel binnenwandelt is er een heel rek young adult-boeken. De focus ligt op de Engelse boeken, maar ik denk niet dat het erg is voor de Nederlandstalige young adults. Er is massa’s talent van eigen bodem. Dat schept kansen, denk ik.”

Arendsoog

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen