Een muzikale zomer

muzikale zomer.webp

Een muzikale zomer

Gepubliceerd door Davidsfonds op 17 juni 2021

De zomer staat voor de deur en wat is er leuker dan uitkijken naar alle zomeractiviteiten die je met je familie of vrienden gaat doen? Ga je bijvoorbeeld op Zomerzoektocht? Of wil je liever de komende maanden vullen met een streepje muziek? Davidsfonds Academie, Davidsfonds Cultuurreizen en onze cultuurpartners staan voor je klaar met tal van muzikale activiteiten en reizen.

Tekst: Marjolein Goris

De jeugd neemt het over in Alden Biesen

Het Intra Muros Festival is een nieuw festival binnen de Landcommanderij van Alden Biesen. Jaarlijks wordt ‘carte blanche’ gegeven aan een jong musicus uit Vlaanderen. Lise Vandersmissen, een jonge harpiste uit Bilzen, bijt dit jaar de spits af. Ze genoot opleidingen in Leuven en Londen en is daardoor internationaal actief. Tijdens het festivalweekend zal ze zowel solo als met verschillende ensembles optreden.

Tijdens het dagevenement van Davidsfonds Academie geniet je van een gesprek met Lise Vandersmissen, krijg je exclusieve concertinleidingen van Luc Ponet de directeur en bezieler van het festival en geniet je van twee prachtige concerten. En dat allemaal in de prachtige setting van de Landcommanderij Alden Biesen.

Dagevenement op zaterdag 10 juli om 13.30 uur in Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen).
Klik hier voor meer info en om je in te schrijven.

Win tickets voor een nieuw muziekfestival in Leopoldpark, Brussel

Geniet op 18 juli in het Brusselse Leopoldpark van klassiek, jazz, niet-westerse en ‘new classical’ muziek tijdens Waldenfestival, een initiatief van Klarafestival. Een zomerfestival voor jong en oud dat je niet mag missen en wij mogen twee tickets weggeven zodat jij er ook bij kan zijn!

Wat moet je doen? Vul het wedstrijdformulier in en op donderdag 24 juni trekken we de winnaar!
Klik hier om naar het wedstrijdformulier te gaan.

Gekostumeerd drama en Emilio de’Cavalieri

Tijdens het MAfestival ontdek je Cavalieri’s Rapprezentazione di Anima e di Corpo, een werk dat voor het eerst in 1600 in een piepklein oratorium in Rome werd uitgevoerd. Later groeide het uit tot een van de allerbelangrijkste composities van de hele Westerse muziek.

Trap het festival af met Davidsfonds Academie. Koen Uvin vertelt je eerst over het gekostumeerd en geacteerd drama waarin allegorische figuren de mens naar de hel of naar het paradijs lokken. Daarna volg je het concert met muziek van Emilio de’Cavaliere. Krijg je van één dag niet genoeg? Volg ook de tweede dag mee met een festivalinleiding en het concert ‘La Vendetta’ met Giuseppina Bridelli.

Dagevenement op vrijdag 6 augustus om 14.30 uur in Concertgebouw Brugge.
Facultatieve tweede dag op zaterdag 7 augustus om 15 uur in Concertgebouw Brugge.
Klik hier voor meer info en om je in te schrijven.
Klik hier voor het hele programma van MAfestival.

Laus Polyphoniae gaat digitaal

2021 is het tweede jaar op rij dat Laus Polyphoniae het festival online viert. Tijdens de e-cursus van Davidsfonds Academie vertelt Sofie Taes je meer Josquin des Prez. Sceptici tot op vandaag betwijfelen of zijn magistrale oeuvre wel aan één en dezelfde persoon kan worden toegeschreven… Wie was deze man en waarom noemt Philippe Herreweghe hem ‘de prins van de polyfonie’? Hoe is hij erin geslaagd het ingenieuze Frans-Vlaamse contrapunt een hart onder de ribben te steken?

Deze meer-stemmige cursus is zowel geschikt voor polyfonie-liefhebbers die zich willen verdiepen, als voor muziekfanaten die hun eerste stappen op dit domein wagen.

E-cursus beschikbaar vanaf vrijdag 6 augustus.
Klik hier voor meer info en om de e-cursus aan te kopen.
Klik hier voor het hele programma van Laus Polyphoniae

Een nieuwe musical aan Kasteel de Merode

Sensatie, talent en een mooi decor: dat is wat je van de musical van Historalia Productions kan verwachten. Na succesmusicals zoals Marie AntoinetteAlbert I en Rubens is nu 1830 de musical aan de beurt. Je reist mee naar de zuidelijke provincies van de Nederlanden en maakt de opstand tegen Willem I van Oranje van dichtbij mee. Kijk hoe Leopold I tot onze eerste koning wordt gekroond.

Om je helemaal voor te bereiden op het musicalspektakel schetst prof. Els De Witte de historische context rond het bewogen jaar en breng je een bezoek aan het kasteel met een gids. Als de avond valt, gaan niet de poppen, maar de getalenteerde acteurs aan het dansen in 1830 de musical.

Dagevenement op vrijdag 13 augustus om 15.15 uur in Kasteel de Merode (Westerlo).
Klik hier voor meer info en inschrijven.

Op muziekreis naar de stad van Beethoven

We kennen Bonn vooral als de hoofdstad van West-Duitsland in de tijden van de Berlijnse muur, maar wist je dat de stad ook de geboorteplaats is van Beethoven? Tijdens deze muzikale cultuurreis breng je een bezoekje aan het vernieuwde Beethovenhuis waar je een korte privérecital meemaakt op een historisch klavier dat door de componist zelf nog werd bespeeld. Je bezoekt het Schloss Augustusburg in Brühl en geniet van verschillende concerten in het kader van het Beethovenfestival.

Cultuurreis van zaterdag 21 augustus t.e.m. maandag 23 augustus in Bonn.
Klik hier voor meer info en inschrijven.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen