14 x doen in de zomervakantie met je familie

doen in de zomervakantie blogbanner.webp

14 x doen in de zomervakantie met je familie

Gepubliceerd door Davidsfonds op 29 juni 2018

De temperaturen beginnen te stijgen, kinderen spelen op straat en aan de geur van barbecues is niet te ontsnappen. Dat kan maar één ding betekenen: zomervakantie! Tijd voor uitstapjes, lezen, genieten, kwalitijd met je familie én voor cultuur. Wij geven 14 niet te missen cultuurtips voor de zomer die je samen met je familie kan doen. Want ook tijdens de vakantie kan je terecht bij heel wat van onze cultuurpartners. Geniet ervan!

1. Snuif de vakantiesfeer op bij BOZAR

Deze zomer biedt BOZAR twee leuke activiteiten voor families:

BOZAR Open Air
Voor de tweede keer opent BOZAR de hele zomer lang een openluchtzwembad met een guingette. Dat zwembad is het enige Brusselse in de openlucht! Vakantiegevoel: check.
ℹ Alle info vind je hier.

BOZAR Open Air

Interactieve workshop bij RESIST!
Kinderen vanaf 9 jaar kunnen in het kader van de tentoonstelling RESIST! een interactieve workshop volgen rond mei ’68 en de protestbewegingen. Een leuke activiteit voor het hele gezin om het bezoek nog leuker te maken!

ℹ Info over de workshop vind je hier. Voor info over de tentoonstelling kan je hier terecht.

2. Ga op pad met Cuberdanny of Vlieg in S.T.A.M.

Cuberdannycuberdanny
‘Cuberdanny is zot van torens! Deze cuberdon op pootjes zou graag de top zijn van een toren in Gent. Maar waar moet die toren komen? En hoe moet die eruitzien? Hoe hoog is hij dan best? En …? Dat zijn wat veel vragen voor Cuberdanny alleen. Help jij hem mee zoeken naar een geschikte toren? Ga in de STAMzalen doorheen Het verhaal van Gent op zoek naar Cuberdanny en beantwoord zijn vragen en opdrachten. Zo verzamel je heel wat tips. Een doe-boekje vol leuke opdrachten en met prachtige illustraties van Pieter Gaudesaboos.’

ℹ De zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die met hun (groot)ouders, tantes, ooms … STAM bezoeken. De zoektocht en het boekje kosten vijf euro, reserveren is niet nodig. Cuberdanny zoekt een toren duurt ongeveer 1.30 uur. Alle info vind je hier.

De Schat van Vlieg
Voel jij wat Vlieg voelt? Hoe voelt het om in een stad te zijn? Ontdek voelend de geschiedenis van Gent in de verschillende zalen en vind het antwoord op de vragen in de zoektocht. Als je de juiste tips verzamelt, weet je waar Vlieg de schatkist in het STAM verstopt heeft.

ℹ Het parcours loopt van 30 juni t.e.m. 31 augustus 2018 en is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.  Te verkrijgen aan de balie van het STAM, reserveren hoeft niet. De activiteit is gratis.

3. Haal de beste speurneus in je boven bij Bilzen Mysteries

Het Verhaal - Bezoekers bij gracht - (c) Andreas Gijbels - bijgewerkt
Het Verhaal © Andreas Gijbels

Bilzen Mysteries: Het Verhaal
Het belevingsparcours in de sprookjesachtige Landcommanderij van Alden Biesen brengt de 800-jarige geschiedenis van het landgoed tot leven. Kinderen en ouders maken er met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op de oren een ongeziene tijdreis: van Ridderbroeders op kruistocht naar dansende nimfen van Minerva tot een verwoestende brand … De Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir, is de virtuele gids.

ℹ Bilzen Mysteries: Het Verhaal is in de zomermaanden dagelijks geopend vanaf zonsondergang. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Speurtocht- Joke en Jeron 2 (c) VJ
Acteurs Joke en Jeron © VJ

Bilzen Mysteries: Het Complot
Nieuw bij Bilzen Mysteries is Het Complot. Vanaf 3 juli wordt Bilzen Mysteries ook overdag crimineel leuk: in de gloednieuwe interactieve speurtocht verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen. Word jij de rechterhand van commissaris Angel (vertolkt door Joke Devynck)? Laat de speurder in je los en zie wat andere niet zien.

ℹ Je kan kiezen tussen twee versies van het spel: makkelijk (vanaf 8 jaar) of moeilijk (vanaf 12 à 14 jaar). Het Complot is deze zomer dagelijks geopend vanaf 9 uur. Meer info vind je hier.

4. Waan jezelf een kunstenaar in Mu.ZEE

Ben je aan zee deze zomer? En wil je naast zee, zon en strand nog iets anders beleven? Dan kan dat in Mu.ZEE in Oostende! Speciaal voor families werkte Mu.ZEE verschillende programma’s uit: een zomerparcours met leuke opdrachten of workshops waar je naar hartenlustkan experimenteren . Jouw uniek kunstwerk mag je ‘s avonds reeds meenemen naar huis.

ℹ Alle info vind je op www.muzee.be.

5. ‘Voel jij wat ik voel?’ in Alden Biesen

Steek je handen uit de mouwen en begeef je naar de schat van Vlieg in Alden Biesen! Volg je het tastparcours en vind je de schatkist? Dan maak je kans op een leuke prijs! Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen deze zomer op de tast Alden Biesen leren kennen. Een voelparcours loodst families op een speelse manier naar de schat.

Vlieg2018_liggend_kist_voel_vlieg_tekst

Na de succesvolle edities van de vorige jaren waarbij horen, zien en ruiken aan bod kwamen, is in 2018 de tastzin aan de beurt met het thema ‘Voel jij wat ik voel?’. Door dingen aan te raken leer je dingen bij die je met andere zintuigen niet kan leren: hoeveel weegt iets, hoe voelen bepaalde vormen, welke verwachtingen creëer je wanneer je een object enkel kan betasten maar niet ziet … Kijken naar een hond brengt niet hetzelfde teweeg dan met je vingertoppen over zijn pels strelen. Door te voelen leer je écht kennen, beter kennen. De tastsensatie is een sensatie die je bijblijft.

ℹ Waar? Aanmelden aan de balie van de tentoonstelling ‘Keramiek te kijk’ in de waterburcht in Alden Biesen
Wie? Kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar
Wanneer? Van 7 juli t.e.m. 2 september; dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur
Prijzen: 3 euro per persoon; 2,50 euro: 60+ en studenten 18 tot 26 jaar op vertoon van studentenkaart; 2,50 euro: groepen vanaf 15 personen (zonder gids); 1,50 euro: Lerarenkaart, DAL, leerlingen 7 tot 18 jaar; gratis: 0 tot 7 jaar en met de Riebedebiepas. Meer info via tamara.broeders@cjsm.vlaanderen.be.

6. Ga op tocht in het Gallo-Romeins Museum

Nog op zoek naar een leuke en leerrijke zomeruitstap (met de (klein)kinderen)? In hetcamapgenbeeld-neanderthaler Gallo-Romeins Museum van Tongeren ontdek je hoe onze voorouders leefden. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Romeinen … je leert ze allemaal kennen. Wedden dat ook jij in de ban raakt van het verre verleden? Bovendien is het museum deze zomervakantie extra aantrekkelijk voor kinderen. Er loopt een voelparcours door de zalen, met activiteiten die zijn aangepast aan hun leeftijd (4 tot 12 jaar). Steek je handen uit de mouwen en in de voeldozen. Plezier verzekerd!

ℹ Meer info vind je op www.galloromeinsmuseum.be.

7. Smeer je S.M.A.K.-factor deze zomer

Voor elk wat wils, deze zomer! Van een dun laagje actuele kunst tot een dikke laag S.M.A.K.-factor op je smoel!

Smeer een eerste laag actuele kunst met de fonkelnieuwe museumspeurtocht in het Broodthaerskabinet. Ontdek met het hele gezin (voor kinderen vanaf 6 jaar) de poëtische en tegendraadse humor in de kunst van Marcel Broodthaers. ℹ  Hier vind je meer info.

SMAKfactor-20_NB

Breng daarna een dubbele laag S.M.A.K. aan in het open atelier tijdens de Gentse Feesten in de Sint-Niklaaskerk, bij Palmarium Broodthaers. ℹ Voor meer info, klik hier.

En dompel je ten slotte volledig onder in de actuele kunst en animatiefilm in het Animatiefilm-atelier ZomerWaf! ZomerWaF! vindt plaats op 10, 11, 12 en 13 juli 2018 (4 dagen) of op 21, 22, 23 en 24 augustus 2018. Schrijf je nu in, voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. ℹ  Hier vind je meer info.

8. Zoek de schat in Kasteel van Gaasbeek

Help! De bewoners van het Kasteel van Gaasbeek worden geplaagd door een muizenfamilie. De ondeugende muizen hebben de schat van het kasteel verstopt. Ze ligt ergens in de binnentuin van het kasteel, maar waar? Help jij de bewoners hun schat terug te vinden? Laat je voelsprieten werken, steek de handen uit de mouwen en ondervraag onze kasteelbewoners. Misschien geven ze je wel wat tips om de schat terug te vinden. En, wie weet, krijg jij wel een stukje van de schat mee naar huis!

ℹ Gratis voor kinderen tot 12 jaar. 1 euro per begeleidende ouder. Meer info via www.kasteelvangaasbeek.be.

9. Los leuke vragen op tijdens de Davidsfonds Zomerzoektocht

Affiche Zomerzoektocht 2018Van zaterdag 2 juni tot en met zondag 16 september vindt de 32ste Zomerzoektocht plaats in de Druivenstreek (Tervuren, Overijse en Hoeilaart). Toffe en verrassende vragen laten je stad en streek met andere ogen bekijken, een lusvormig parcours leidt je langs hoogtepunten en verborgen parels, gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan, er is het aangenaam gezelschap van medezoektochters … en een prachtige prijzenpot.

Je kan kiezen tussen de klassieke zoektocht en een gezinszoektocht, speciaal op maat van families!

ℹ De Davidsfonds Zomerzoektocht loopt nog tot en met 16 september 2018. Met de Davidsfonds Cultuurkaart en als KBC-klant krijg je korting. Alle info vind je hier.

10. Vossen in het Waasland

VOSSEN. Expeditie door het land van Reynaert neemt je mee op een fietstocht doorheen het zoete land van Waas. Tijdens het interessante belevingstraject maak je op een speelse en toegankelijke manier kennis met het middeleeuwse verhaal van Reynaert de vos. Je fietst langs o.a. prachtige kunstwerken, leuke kortfilms en audiovisuele verrassingen. Zo biedt VOSSEN je vijf tentoonstellingen voor de prijs van één, o.a. in het Mercatorhuis, ’s Landshuis in Hulst of het sculpturenpark bij Burcht Singelberg. Daarnaast geniet je van de weidse landschappen, kreken en rietlanden van de Wase Polders. VOSSEN loopt nog tot 30 september 2018. ℹ Meer info vind je hier.

11. Op pad in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten? Ook tijdens de zomervakantie heeft NAVIGO heel wat op het programma voor families:

Op stap met Stekker en SterreNavigo_Stekker_BLIJ
Ken jij Stekker en Sterre al? Zij nemen jullie mee doorheen het museum. Goed rondkijken hoor! Want je moet Stekker en Sterre helpen bij het zoeken naar de verloren stukjes in de foto.

ℹ ‘Op stap met Stekker en Sterre’ is een stickerblad ontworpen voor kleuters (3 -6 jaar). Dit pakket kost € 1 per stickerblad. Meer info vind je hier.

Familie@NAVIGO in de vakantie: rondleiding én workshop
Kom in de vakantie op vrijdag om 16 uur met het hele gezin naar het museum! We spreken af voor een toffe workshop voor kinderen. Op hetzelfde moment vindt een thematische rondleiding voor volwassenen plaats. Uiteraard kunnen ook individuele bezoekers deelnemen aan de rondleiding of de workshop. ℹ Meer info vind je hier.

Huifkartochten in juli en augustus
Navigo_HuifkartochtOp 19 juli en 16 augustus gaat het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum op stap met de garnaalvissers te paard. We vertrekken samen met de huifkar naar het strand, het museumteam voorziet deskundige uitleg onderweg. Na de demonstratie worden de garnalen gekookt (en gedegusteerd!) op het museumplein.

ℹ Start aan de balie van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Inschrijven aangewezen wegens beperkte plaatsen: via onthaal@navigomuseum.be of + 32 (0)58 51 24 68. Deelnemen kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro tot 18 jaar. Breng zeker je laarzen en/of je handdoek mee! Donderdag 19/07: afspraak om 11 uur aan het NAVIGO-museum; woensdag 16/08: afspraak om 10 uur aan het NAVIGO-museum. Meer info vind je hier.

Gezinszoektocht: S.O.S. Zeemonsters: museumspel voor de hele familie
Een nieuwe en speelse manier om het NAVIGO-museum te ontdekken voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Ontworpen door NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum en theatermakers van Studio Orka. ℹ 2 euro per gezin, bovenop het toegangsticket. Meer info vind je hier.

Gezinszoektocht: Zoek de schat van vlieg in NAVIGO-museum!
Ben jij een goede schattenjager? Dan kan Vlieg jouw hulp gebruiken! Ook in het NAVIGO-museum is een schat van Vlieg verstopt. Slaag jij erin om die te vinden aan de hand van een aantal tips? Dan pak jij een van de voelwaaiers boordevol spelletjes! Volg je het tastparcours en vind je de schatkist? Dan maak je kans op prikkelende prijzen! ℹ Meer info vind je hier.

12. Ontdek het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde

Bij een bezoek aan het Abdijmuseum wandel je langs de oude muuropstanden in de prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken, de abdijgeschiedenis en de rol van de Duinheren in de streek. Ook in de zomer valt er heel wat te beleven:

Family@Ten Duinen

Abdijmuseum_familie@tenduinen (c) Michel Maes Fotografie (2)
© Michel Maes Fotografie

Elke woensdag in juli & augustus om 14.30 uur is er een boeiende activiteit voor kinderen! Op hetzelfde moment is er een rondleiding voorzien waar (groot)ouders op kunnen inschrijven. Elke rondleiding is inbegrepen in de prijs van je museumticket. Schrijf je in via abdijmuseum@koksijde.be of via 058 53 39 50.

Huifkartochten ‘Traag is ook mooi: met de huifkar langs natuur, kunst en geschiedenis’
Grijp je kans om de abdijsite van Ten Duinen en het Kunstencentrum Ten Bogaerde – met de expo Only art can break your heart op één namiddag te bezoeken met een gids!

ℹ Start en einde: onthaalvilla Abdijmuseum Ten Duinen (tegenover de molen). Duur: +- 3 uur. Ticketprijs: 10 euro. 5 euro voor kinderen t.e.m. 12 jaar (huifkartocht, toegangstickets, gidsbeurten en drankje inbegrepen) – reserveer op voorhand via: abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50. Op vrijdag 6, 20 juli & 17 augustus, telkens om 13.30 uur.

Abdijmuseum_huifkar

Feest in de Abdij
Welkom op Feest in de Abdij op 11 augustus tussen 15 en 23 uur! Tijdens dit festival word je ondergedompeld in een feestelijke middeleeuwse sfeer. In de namiddag is er heel wat te beleven voor families. ‘s Avonds kan je genieten van live muziek en een vuurshow!

Abdijavonden
Beleef je zomerse woensdagavond met een sfeervol muziekoptreden op het terras van het museumcafé ‘De Gasterie’ en met een prachtig zicht op de muuropstanden van de middeleeuwse Duinenabdij. Het museum zorgde voor een gevarieerd programma waarbij stilzitten vaak moeilijk zal zijn! De Abdijavonden zijn gratis. De deuren openen om 19.30 uur. De optredens starten telkens om 20 uur. De band van de avond speelt een tweedelige set met een pauze tussen. Het café sluit om 23 uur. Vrij aan te sluiten, ook tijdens het concert, maar wees er snel bij voor een goed plaatsje!

Gezinszoektocht ‘Zoek de schat van vlieg in Abdijmuseum Ten Duinen!’
In juli en augustus kan je in Abdijmuseum Ten Duinen en NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum op schattenzoektocht gaan! Als jij de schat van Vlieg gevonden hebt, krijg je een leuk gadget mee naar huis. De zoektocht is inbegrepen in je museumticket.

13. Geniet van een familievoorstelling tijdens Laus Polyphoniae (AMUZ)

Tijdens het Antwerpse stadsfestival Laus Polyphoniae (16 augustus – 26 december ’18) plant AMUZ een familievoorstelling: Theater De Spiegel – Curiosa. Een barokke installatievoorstelling voor de allerjongsten (0-3 jaar).

amuz mouw-80 ©Marion Kahane
© Marion Kahane

In de kamer staat een kast.
In die kast is een deur.
Achter de deur is een schuif.
In de schuif zit een doosje.
Wat zit er in het doosje?

Curiosa brengt de wondere wereld van de barok tot bij jonge kinderen en hun ouders. Het is een zintuiglijk rariteitenkabinet vol mysterieuze voorwerpen, beelden en muziek. Een wonderkamer om samen in te snuisteren, te ontdekken en te experimenteren. Muzikanten leiden je rond in deze gekke verzamelingen op de muzikale pareltjes van Jacopo Peri, Giulio Caccini en Claudio Monteverdi. Ze vergezellen je op je ontdekkingsreis met de allereerste opera-aria’s, beklijvende madrigalen en instrumentale werken uit Rubens’ tijd.

ℹ De voorstelling duurt ca. 40 minuten en vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 28 augustus 2018 om 10, 14 of 16 uur in Het Paleis.

Tickets en info via +32 (0)3 292 36 80 op dinsdag en donderdag van 13 tot 16 uur of via www.amuz.be.

14. Zoek de schat in Museum Mayer van den Bergh

Vlieg heeft een schat verstopt in Museum Mayer van den Bergh. Ga je mee op zoek? Papa, mama, oma of opa mogen mee helpen zoeken. Vragen en voelopdrachten leiden naar de verstopplaats. Vind jij de juiste antwoorden en mag je jezelf bekronen als schattenjager? De trotse vinder krijgt een mooie beloning. ℹ Alle info vind je hier.

___

Alle activiteiten vinden plaats bij cultuurpartners. Dat wil zeggen dat je met de Davidsfonds Cultuurkaart overal een extra voordeel krijgt!

Heb je gemerkt dat Vlieg goed vertegenwoordigd is? Op www.uitmetvlieg.be/schattenjacht ontdek je alle deelnemende musea.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen