Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘De vogel in mijn haar’

de vogel in mijn haar blogbanner.webp

Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘De vogel in mijn haar’

Gepubliceerd door Davidsfonds op 15 december 2018

Heb je de Davidsfonds Cultuurgids al gezien? Je vindt er meer dan 200 boeken en cd’s in waarmee je de Davidsfonds Cultuurkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit, 5 absolute pareltjes die je niet mag missen. Ook hier zetten we die graag in de kijker. Karl van den Broeck schreef samen met zijn negenjarige petekind Sofie Wittebolle het prentenboek De vogel in mijn haar.

Tekst: Lotte De Snijder

Sofie is acht. Ze heeft haar dat bijna tot aan haar knieën komt. Haar familie en vrienden willen dat ze het laat knippen, maar zij wil dat het nóg langer wordt! Niemand weet immers dat Vincent, een sprekende zwaluw, in Sofies haar woont. Dat moet geheim blijven en Sofie doet er alles aan om te verhinderen dat ze naar de kapper wordt gestuurd, want Vincent is haar vriend, steun en toeverlaat. Tot hij haar vertelt dat hij weg moet. Zal ze hem nog terugzien?

Karl van den Broeck

“Het idee voor het boek ontstond toen Sofie weigerde om haar haar te laten knippen. Dat was niet naar de zin van haar vader. ‘Straks gaat er nog een vogel in je haar wonen,’ foeterde hij. En zo zijn we aan het verhaal beginnen schrijven tijdens een lange, zwoele vakantie in Italië.”

“Dat was heel leuk, maar niet altijd makkelijk. Zo hadden we meteen al ruzie over de naam van de vogel. We waren het er wel over eens dat het een zwaluw was, want die kent Sofie goed. Het feit dat zwaluwen trekvogels zijn, speelt trouwens een belangrijke rol in verhaal. Ook de familie en de buurt van Sofie kwamen aanvankelijk in het verhaal voor, omdat het boek niet geschreven was om uit te geven. Het is natuurlijk heel fijn dat dat wel gebeurd is en dat er illustraties aan toegevoegd zijn. Fatinha Ramos heeft met haar prachtige tekeningen haar eigen stempel op het boek gedrukt.”

Afbeelding Fatinha

Alle info over het boek vind je hier.

Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:

Doorblader of download nu de Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen