Op cultuurtrip in Rome

Op cultuurtrip in Rome

Gepubliceerd door Davidsfonds op 12 december 2018

Janine & Rob, twee actieve cultuurliefhebbers uit Borgloon, gingen in oktober samen met reisleider Hedwig Zeedijk op cultuurreis naar Rome. Goed voor een rijk reisprogramma met heel wat bezienswaardigheden! Benieuwd hoe ze zo’n cultuurreis beleefden? Lees dan verder, want toen ze terug waren vertelden ze ons enthousiast over hun avonturen.

Achteraanzicht van het Monument van Victor Emanuel II
Achteraanzicht van het Monument van Victor Emanuel II

Wat is jullie het meest bijgebleven van de reis?
“Het overweldigende van Rome! Het was voor ons de eerste keer dat we in Rome waren. Maar we hadden er natuurlijk al veel over gelezen, gehoord en gezien op tv. Maar als je er dan zelf bent, na al die jaren, is het echt overweldigend. Vooral de veelheid aan gebouwen in alle mogelijke stijlen heeft ons verrast.”

Was het wat jullie van Rome verwacht hadden?
“We wilden Rome absoluut ooit eens gezien hebben, dus we waren niet zo veeleisend. Andere reizigers van de groep waren al verschillende keren in Rome geweest. Maar ook zij hebben zaken ontdekt die ze nog nooit gezien hadden. Reisleider Hedwig weet heel goed wat reizigers aanspreekt en je voelt duidelijk dat ze er thuis is. Ze is ondertussen geen correspondent meer en woont opnieuw in Nederland, maar ze heeft haar huis daar behouden en gaat er nog vaak samen met haar gezin naartoe.”

Was het er erg druk?
“De Trevifontein hebben we alleen van ver gezien, omdat het er zo druk was. Maar dat was eigenlijk de enige plek waar te veel volk rondliep, dus dat viel mee. Het is alleen jammer dat zo’n mooie stad ontsierd wordt door zwerfvuil en dat de stoepen en straten heel slecht onderhouden worden. Toen we terug thuis waren hebben we wel op het nieuws een reportage gezien over het vuile Rome en dat het stadsbestuur van plan is de situatie aan te pakken. Gelukkig, dachten we toen.”

Hoe is Hedwig als reisleider meegevallen?
“Uitstekend, ze houdt de groep op een heel charmante manier onder controle. Het is een heel aangename dame en zij wist tijdens de hele reis iedereen te betrekken. Ze had aandacht voor iedereen. Wij hopen voor andere reizigers dat ze een vaste waarde blijft voor Davidsfonds Cultuurreizen.”

Hoe hebben jullie de groep ervaren?
“Het was een vlotte, fijne groep. We hebben veel contact gehad met enkele alleenstaande dames en zijn ’s avonds een paar keer samen gaan eten. De avondmalen waren vrij, maar Hedwig gaf telkens suggesties voor interessante restaurantjes. We hebben ook al een reünie gepland met de hele groep in januari, dan gaan we samen naar de Abdij van Park in Leuven.”

Wat was het mooiste groepsmoment?
“We hebben op de derde dag ’s middags samen gegeten op het zonnige terras van Ristorante Forum Roma op de tiende verdieping. Dat was magnifiek! Een mooi uitzicht over Rome en heel lekker eten.”

DSCF0179

Wat waren jullie favoriete bezienswaardigheden?
“Zonder twijfel de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel. Daar had ik zelf al een beeld van door foto’s en nu heb ik het ook in het echt gezien. Het was nog mooier en indrukwekkender dan ik had gedacht. En – dankzij het mooie weer – de tuinen van Castel Gandolfo. Het kostte ons een treinrit van een uur, maar het was heerlijk om er bijna alleen rond te lopen!”

Hebben jullie binnenkort nog reisplannen?
“Toen we thuiskwamen, hebben we ons ingeschreven voor de verjaardagscruise op de Loire in september 2019. Daar kijken we al naar uit!”
____

Ook zin gekregen om op cultuurreis te vertrekken? Neem dan eens een kijkje op www.cultuurreizen.be. Daar vind je themareizen naar verschillende bestemmingen, zowel dicht bij huis als iets verder. Je kan er ook gewoon reisinspiratie opdoen.

De Romereizen van dit jaar en begin volgend jaar vind je hier.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen