Voor jou gezien: ‘Voyage of Time’ van Terrence Malick

voyage of time blogbanner.webp

Voor jou gezien: ‘Voyage of Time’ van Terrence Malick

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 juli 2018

Voyage of Time, het magnum opus van regisseur Terrence Malick, neemt je negentig minuten lang mee in de geschiedenis van ons universum, van de oerknal tot het ontstaan van de mensheid. Goed voor een hypnotiserende en beklijvende reis vol beelden van supernova’s, kolkende lava, vreemde schepsels in de diepe oceaan, klaterende watervallen, dinosaurussen en de jagende mens. Onze redactrice Sara ging al kijken.

Een streling voor het oog, dat is de nieuwe film van Terrence Malick. De regisseur, bekend dankzij Badlands (1973), Days of Heaven (1978) en recent The Tree of Life (2011) werkte dertig jaar lang aan Voyage of Time. Een bewonderenswaardig project. Dat de verwachtingen hoog waren, kun je wel zeggen.

Voor zijn magnum opus verzamelde Malick beelden van NASA en de ruimtetelescoop Hubble, en ging hij filmen in onder meer IJsland en Chili. De regisseur verwerkte samen met een team van wetenschappelijke adviseurs en beeldende kunstenaars alles tot een naadloos geheel. Zo lijkt het alsof Malick – en bij uitbreiding de kijker – zelf getuige was van de supernova’s, de stollende magma op de bodem van de oceaan en oog in oog stond met dino’s en de eerste mensen. Daarnaast word je getrakteerd op waanzinnige natuurlandschappen en -fenomenen, zowel in de ruimte, op aarde als in de zee, die mateloos fascineren.

Die prachtige beelden worden nu en dan onderbroken door korrelige, digitale opnamen van de hedendaagse wereld. Grijze gebouwen, roepende mensen, daklozen en godsdienstige rituelen contrasteren met de betoverende beeldenstroom en dito klassieke muziek. Is het Malicks bedoeling om de uitwassen van de mensheid op de korrel te nemen? In ieder geval zet de film aan tot nadenken: zowel over hoe we met onze planeet omspringen als over de zin en onzin van het leven.

QuoteWat je te zien krijgt, is echt indrukwekkend.

Wie dus een typische natuurdocumentaire verwacht, komt bedrogen uit. Ook geen David Attenborough, maar wel de voice-over van Cate Blanchett leidt je doorheen de geschiedenis van het universum en onze planeet. Aangename stem, dat wel, maar de hoogdravende en plechtstatige manier waarop ze Moeder Aarde aanspreekt en bevraagt, komt ietwat bevreemdend over. Malick mocht gerust de voice-over weglaten en de beeldenpracht voor zich laten spreken. Want wat je te zien krijgt, is echt indrukwekkend.
___

Voyage of Time speelt vanaf 4 juli in verschillende Belgische bioscopen. Verdeler: Lumière

Helium Flash

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen