7 boekentips voor communie-, lentefeest of vormsel

lentefeest.webp

7 boekentips voor communie-, lentefeest of vormsel

Gepubliceerd door Davidsfonds op 7 mei 2019

De tijd van communie-, lentefeesten en vormsels is alweer aangebroken. De zondagse outfit hangt al klaar in de kast, het feest is geregeld en alle gasten zijn uitgenodigd. Alleen het cadeau ontbreekt nog! Heb je inspiratie nodig voor een leuk geschenk voor je (eerste) communicantje of feesteling? Hieronder vind je 7 leuke, originele en verrassende boekentips. Want: “a book is a gift you can open again and again!”

Tekst: Hazel

Eerste communie of lentefeest (6-7 jaar)

1. Haast

Ze noemden hem Haast, want hij was altijd op de vlucht.
Hij rende van ’s ochtends tot ’s avonds en stopte nooit.
Niet om te slapen, niet om te dromen, zelfs niet om lief te hebben.
Al honderd keer rende hij de wereld rond, maar zonder ooit iets te zien.
Tot hij op een dag Berg ontmoette …

haastHaast is een poëtisch verhaal van Stéphane Servant over omgaan met de tijd, met prachtige illustraties van Rébecca Dautremer.

Dat haast en spoed zelden goed is, dat weten we allemaal, al is dat voor de meeste kinderen van deze leeftijd makkelijker gezegd dan gedaan. Dit boek leert hen dat geduld ook een schone deugd kan zijn.
Meer weten over Haast en het boek bestellen? Klik dan hier!

2. De dag dat de zee weg was

de-dag-dat-de-zee-weg-was

Op een goede – of eigenlijk slechte – dag blijkt de zee plotseling verdwenen. Alle vissen zijn in rep en roer. Een kleine garnaal is vastbesloten uit te vinden wat de oorzaak is en beweegt hemel en aarde om de leeggelopen zee weer gevuld te krijgen.

De dag dat de zee weg was bevat grappige, licht absurde en liefdevolle kinderverhalen met een knipoog naar de wereld van de volwassenen. Filosoof en schrijver Awee Prins tekende de verhalen op die hij aan zijn kinderen Dylan en Duider vertelde. Hij beschrijft een konijn dat een olifant wil worden, vertelt hoe een varken van zijn modderverslaving afkomt en hoe de beren de lakens van hun winterslaap schoon weten te houden.
De bijzondere dierenverhalen komen tot leven door een dertigtal prachtige tekeningen van gelauwerd illustrator Thé Tjong-Khing.

In dit boek kunnen kinderen op een speelse manier een blik in de wereld van de volwassenen werpen. Een wereld waar ze na hun eerste communie of lentefeest weer een stapje dichterbij staan …
Klik hier voor meer informatie over De dag dat de zee weg was en om het boek te bestellen.

3. De vogel in mijn haar

Sofie is acht. Ze heeft haar dat bijna tot aan haar knieën komt. Haar familie en vrienden willen dat ze het laat knippen, maar zij wil dat het nóg langer wordt! Niemand weet immers dat Vincent, een sprekende zwaluw, in Sofies haar woont. Dat moet geheim blijven, het koste wat het kost. Sofie doet er alles aan om te verhinderen dat ze naar de kapper wordt gestuurd, want Vincent is haar speelkameraadje, haar steun en toeverlaat. Tot Vincent haar vertelt dat hij weg moet. Zal ze hem nog terugzien?

Een fantastisch boek voor communicanten en feestelingen die echte speelvogels zijn en barstensvol ideeën en fantasie zitten.

Je kunt het boek De vogel in mijn haar hier bestellen.

4. Het verborgen leven van bomen voor kinderen

leven van bomen

Wist je dat bomen ademen, elkaar helpen, zich slim aan kunnen passen en onder de oppervlakte net zo groot zijn als daarboven? Na het lezen van dit boek kijkt elk kind anders tegen bomen aan.

Peter Wohlleben was jarenlang boswachter in Duitsland en richtte daar een bosacademie op. Internationaal heeft deze bosdeskundige met The Hidden Life of Trees hoge ogen gegooid. In zijn nieuwste boek wil Wohlleben juist kinderen, de bomenhoeders van de toekomst, bereiken. Helder legt hij aan hen uit hoe bomen, planten en dieren samen een wonderbaarlijke en spannende wereld vormen.

Met dit mooie en leerrijke boek doe je je jonge communicant of feesteling een unieke kijk op de natuur cadeau die hij of zij voor de rest van zijn leven zal meedragen en koesteren.
Het verborgen leven van bomen voor kinderen bestellen? Klik dan hier!

Vormsel (11-12 jaar)

5. Jonkvrouw

Marguerite van Male is veertien-en-een-half. Ze is de erfgename van Vlaanderen. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken zal voeren. Maar de ridders die ze ontmoet, zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. Op een dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen …

Deze jeugdroman sleepte al de Thea Beckmanprijs, Boekenleeuw, Kinder- en Jeugdjuryprijs, Kleine Cervantes en Interprovinciale Prijs voor Letterkunde in de wacht.

Jonkvrouw is niet alleen een boek over wat het betekent om volwassen te worden, maar ook over hoe daar vroeger mee werd omgegaan. Aan de hand van dit meeslepende verhaal ontdekken tieners een stukje van de geschiedenis van Vlaanderen.
Hier kom je meer te weten over Jonkvrouw en kun je het boek bestellen.

 6. Die foto waar ik niet op sta

Bas en zijn nicht Fiebie brengen al van kinds af aan hun vakanties door in het zomerhuis van de familie. Het huis werd ooit gekocht door opa, in de hoop zo de familie weer dichter bij elkaar te brengen. Het huis is ondertussen gevuld met herinneringen. Herinneringen aan hun fantastische opa, die altijd zelf een beetje kind bleef. En aan hun kindertijd, boordevol fantasierijke kinderspelletjes en gefluisterde geheimen op de zolderkamer. Maar er zijn ook de herinneringen aan die ene vakantie, waarop alles uit de hand liep en de twee families het huis halsoverkop verlieten om nooit meer terug te keren.

Nu, drie jaar later, is het de uitdrukkelijke wens van opa om zijn zonen, schoondochters en vooral Bas en Fiebie nog een keer samen te brengen. En daar heeft hij een belangrijke reden voor: het is tijd om een familiegeheim te onthullen…

Als geen ander beschrijft bekroond auteur Do Van Ranst de spanningen tussen de families en de beklemmende sfeer in het zomerhuis. In dit verhaal is niets wat het lijkt.
Die foto waar ik niet op sta kun je hier bestellen.

7. De invloedrijkste mensen van onze tijd

invloedrijke-mensen

Namen als Marie Curie, Albert Einstein, Frida Kahlo en Mao Zedong klinken je wellicht bekend in de oren, maar weet je nog waarom precies ze zo belangrijk (geweest) zijn? En in welke zin veranderden ze onze wereld voorgoed? Fris je geheugen op met deze vijftig portretten in woord en beeld van personen die in de voorbije eeuw een bijzondere rol hebben gespeeld.

Een must-have voor iedere (jong)volwassene die geïnteresseerd is in geschiedenis en mee wil zijn met wat er speelt in de wereld!
Is je nieuwsgierigheid gewekt? Klik hier om het boek te bestellen.


Hoofdafbeelding: Mi Pham

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen