Jeugdboekenmaand met Thomas Desmet

Jeugdboekenmaand Thomas Desmet.png

Jeugdboekenmaand met Thomas Desmet

Gepubliceerd door Davidsfonds op 13 maart 2023

Jeugdboekenmaand! Een hele maand in het teken van jeugdboeken onder het thema ‘geluk’. Deze week voelden we jeugdauteur Thomas Desmet aan de tand. Zijn allereerste boek, Arendsoog, verschijnt binnenkort. Spannend! Wat weet hij hierover te vertellen?

Tekst: Laura Huygen

Dag Thomas! Op 21 maart verschijnt Arendsoog, een boek met jouw naam erop. Er is alleen nog niet veel over je te vinden… Kan je jezelf even voorstellen?

“Natuurlijk. (lacht) Ik ben 34 jaar, ik woon in Zulte, ben getrouwd en de trotse eigenaar van een windhond. Ik werk aan HoGent, de hogeschool van Gent, waar ik een beetje van alles doe, waaronder lesgeven, vooral financiële vakken. Ik studeerde dan ook economie. Dat heeft niets met taal te maken, maar ik heb altijd graag geschreven. In de jeugdbeweging schreef ik toneeltjes uit voor de kinderen. En veel kortverhalen schreef ik ook. Dat minderde allemaal toen ik begon te werken, maar nu is het er toch van gekomen om iets volledig af te werken.” (lacht)

9789002277504Waarover gaat jouw debuut?

“Het is een detectiveverhaal voor jongeren. Elk hoofdstuk bestaat uit een case en doorheen heel het verhaal loopt één grote case. Het lijkt een beetje op Veronica Mars. Dat was een hippe detectiveserie toen ik zeventien was. Veronica Mars loste ook elke aflevering een case op, met een rode draad doorheen heel de serie. En ze lijkt wel een beetje op mijn hoofdpersonage, want ook hij komt niet zo sympathiek over in het begin.”

Hoe schrijf je zoiets?

“Ik zat al lang met een deel van het verhaal in mijn hoofd. Ik wilde graag iets doen rond een detectivezaak, specifiek voor young adult, en schreef een heel notitieboek aan ideeën vol. In 2021 sorteerde ik dat allemaal. Daarna begon ik te schrijven. Dat duurde niet zo lang. Ik denk dat ik op zes weken klaar was. Dan begint het herlezen, herschrijven en herstructureren. Dat nam het meeste tijd in beslag, zelfs nadat de uitgever er doorgaat. Dat herwerken vond ik bijna leuker dan het schrijven zelf, omdat je de puzzel dan beter ziet. In december 2021 stuurde ik het manuscript naar een aantal uitgeverijen. Ofwel krijg je geen reactie. Ofwel mag je naar de tweede ronde, maar stopt het daarna voor je. Ofwel keuren ze het af. En in het beste geval zien ze het wel zitten. Dat geluk had ik. Ondertussen zijn we een jaar verder en verschijnt mijn boek bijna.”

“Ik vind het voor mezelf belangrijk om doelen te stellen. Vandaag wil ik bijvoorbeeld 2500 woorden schrijven. Of ik dan de hele dag productief was, is een ander verhaal. Dat doel is belangrijk om vooruit te geraken. Per hoofdstuk schrijf ik op voorhand op wat er precies moet gebeuren vooraleer ik het uittyp, dus ik plan het wel een beetje. Ik weet nog niet of dat de beste techniek is.”

Thomas Desmet 1Zijn er dingen in het proces die je niet verwachtte of die je verrast hebben?

“Eigenlijk alles. (lacht) Ik wist niet goed hoe het in elkaar zat. Ik stelde mij stoffige dingen voor bij de uitgeverswereld en een uitgever met een grote bril, maar dan kom je terecht in het moderne gebouw van Standaard Uitgeverij… Het is echt een bedrijf. Het leukste was toen de cover werd ontworpen. Dat maakt het echt. Nu is het voor mij vooral belangrijk om wat reclame te maken. Zoals je zegt, er is nog niet zoveel over mij te vinden op het internet. Ik heb dat altijd een beetje afgeschermd. Voor een young adult is dat eigenlijk niet goed. Schrijven is een beetje anoniem, je bent een naam die op een boek plakt, maar voor mijn doelgroep is online aanwezigheid wel belangrijk.”

Wat was je motivatie om je manuscript naar een uitgeverij te sturen?

“Het leukste is dat andere mensen je verhaal lezen. Je schrijft voor jezelf en leert daar veel uit, maar je wil dat ook delen. Dat is mijn grootste drijfveer. Daarnaast was ik trots op mijn verhaal. Ik vond het goed genoeg om een kans te wagen. Dan had ik het tenminste geprobeerd. En jongeren zijn een fijne doelgroep. Het is leuk dat er nu zoveel aandacht aan gegeven wordt. Als je een boekenwinkel binnenwandelt is er een heel rek young adult-boeken. De focus ligt op de Engelse boeken, maar ik denk niet dat het erg is voor de Nederlandstalige young adults. Er is massa’s talent van eigen bodem. Dat schept kansen, denk ik.”

Thomas Desmet 2Vanwaar haal jij je inspiratie?

“Ik lees zelf graag young adults. Ik neem die ideeën niet over, maar het inspireert wel sterk. Je ziet hoe andere schrijvers het aanpakken. Zoals de reeks van Holly Jackson, Good Girls Guide to Murder. Die las ik nadat mijn boek af was en vond ik heel goed. Haar vibe is nog sterker en donkerder. Van zulke fantastische boeken onthoud je dingen. Daarnaast kijk ik ook graag naar young adult series. Veronica Mars is zo goed dat het me blijft inspireren. Daarbij sta ik in het onderwijs. Je hoort veel dingen die gebeuren met jongvolwassenen die een verhaal op zich waard zijn. Dus het is een samenraapsel van verschillende dingen die mij inspireren.”

Heb je nog toekomstplannen?

“Er ligt al een vervolg op mijn boek klaar. Dat schreef ik deze zomer en dat zit nu bij de uitgever, maar meer kan ik er nog niet over zeggen. Als ik wild mag dromen, wil ik drie delen maken van dit verhaal. Alle losse eindjes zijn vastgekoppeld, maar er kunnen nog heel wat dingen gebeuren in die wereld.”

Zijn er bepaalde tips die je wil meegeven?

“Ik vond het moeilijk om mijn werk aan iemand anders te tonen. Toch liet ik mijn verhaal door een man of vijftien nalezen voor ik het naar de uitgever stuurde. In eerste instantie puur op taal, want ik heb geen taalachtergrond. Er zaten veel fouten in. En in tweede instantie op verhaal, zodat je het weet wanneer je lezers iets niet snappen of wanneer een mopje niet oké is. Je stelt jezelf kwetsbaar op, dus vraag het aan mensen die je kent, waarvan je weet dat ze goed zijn met taal of veel lezen. Dan blijft het een veilige context. Ik heb liever dat zij wat harder zijn tegen mij dan buitenstaanders. En blijven schrijven. Soms moet je gewoon schrijven en niet nadenken. We zijn allemaal bang om afgewezen te worden en dat is normaal. Maar als je nooit je hoofd uitsteekt, komt er ook nooit iets goed uit.”

Arendsoog van Thomas Desmet is vanaf 21 maart te koop op davidsfonds.be.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen