Boekje hier, boekje daar… Staan je pakjes voor Kerst al klaar?

Kerstboekencadeautips.png

Boekje hier, boekje daar… Staan je pakjes voor Kerst al klaar?

Gepubliceerd door Davidsfonds op 8 december 2021

Kerst komt eraan! Heb jij je cadeaus al ingepakt klaarliggen? Of het antwoord op die vraag nu ja of nee is, er kan altijd nog wel een pakje bij. Uiteraard dacht je al aan boeken, maar hoe kies je nu het perfecte boekenkerstcadeau voor iemand uit? Of nog beter: hoe maak je iemand duidelijk welk boek jij absoluut in je kast wil hebben na kerst? Maar wat als je niet kan kiezen? Geen nood, deze toppers moéten alvast op je lijstje staan.

Tekst: Laura Huygen

Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Het 16de-eeuwse Antwerpen, de stad die hij uiteindelijk ontvlucht, floreert. Tegelijk heerst er grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien. Alles wordt op scherp gesteld wanneer een wildevrouw in zijn herberg komt, als gevolg van overmoedige wereldveroveraars.

Wildevrouw is een monumentale historische roman. En zoals wel vaker: ofwel vind je het maar niks, ofwel ben je er wild van. Olyslaegers heeft er in elk geval zijn handen vol mee gehad. Een aanrader voor onder de boom (of elders).

Memoires van Charles-Joseph de Ligne, vertaald door Marijke Arijs

Essays, dat zijn saaie, vaak filosofische werken waar je toch niets van snapt. Zijn ze dat echt? Dat dachten wij niet! Kijk maar naar de nieuwste telg in de reeks Davidsfonds Essays: de memoires van Charles-Joseph De Ligne. Deze krioelen van snedige bon mots en pikante anekdotes. Een prachtige les in de achttiende-eeuwse levenskunst!

Prins Charles-Joseph was een Belgisch edelman in de 18de eeuw, de ‘vrolijkste man van zijn tijd’ volgens Goethe. Hij was een graag geziene gast aan de Europese vorstenhoven, bij Maria-Theresia, Marie-Antoinette en Catharina de Grote bijvoorbeeld. En dat niet alleen: hij kende Rousseau en Voltaire en kon goed opschieten met Casanova. Militair, diplomaat, Europeaan, schrijver, bon vivant, briljant causeur en een geboren charmeur: de Ligne was het allemaal. Na de Franse Revolutie, die hem ruïneerde, vestigde de prins zich in Wenen, waar hij zijn eigen memoires te boek stelde. 

En euhm… De andere essays in de reeks zouden ook niet in je boekenkast misstaan. Verzamel alle kleuren van de regenboog!

10 jaar Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Voor de doeners en Bourgondiërs onder ons valt er ook wat lekkers te bespeuren. Wat dacht je van 250 nieuwe recepten, voor jou getest, goedgekeurd en uitgelegd door Jeroen Meus? Of je nu graag vis, vlees of vegetarisch eet, of vooral geïnteresseerd bent in de dessertjes: er is voor elk wat wils.

Jeroen Meus staat al tien jaar dagelijks in de keuken van Dagelijkse kost. Met dit boek zet je het hele jaar gegarandeerd heerlijke verse kost op tafel. Dat kunnen onze collega’s die het boek al in huis haalden beamen. Smakelijk! (En misschien vind je er nog wel inspiratie in om tijdens elk kerstfeestje iets nieuws en lekker op tafel te toveren ook.)

Léonie van Karen Derycke en Lee Ingelbrecht

Vrouwen aan de top! Geen kerstfeest zonder een sterke madam die de touwtjes stevig in handen heeft. Echt een Léonietje! Een LéonieTJE…?

Als je niet weet over wie we het hebben, is het hoog tijd dat je Léonie een keer leest. Léonie Keingiaert de Gheluvelt werd in 1921, vlak na de Eerste Wereldoorlog, namelijk de eerste vrouwelijke burgemeester van België. En niet alleen dat, ze raakte verwikkeld in talrijke intriges. Zo botste ze bijvoorbeeld frontaal met de dorpspastoor. Als adellijke dame werd ze een eeuw te laat geboren, als vrouw in de politiek wellicht te vroeg. Feministe avant la lettre? Je ontdekt het in het boek!

Dus ja, als iemand je ooit een Léonietje noemt, dan is dat een mooi compliment. (Als je toevallig Léonie heet, zal je het wel vaker horen, maar toch!)

Bubbel van Bruno Vanspauwen

Zin in iets hedendaags? Dan is Bubbel wat je zoekt! Geen badbubbels of champagnebubbels, maar… kauwgombubbels! Bruno Vanspauwen werkte dertig jaar in de reclamewereld. Dit boek is zijn debuut als romanschrijver. Bijt je vast in de plakkerige kauwgomverhaal.

Een bedrijf dat kauwgom produceert, Chew Inc., wil de slabakkende verkoop aanzwengelen. Het schakelt daarvoor een bekend reclamebureau in. Samen zetten ze alle mogelijke reclamekanalen en -technieken in om zoveel mogelijk mensen aan het kauwen te krijgen. Van choquerende reclame tot reality-tv die betaald en bepaald wordt door de kauwgomfabrikant. In een gonzend universum van ononderbroken reclame, entertainment en digitalisering blaast de kauwgombubbel zich op tot hij uit elkaar dreigt te spatten.

Ik dans me weer bijeen van Jo Govaerts

Gedichtje hier, gedichtje daar, gelukkig nieuwjaar! Het nieuwe jaar ga je sprankelend in met de laatste bundel van Jo Govaerts. Haar vier eerder verschenen bundels werden hierin voor het eerst samengebracht, samen met een heel nieuwe bundel, haar eerste in meer dan twintig jaar: Morgen ga ik met je trouwen. Probeer eens iets anders en neem de tijd om de schoonheid en kracht van poëzie te ontdekken.

Hier alvast een voorproefje:

Een langzaam smeulend vuur van Paula Hawkins

Breng wat spanning in de kerstperiode met deze thriller. Je kent de auteur waarschijnlijk al van Het meisje op de trein. Dit keer gooide ze het over een andere boeg: die van een woonboot.

Daar wordt het toegetakelde lichaam van een jongeman gevonden. Drie vrouwen komen in de kijker. Ze kennen elkaar niet en hadden elks een andere relatie tot de vermoorde jongen. Om verschillende redenen branden ze van verlangen om het onrecht dat hen is aangedaan te wreken. Hoe ver zou elk van deze vrouwen gaan voor gerechtigheid? En hoe lang kunnen geheimen blijven smeulen voor ze exploderen?

Zoek je iets voor je (klein)kinderen? (Of lees je gewoon zelf graag kinderboeken?) Neem dan een kijkje in ons blogbericht van de Voorleesweek, waar we vijf toppers voor verschillende leeftijden in de schijnwerpers zetten. Ook op onze facebookpagina’s en Instagram plaatsen we regelmatig onze kinderboekentips.

Of… geef eens een schoolbibbon cadeau!

Op www.davidsfonds.be vind je het volledige aanbod terug.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen