De leukste zomerzoektocht strijkt neer in Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Begijnhof Hoogstraten

De leukste zomerzoektocht strijkt neer in Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 juni 2022

Ga je graag op pad met je kinderen, familie of vrienden in een nieuwe streek? Probeer dan zeker eens de Zomerzoektocht uit. Die laat je ieder jaar kennismaken met een andere regio aan de hand van toffe zoektochtvragen. Dit jaar strijken we neer in Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau voor een leuke en goedgevulde zomer vol zoektochtplezier. Vraag je je af hoe mooi de streek is? In dit fotoverslag vind je alvast enkele hoogtepunten van onze gastgemeenten.

Tekst: Marjolein Goris

Op bezoek bij de Begijntjes in Hoogstraten

Als je Hoogstraten nadert, zie je al van ver de toren van de prachtige Sint-Katherinakerk. Gedurende de zoektocht zal je haar af en toe zien piepen. En wat een fijn zicht is dat.

Het Begijnhof is toch wel hét pronkstuk van Hoogstraten. De witte huisjes zijn gebouwd rond het jaar 1380. Het is er werkelijk genieten van de rustige sfeer. De Begijnhofkerk, gebouwd in de jaren 1680, heeft een prachtige barokke gevel.

Wat zeker ook niet ontbreekt in Hoogstraten, is kunst in verschillende vormen. Van grappige muurtekeningen, over plechtige gedenkplaten tot prachtige standbeelden.

Een duik in het verleden in de Kolonie van Merksplas

De Kolonie in Merksplas was een landloperskolonie, opgericht in de negentiende eeuw. Tijdens de Zomerzoektocht maak je kennis met de geschiedenis terwijl je de vragen oplost. Als je aankomt voor de wandeling in Merksplas, zie je direct de kapel, die groter is dan de gemiddelde kapel in Vlaanderen. Met haar prachtige lichtstraten is het geen typische kapel die je overal tegenkomt.

Foto uit de streekgids die je gratis bij je zoektochtpakket krijgt.

Op het domein vind je deze historische schuren.

In het bezoekerscentrum kan je opzoeken of je zelf verwant bent aan iemand die in de Kolonie verbleef.

Foto uit de streekgids die je gratis bij je zoektochtpakket krijgt. Lieven Van Gils toont je de verschillende plekjes in Merksplas.

Een stilte heerst over de begraafplaats van de Kolonie. Honderden anonieme witte kruisjes bedekken de vlakte. In het totaal liggen hier zo’n 6.000 landlopers begraven.

Foto uit de streekgids die je bij je zoektochtpakket krijgt.
Guido Belcanto vertelt wat deze plek voor hem betekent in onze streekgids.

De grens over in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Tijdens deze wandeling zoek je letterlijk de grens op. Het Vlaamse Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau zijn trotse gastgemeenten van onze Zomerzoektocht. Je kan tijdens de zoektocht zo van België naar Nederland springen.

Cesar Zuiderwijk toont je in de streekgids zijn favoriete plekjes in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

De Dodendraad is een reconstructie van een draad die Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog zette om te voorkomen dat Belgische burgers naar het neutrale Nederland vluchtten. Nu kan je er rustig tussenwandelen, maar vroeger werden hier veel mensen in hun wanhoopspoging op zoek naar veilig gebied geëlektrocuteerd. Je wordt er toch even stil van.

De prachtige omgeving leent zich tot een leuke wandel-of fietstocht. En waarom niet met een zoektochtbrochure in je hand?

Er is nog meer te zien! Zin gekregen om deze gebieden zelf te ontdekken? Bestel je zoektochtpakket vandaag op dezomerzoektocht.be. Je kan kiezen tussen de familiezoektocht met vragen voor het hele gezin of de klassieke zoektocht met meer pittige vragen. Bij ieder pakket krijg je een gratis streekgids waarin bekende Vlamingen Guido Belcanto, Lieven Van Gils, Paul en Katelijne Stoffels-Bruurs, Thibault Christiaensen en bekende Nederlander Cesar Zuiderwijk je wegwijs maken in Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Foto’s in dit bericht door Jan Crab en Marjolein Goris.
Alle foto’s uit de streekgids zijn genomen door Jan Crab.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen