Jong taaltalent Pauline Deforche wint Taaltrofee Nederlands 2021

Taaltrofee Nederlands

Jong taaltalent Pauline Deforche wint Taaltrofee Nederlands 2021

Gepubliceerd door Davidsfonds op 29 juni 2021

Ken je de Taaltrofee al? Tijdens deze wedstrijd dagen Davidsfonds Ieper, Stichting Aliverde en meter van dit jaar, Hannelore Bedert, leerlingen van het vierde jaar Algemeen Secundair Onderwijs uit om hun taalgevoel en -kennis te testen. Eind januari 2021 namen er maar liefst 4.500 leerlingen uit 70 secundaire scholen van West- en Oost-Vlaanderen deel. Tijdens de lesuren kregen ze een veertigtal online meerkeuzevragen voorgeschoteld. De leerlingen die 80% of meer behaalden, speelden op zondag 30 mei 2021 in ’t Forum van VIVES Kortrijk de finaleronde. Daaronder ook de winnaar: Paulien Deforche uit Middelkerke, leerling aan het College van Veurne.

Dag Pauline, je hebt gewonnen. Proficiat! Je behaalde een score van maar liefst 86%. Betekent dat dat je later graag iets met talen wil gaan doen?

“Ik weet nog niet zeker wat ik wil gaan studeren of wat ik wil worden. Het enige waar ik redelijk zeker van ben is dat ik iets met taal zal doen. Al sinds ik klein ben lees ik ontzettend veel. Zowat alle verhalende boeken vind ik leuk om te lezen. Dat heb ik van thuis uit meegekregen: mijn ouders verslinden op vakantie heel wat boeken. Daarnaast schrijf ik ook veel. Gedichten, maar meestal verhalen en scripts.”

Wat vond je van het initiatief Taaltrofee Nederlands? Tijdens de finale kreeg je een schrijfproef, een luisterproef en een proef bestaande uit gecontextualiseerde meerkeuzevragen (vragen die gekoppeld zijn aan verschillende tekstsoorten). Vond je de proeven moeilijk?

“Ik vind de Taaltrofee Nederlands een erg leuk concept en had daarom ook meteen zin om mee te doen. De proeven waren niet zo gemakkelijk, maar ik had plezier toen ik ze maakte. De schrijfproef en de luisterproef waren naar mijn mening goede testen. Ik zou zelf niets veranderen aan de wedstrijd.”

“Ik geloof nog altijd niet dat ik gewonnen heb.”

Had je verwacht dat je bij de finalisten zou zijn?

“Ik geloof het nog altijd niet. Met de steun van mevrouw Pauwels (onze leerkracht Nederlands) deden we met de hele klas mee. Ik had totaal niet verwacht bij de finalisten te zijn. Dat kwam als een echte verrassing. Ik had tijdens de proef een technisch probleempje. Ik had per ongeluk mijn antwoorden al verstuurd terwijl ik nog niet klaar was. Gelukkig mocht ik nog opnieuw beginnen.”

Inderdaad, gelukkig, want je behaalde de beste score. Ben je tevreden met je prijzen? Weet je al naar waar je gaat reizen met je vakantiecheques?

“Ik ben erg tevreden met mijn prijzen! Voor de vakantiecheques ga ik nog even samenzitten met mijn ouders en broer. Zelf heb ik geen specifieke plaats op mijn verlanglijstje staan.”

Volgend jaar organiseren we de Taaltrofee Nederlands niet alleen in West- en Oost-Vlaanderen, maar Vlaanderenbreed. Heb je nog een boodschap voor de deelnemers van volgend jaar?

“Amuseer je met het Nederlands!”

Veerle Deblauwe van Radio 2 maakte alle winnaars bekend tijdens het slotevenement. Martijn Vandeputte uit Brugge Sint-Kruis van het O.-L.-Vrouwecollege in Assebroek behaalde de tweede plaats, Noortje Heytens uit Dadizele van het Sint-Aloysiuscollege in Menen maakte het podium compleet met haar derde plaats. De vierde plaats was voor Thor Pieters uit Zwijnaarde van het Don Boscocollege in Zwijnaarde en Gilles Verbe uit Kanegem van De Bron Tielt werd vijfde. Proficiat aan alle winnaars!

Op de foto: Vooraan zien we de top 5 met v.l.n.r. Paulien Deforche, Martijn Vandeputte, Noortje Heytens, Thor Pieters, Gilles Verbeke. Achteraan staan v.l.n.r. presentatrice Veerle Deblauwe, Broos Debrabander (stichting Aliverde), Kris Opdedrynck, (Algemeen Directeur Davidsfonds), Dirk Debuysere (lid Team Taaltrofee Nederlands). © (Foto KDS)

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen