Illustratie voor De Nacht van de Geschiedenis 2018 genomineerd voor prestigieuze prijs

banner-de-nacht-2018-2.webp

Illustratie voor De Nacht van de Geschiedenis 2018 genomineerd voor prestigieuze prijs

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 mei 2019

Geweldig nieuws voor de Antwerpse illustratrice Fatinha Ramos en Davidsfonds: het campagnebeeld dat ze tekende voor De Nacht van de Geschiedenis 2018 werd genomineerd voor de World Illustration Awards 2019. Die prijs is een van de meest prestigieuze internationale erkenningen voor illustratoren. De prijs wordt uitgereikt op woensdag 10 juli in Londen en de winnaar gaat naar huis met 2.000 Britse pond.

Tekst: Lotte De Snijder

The World Illustration Awards is de meest prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een illustrator door de Britse Association of Illustrators. Illustratoren van over de hele wereld kunnen deelnemen in acht verschillende categorieën. Alle inzendingen worden beoordeeld door juryleden die niet alleen expert maar ook pionier zijn in hun vak. De hoofdwinnaar gaat naar huis met 2.000 Britse pond.

Dit jaar waren er 3.700 inzendingen voor de World Illustration Awards, waarvan er 200 weerhouden werden voor de shortlist. De illustratie van Fatinha Ramos voor De Nacht van de Geschiedenis 2018, een organisatie van Davidsfonds, is daar eentje van. Die nominatie alleen al is een hele eer! Fatinha Ramos: “Het is supermoeilijk om geselecteerd te worden, dus het feit dat mijn illustratie in de selectie zit, is voor mij al een overwinning! Er worden een aantal geldprijzen uitgereikt, maar ik blijf realistisch.”

Naast de illustratie voor De Nacht van de Geschiedenis 2018 is Fatinha ook genomineerd met een illustratie voor de werfomheining van het Antwerpse stadhuis. En ook vorig jaar haalden twee van haar illustraties de shortlist van de World Illustration Awards. Net als toen is de Antwerpse illustratrice al zeker van een plaats in de tentoonstelling in Londen en een pagina in het jaarboek en op de website. Hopelijk krijgt haar prachtige werk op die manier extra internationale aandacht. Fatinha slaagt er namelijk telkens weer in om niet voor de hand liggende thema’s in een sfeervol beeld te gieten.

Ook het campagnebeeld voor De Nacht van de Geschiedenis was geen eenvoudige opdracht. Het thema van de 16de editie van het grote Davidsfonds geschiedenisevenement was religie. Dat thema kwam op heel uiteenlopende manieren aan bod op zo’n 200 plaatsen in Vlaanderen en Brussel: van een pop-upkerkcafé en voorstellingen in de kerk, tot lezingen over de islam, het jodendom en het boeddhisme. Fatinha bracht de verschillende religies en hun symbolen samen in één figuur die het hele universum in zich draagt. De kracht van het beeld zit in de eenvoud.

Elk jaar spreekt Davidsfonds een andere illustrator aan om een campagnebeeld te maken voor De Nacht van de Geschiedenis, die jaarlijks zo’n 10.000 geschiedenisliefhebbers samenbrengt in maart. De illustratie van dit jaar, rond het thema meesterschap, was van de hand van Eleni Debo, van wie er trouwens ook een illustratie genomineerd is voor de World Illustration Awards. Voor De Nacht van Geschiedenis van 2020 zal Pieter Van Eenoge een illustratie maken rond nieuwe buren.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen