BOEKetjes voor de leerkracht

Blog SBB.png

BOEKetjes voor de leerkracht

Gepubliceerd door Davidsfonds op 18 juni 2022

Het schooljaar is bijna gedaan, de vakantie komt in zicht… Maar wacht eens, vergeet je niet iets? Juist, de leerkracht verdient nog een kleine attentie. Wat geef je dit jaar? Weer een koffietas? Chocolaatjes? Een bloemetje? Of…een boeketje boeken!

Tekst: Laura Huygen

BOEKetjes voor de leerkracht

Het schooljaar is bijna gedaan, de vakantie komt in zicht… Maar wacht eens, vergeet je niet iets? Juist, de leerkracht verdient nog een kleine attentie. Wat geef je dit jaar? Weer een koffietas? Chocolaatjes? Een bloemetje? Of…een boeketje boeken!

Want wist je dat boeken supernuttig zijn? Voor kinderen is lezen onontbeerlijk. Het stimuleert hun taalontwikkeling, het is ontspannend, voedt de woordenschat en vormt een uitlaatklep voor emoties. Ook leerkrachten hebben boeken nodig. Studie- en werkboeken natuurlijk, maar ook leesboeken. Die gebruiken ze om hun les aan te kleden, ter ontspanning tijdens het voorleesuurtje, of om kinderen op een andere manier kennis te laten maken met de leerstof.

Helaas hebben heel wat scholen niet voldoende budget om kwaliteitsvolle boeken aan te kopen. Dus geef eens een BOEKetje cadeau om de school- of klasbib aan te vullen. Niet alleen je eigen (klein)kind profiteert ervan, maar ook zijn of haar leeftijdsgenootjes en nog vele kinderen na hen. Wij geven je wat inspiratie met de nieuwste kinder- en jeugdboeken. (Met helemaal onderaan nog dé tip voor je leerkracht: de schoolbibbon!)

Voor de jongste schetebezen

Want het is niet omdat je niet kan lezen, dat je niet graag boeken leest. (Veel ontkenningen in één zin, maar je snapt het punt: iedereen leest graag!)

Verlegen Vliertje van Min Cat, vertaald door Riet Wille

Vliertje is een verlegen konijn. Ze woont in een brievenbus en blijft liefst van al de hele dag binnen om te tekenen. Maar dan post een jongen een envelop in haar brievenbus, met een heel bijzondere vraag. Vliertje gaat liever niet naar buiten, maar dan wordt de brief nooit bezorgd… Is ze dapper genoeg om de buitenwereld te trotseren?

Een leven vol kleur van Cara Manes, vertaald door Ed Franck en met illustraties van Fatinha Ramos

Sonia Delaunay is een bekende kunstenares die begin 1900 een enorme bijdrage leverde aan de ontwikkeling van abstracte kunst. Samen met Sonia en haar zesjarige zoontje rijd je in dit boek door een landschap van kleuren en vormen, gebaseerd op Sonia’s schilderijen. Voor alle kleine kunstenaars!

Jacquot en de lichtzoeker van Coco & June

Nog een boek over kunst! Jacquot gaat samen met zijn mama op bezoek bij opa Jakob Smits. Maar wie is opa Smits? Samen met Jacquot ontdek je zijn schilderijen, met je eigen zoeklicht.

Voor eerste lezertjes

Leren lezen is niet simpel, maar met de juiste boeken ben je er zo mee weg!

De tandenslager van Ruth Verstraeten, met illustraties van Annelies Vandenbosch

Kaat is een echte Durf-Al-Kampioen. Ze is nergens bang voor, maar ze heeft één groot probleem. Kaat heeft een gaatje in haar tand en durft niet naar de tandarts, want de tandarts… dat is een slager, met een boor! Een botte beul, verkleed als dokter, met een grijns van oor tot oor! Dit toffe rijmverhaal is helemaal op maat van kinderen die de letters al eens zien dansen op het papier.

Mijn hond Woefus van Patricia MacLachlan en Marc Boutavant, vertaald door Riet Wille

Oom Jan gaat op reis, maar hond Woefus doet dat niet graag. Dus past nichtje Anna op hem. De twee kunnen het goed vinden en Anna besluit dat Woefus haar hond wordt. In de vijf verhaaltjes gaat Woefus mee naar school, geeft hij een hondenfuif en wordt hij vriendjes met een katje. Een humoristisch en warm boek voor eerste lezers! Want leren lezen met een lieve hondenvriend, beter kan toch niet?

Mijn eerste survival-groeiboek: In het bos van Goedele Ghijsen

Sem en Noor trekken het bos in. Ze maken vuur, bouwen een boomhut, ontdekken een mierenhoop en ze slaan zelfs hun eigen eten aan de haak. Maar dan verdwalen ze… Vinden ze de weg nog terug? De avonturen van Noor en Sem lees je helemaal zelf. Elk leesniveau bevat drie spannende verhalen, en de tips en weetjes over het leven in het bos krijg je er zomaar bovenop!

Voor de deugnieten vanaf 9 jaar

Als het lezen wat vlotter gaat, staat niets je in de weg om je fantasie open te gooien en de meest fantastische werelden te bezoeken!

Prinses Primula en de heks van Eruca van Petra Thomas, met illustraties van Eric Bouwens

Prinses Primula voelt zich anders dan anderen. Ze houdt van spelen en zingen en vindt haar kroontje het leukst als het scheef staat, maar iedereen rondom haar gedraagt zich koud en kil. Wat is er toch aan de hand? Op een dag verschijnt de geest van Dio, haar overleden broer. Hij vertelt Primula over de heks van Eruca en de vloek die ze uitsprak. Alleen Primula kan de ban breken. Spannend!

Dit ben ik! van Emy Geyskens en Joke Van Steenwinkel

“Nu is het genoeg!”, roept Mira. “Hier trek ik mijn grens.” Gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat, ‘nee’ zeggen? Mira ontdekt dat ze niet de enige is die hier moeite mee heeft. In het ene deel van het boek lees je haar verhaal. In het tweede deel lees je getuigenissen van kinderen en jongeren, met tips en tricks om je eigen grenzen te leren trekken. Zo krijg je inzicht in je eigen gevoelswereld.

Regenboog Rea van Laura Ellen Anderson

Rea Grauw is tien jaar en wou dat ze magische krachten had, zoals haar vrienden. Dan verandert haar leven in de Weerlanden voorgoed, na een verboden reis naar de aarde. Hoog tijd om haar nieuwe, innerlijke krachten te ontdekken, een nieuwe vijand te verslaan en haar ware kleuren te laten schitteren!

Voor de stoere tieners

Jongeren stoppen vaak met lezen vanaf het tweede middelbaar. Waarom toch? Met deze toppers wakker je het leesvuur terug aan.

Een broer, een zus van Brigitte Van Aken

Tuur is zeventien. Sinds hij boeken leest over Japan gebeuren er vreemde dingen. Hij weet niet waar hij is: alles is wit. En er is zoveel dat hij moet doen waartoe hij niet in staat is. In het ziekenhuisbed hoort hij Olivia praten. Dat is geruststellend. Zijn moeder is er ook, dat is minder geruststellend. Hij moet in het moment blijven, focussen. Misschien komt zijn ‘ikigai’ dan vanzelf.

Uit het niets van Aline Sax

Elisabeth ontwaakt in een verlaten luchthaven. De laatste overlevenden van de mensheid verzamelden zich daar, nadat een catastrofe de wereld vernietigde. De zon is verduisterd, de lucht giftig en de aarde koud. Maar niemand herinnert zich iets van de ramp of het leven voor de luchthaven. Elisabeth wil er het fijne van weten, maar dan moet ze haar herinneringen terugkrijgen. Wil ze dat wel?

Arsène Lupin van Maurice Leblanc, met illustraties van Vincent Maillié

Geen fan van veel tekst? Probeer dan deze coole heruitgave van de Franse detectiveklassieker met prachtige illustraties. Arsène Lupin, de beroemde gentleman-inbreker, staat volledig tot je dienst.

En de schoolbibbon natuurlijk!

Geen idee welke boeken leerkrachten kunnen gebruiken? Of ben je bang een boek te kopen dat de klas al heeft? Wij hebben de oplossing: de schoolbibbon. Jij koopt de bon en geeft die aan de school. De school kan dan voor het bedrag van de bon zelf boeken aankopen. Ideaal!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen