Zomers leesvoer en ander lekkers

Zomers leesvoer.png

Zomers leesvoer en ander lekkers

Van toffe boeken tot zotte cocktails

Gepubliceerd door Davidsfonds op 30 juli 2022

De temperaturen swingen de pan uit en de zomer is al halverwege… Hoog tijd voor wat welkome verfrissing met het lekkerste zomerleesvoer. Extra verrassing: bij elk boek vind je het recept voor een zomers drankje/hapje terug om je hoofd koel te houden tijdens het lezen. Literaire cocktails: check!

1. Een tuin vol lekkers

9789002274633

Welkom in de Granaatappelstraat! Het zonnetje schijnt er en iedereen is aan het tuinieren geslagen. Wat is er heerlijker dan zelf planten te kweken? Met dit boek gaan kinderen vanaf 4 jaar zelf aan de slag met 12 hartige en zoete recepten, om te koken op het ritme van de seizoenen. Met handige minituingids voor kleine, groene vingers. Ontdek ook Een huis vol lekkers.

Al eens proeven? Dit recept voor clafoutis met kersen (voor 6-8 personen) geven we je alvast mee! Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer twee kopjes ontpitte kersen en bestrooi ze met 1 el suiker. Beboter een taartvorm en bestrooi met een beetje suiker. Schik de kersen in de taartvorm en zet ze 5 minuten in de oven. Smelt 25g boter in een pannetje en zet opzij. Kluts 2 eieren (en een extra eigeel) met 5 el suiker en 1 tl vanille-extract in een kom. Voeg 80g bloem toe en een snufje zout en meng voorzichtig. Voeg 200 ml melk en de boter toe en meng weer. Giet het beslag over de kersen in de taartvorm en bak 35-40 minuten in de oven. Dien lauwwarm op met een bolletje vanille-ijs erbij.

Koop hier het boek

2. Het grote boek over water

9789002275616
Als het kwik stijgt, hou je maar beter je glaasje water bij de hand. Drinken is belangrijk. Maar… vanwaar komt je drinkwater? Waar komt het water op aarde vandaan? Waarom overstromen sommige gebieden, terwijl andere kurkdroog zijn? Elk nieuwsgierig kind vanaf 6 jaar komt erachter, dankzij dit boek vol gedetailleerde illustraties, animaties en levendige pop-ups. Ontdek alle facetten van water.

En vergeet niet genoeg water te drinken tussendoor (want dit boek vráágt daar gewoon om). Onze tip: voeg een schijfje citroen, komkommer, wat verse muntblaadjes en wat ijs toe, dan smaakt het eens zo lekker en fris, zonder extra suiker.

Koop hier het boek

3. Regenboog Rea

9789002275906

Op reis gaan is leuk, maar wist je dat het ook je leven kan veranderen? Rea Grauw kan ervan meespreken. Ze leeft in de Weerlanden, maar mist de magie die haar vrienden hebben. Na een verboden reis naar de aarde verandert haar leven voor altijd. Hoog tijd dat Rea haar innerlijke krachten ontdekt, een nieuwe vijand verslaat en haar ware kleuren laat schitteren! Voor alle avonturiers vanaf 8 jaar.

En dit boek lees je uiteraard met een echt regenboogdrankje! Voor één glas giet je 2 cl grenadine langs de bolle kant van een lepel in een longdrinkglas. Doe hetzelfde met 8 cl ananassap en 2 cl citroensap. Vul aan met citroenlimonade en ijsblokjes. Als je wilt, versier je je glas nog met een stukje ananas. Schol!

Koop hier het boek

4. Wij, twee jongens

9789002275890Nog een voorbeeld van hoe reizen je leven voorgoed verandert! In 1910 laat het West-Vlaamse gezin De Belder de armoede achter zich: ze wagen de oversteek naar Amerika. Door allerlei omstandigheden is Adriaan de enige die New York binnen mag. Hij is moederziel alleen, niemand verstaat hem. Doodongelukkig is hij, tot hij Jack ontmoet. Dan verandert alles, op manieren die hij nooit voor mogelijk hield. Als je niet genoeg krijgt van het avontuur van Adriaan in Amerika is er goed nieuws! Schaduwleven is het vervolg op Wij, twee jongens. Voor stoere jongeren vanaf 15 jaar.

Die mogen nog geen sterke drank, maar niet getreurd, onze New York mocktail smaakt het best zonder alcohol. Vul een lege, propere pot (bv. van pastasaus) met 40 ml cranberry sap, 20 ml limoensap, 100 ml 7-up/Sprite of gewoon prikwater, 10 ml sinaasappelsap en ijsblokjes. Schud flink en giet dan je drankje in een gekoeld martiniglas. Serveer met een schijfje limoen. Proost!

Koop hier het boek

5. Adrien de Gerlache - de biografie

9789022338827Sta je op het punt te smelten? Koeler wordt het deze zomer niet met de complete biografie van Adrien de Gerlache. Hij ziet er misschien uit als een saaie piet, maar deze Belgische ontdekkingsreiziger voer in 1897 met de Belgica naar Antarctica voor wetenschappelijk onderzoek én overwinterde er als eerste. Maar De Gerlache was zoveel meer dan enkel een zeeman en ontdekkingsreiziger. Jozef Verlinden mocht als eerste het archief van de familie De Gerlache induiken en viste een hoop nieuwe informatie naar de oppervlakte. In Het Accent van juli lees je echter nog een anekdote die het boek net niet haalde.

Ideaal om te lezen in je tuinstoel met een heerlijk ijsje of ijskoud drankje, of beide! Doe 2 bolletjes citroenijs (per glas) in de blender, samen met 20 ml wodka en 40 ml prosecco, en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel. Schenk de cocktail in gekoelde champagne- of martiniglazen. Garneer met een citroenschijfje of framboosje. Tadaa: een heerlijke Belgica!

Koop hier het boek

 

6. De Russische Krim

9789022339091De Krim is op dit moment niet de meest uitgelezen vakantiebestemming, maar speelt wel een belangrijke rol in het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne. Wist je dat het schiereiland in 1954 door Nikita Chroesjtsjov werd overgedragen aan Oekraïne? Een mooi gebaar, tot de Sovjet-Unie 40 jaar later uiteenviel en de Krim deel werd van het onafhankelijke Oekraïne. In 2014 annexeerde Russisch president Poetin de Krim weer als onderdeel van Rusland. Daar begon alle ellende… Emmanuel Wagemans vertelt de ingewikkelde geschiedenis van de Méditerranée van de Zwarte Zee in dit boeiende boek.

Zo ontdek jij ook van thuis uit weer een stukje van de wereld. Of drink de Krim: giet 5 cl wodka en 2 cl limoensap in een glas. Snij een limoen in partjes en knijp ze uit in het glas. Vul verder aan met ijsblokjes en een flesje gemberbier. Serveer met een rietje. (Psst, wist je dat 'wodka' letterlijk 'klein water' betekent in het Russisch?)

Koop hier het boek

7. Boerenpsalm

9789022338858Herontdek het mooie Vlaanderen met onze nummer 1 bestseller. Boer Wortel staat stevig in de grond geworteld en leeft in harmonie met de natuur, maar het is hard werk, een getouwtrek tussen leven en lijden. Dit boek trakteert je bovendien op een voorwoord door Bart Van Loo en prachtige illustraties van kunstenaar Koen Broucke. De Boerenpsalm-expo van die laatste bewonder je nog tot 28 augustus in het Jakob Smitsmuseum in Mol, of (her)lees hier het interview met Koen in Het Accent van mei. En als je echt mooi Vlaanderen wil herontdekken, is de Zomerzoektocht misschien wel iets voor jou…

Of blijf thuis en drink onze frisse Wortelgin! Meng 125 ml wortelsap, 15 ml limoensap, 50 ml gin, ½ tl geraspte gember en 125 ml gemberbier in een grote bokaal. Zet 15 minuten koel weg. Vul je longdrinkglas met ijs, schenk er de cocktail in en garneer met een takje rozemarijn.

Koop hier het boek

8. De terugvlucht

9789022338797De kans is groot dat je ooit al eens gevlogen hebt. Wel, er was een tijd dat piloten én reizigers als pioniers de hemel bestormden, waaronder vliegenier Victor Heylighen. Hij hielp de Congoroute tussen Brussel en Leopoldstad uitbouwen, de belangrijkste luchtverbinding van Sabena. Maar wie hoog vliegt, kan laag vallen. De snelle evolutie in de luchtvaart maakt een einde aan zijn vanzelfsprekende overwicht en zijn leven raakt erdoor uit balans. Scheer mee door de lucht in deze aangrijpende en verrassend actuele historische roman en ontdek nieuwe hoogtes (én laagtes). Want als de vooruitgang riskeert dat je achtergelaten wordt, moét je wel op zoek naar een nieuw evenwicht.

En voor je persoonlijke evenwicht raden we je aan niet té veel van de Terugvlucht te drinken… Stamp 10 bramen fijn met 1 el rozemarijnblaadjes, het sap van een halve citroen en 1 el honing. Giet er 5 cl mezcal bij, roer goed en haal door een zeef. Vul een glas met ijs. Gier er de cocktail in en voeg nog een scheut spuitwater toe. Serveer met enkele bramen en een takje rozemarijn.

Koop hier het boek

P.S.: Schrijf je in op onze maandelijkse boekennieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van onze nieuwste boeken, wat je nog mag verwachten, het beste nieuws uit boekenland en nog véél meer. Klik hier.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen