De leukste cultuurtips voor families in de kerstvakantie

cultuurtips kerstvakantie.webp

De leukste cultuurtips voor families in de kerstvakantie

Gepubliceerd door Davidsfonds op 17 december 2018

Kerstvakantie, de mooiste tijd van het jaar. Naast aanschuiven aan de kerstdis, pakjes openmaken, sneeuwmannen maken en klinken op het nieuwe jaar, blijft er ongetwijfeld nog vrije tijd over om samen cultuur te beleven. Om geen tijd te verliezen, maken we het je gemakkelijk en delen we de leukste activiteiten bij onze cultuurpartners. Geniet van de feestdagen en van de vakantie!

Cultuurtips in West-Vlaanderen

Op stap met Staf Stekel in Texture in Kortrijk

In Texture, het museum over Leie en vlas, woont Staf Stekel. Hij haalt allerlei fratsen uit en hij staat te popelen om je mee op avontuur te nemen. Met Staf is een bezoek aan Texture een echte belevenis. Spelend steek je heel wat op over de wereld van vlas, kant, textiel machines en damast. Maak je dus klaar om te zoeken, te tekenen en te plakken! Speur met Staf doorheen Texture en ontdek een geheime code waarmee je een verrassing in de wacht sleept.dsc_7079.jpg

ℹ Dit parcours is een aanrader voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar bezoeken Texture gratis, het parcoursboekje en het gadget kosten 2 euro. Meer info op www.texturekortrijk.be.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op het toegangsticket geldig voor 2 personen.

Katjes zoeken in het Yper Museum

In het nieuwe Yper Museum in de Lakenhallen van Ieper herbeleef je elf eeuwen Ieper en Westhoek. Via een interactief en eigenzinnig parcours ontdek je de middeleeuwse grootstad. Ook geschikt voor gezinnen, zeker in de kerstvakantie!
Hires-Yper Museum -_MW16106Families kunnen zich dan volledig laten gaan in het museum via een speels en educatief parcours: katjes zoeken, spelletjes spelen die verband houden met de collectie … Wie alle katjes vindt, krijgt een leuk geschenkje aan de balie. Daarnaast organiseert het Yper Museum de theaterwandeling ‘Van kattenpootjes en narrenstreken’, in combinatie met een museumbezoek.

ℹ Meer info over het familieparcours vind je hier. En hier kun je terecht voor meer info over de theaterwandeling.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro, maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Op vertelwandeling of op reis met VR in Abdijmuseum Ten Duinen

In het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde verwonder je je over unieke collectiestukken, de abdijgeschiedenis en de rol van de Duinheren in de streek. Op donderdag 27 december kun je er terecht voor de fantastische vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’, met fonkelende verhalen over hoop en licht in donkere tijden. Het Abdijmuseum nodigde daarvoor vertellers uit alle windstreken van ons land uit. Ook voor een museumbezoek met een virtualrealitybeleving kun je er terecht. Tijdens die VR-beleving lijkt het alsof je met een teletijdmachine belandt in het jaar 1490. Laat je omverblazen door de architectuur van de kerk of de prachtig versierde handschriften waar je zelf doorheen kunt bladeren.

tekening_toen_de_dieren_nog_spraken

ℹ Meer info over ‘Toen de dieren nog spraken’ vind je hier.
De VR-beleving is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Bij aankoop van een VR-familieticket krijg je een gratis VR-bril in karton. Met dat ticket heb je toegang tot het museum met de collectie, de buitensite met de ruïne van de abdij, de VR-beleving buiten, en krijg je korting op de VR-beleving binnen (3 euro per persoon). Klik hier voor meer info.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro voor een individueel ticket en 12 i.p.v. 15 euro voor een familieticket.

Beleef een magische winter in het Historium

Deze kerstvakantie kun je opnieuw volop genieten van de gezellige kerstsfeer in het Historium, de belevingsattractie waarmee je terug in de tijd reist naar de Brugse Gouden Eeuw. Zo kun je je Historiumbezoek combineren met een Magische Winterwandeling voor families door de stad o.l.v. een gids van S-wan, elke dag om 17 uur. De wandeling duurt ongeveer één uur en is geschikt voor alle leeftijden. Kinderen kunnen ook aan de slag met de Christmas Trail. Aan het onthaal krijg je een blad met leuke doe- en zoekopdrachten en een kerstboomquiz. Iedereen krijgt een leuke verrassing en een badge. En als dat nog niet genoeg is, kun je in het Laborium de leukste virtualrealityspelletjes spelen.

ℹ Elke dag van de kerstvakantie zijn er winternocturnes en is het Historium open tot 20 uur. Ook het Duvelorium blijft open tot 20 uur. De laatste tickets worden verkocht om 19.30 uur. Op kerstavond en oudejaarsavond is het Historium open van 10 tot 17 uur en op Kerstmis en Nieuwjaar ben je van 12 tot 18 uur welkom. Meer info vind je via www.historium.be.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op een Explorer Ticket voor maximum 2 personen per Cultuurkaart.

Cultuurtips in Oost-Vlaanderen

Graffiti met licht in het STAM

Donkere dagen vragen om licht! Daar zorgt Graffitilights voor: ze maken lichttekeningen met zelfgemaakte programmeerbare ledstrips. Spelen met lange sluitertijden doet de lichtbanen van bewegende lichtbronnen verschijnen met spectaculaire lichtsculpturen als resultaat. Van woensdag 2 januari t.e.m. zondag 6 januari 2019 tussen 15 en 17 uur STAM voorbeeld graffitilights 1vormt de abdijkerk van het STAM de unieke en fotogenieke setting voor dat lichtspektakel. Kom en zie live ‘lichtschilders’ in actie en experimenteer vooral zelf. Voor groot en klein! En wie weet wordt jouw werk wel een deel van de Graffitilights-galerij op Instagram.

ℹ Graffitilights is gratis voor kinderen t.e.m. 18 jaar. Klik hier voor meer info.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart heb je toegang tot het museum en de tijdelijke expo’s voor 6 i.p.v. 8 euro, maximum 2 personen per Cultuurkaart.

Doe mee met de workshop B.E.E.L.D. | The Photographic II in S.M.A.K.

Wat is een beeld en wat zijn pixels? Hoe ga je van 2D naar 3D? Een antwoord op deze vragen ontdek je samen met Ellen & Hanne tijdens de kerstvakantie in S.M.A.K. Je werkt er rond de tentoonstelling Signal or Noise |The Photographic II en leren Louise Lawler, Thomas Ruff en vele andere kunstenaars kennen. Bovendien zit er in de museumzalen zelf ergens een vliegtuig verstopt. Benieuwd? Ontdek het samen met Ellen & Hanne tijdens deze workshop.

Expo Photographic SMAK Gent
© Kurt Stockman

ℹ De workshop vindt plaats op 3 en 4 januari 2019 van 10 tot 16 uur, opvang is mogelijk vanaf 9 uur. Op vrijdag 4 januari is het toonmoment voor ouders voorzien. De workshop is geschikt voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar en kost 30 euro. Per extra kind van hetzelfde gezin betaal je 25 euro. Voor deze workshop breng je een schoenendoos en een kinderfoto mee. Reserveren kan via reservation@smak.be met vermelding ‘workshop kerst’.

💳 Voor een bezoek aan S.M.A.K. krijg je met de Davidsfonds Cultuurkaart 3 euro korting op een toegangsticket voor maximum 2 personen per Cultuurkaart.

Geniet van Symfonie voor valse noot door Symfonieorkest Vlaanderen & Raf Walschaerts in De Bijloke

Op zondag 23 december om 16 uur kan je naar Symfonie voor valse noot, een familievoorstelling van en met Raf Walschaerts & Symfonieorkest Vlaanderen.

Lees ik het goed? Symfonie voor valse noot? Nee, toch? Die titel moet een grap zijn! Wij doen niet aan valse noten in dit orkest. Dit is het beste orkest van de wereld, en beste 181223-familieconcertorkesten van de wereld spelen geen valse noten. Nooit. Echt nooit. Dus ook vandaag niet.

Deze ‘symfonie voor valse noot’ wordt vandaag gespeeld ZONDER valse noot. Geen vinger zal van de snaar glijden, geen stemband te hoog of te laag trillen, geen trommel te vroeg of te laat klinken. Perfect zal het zijn. Per-fect!

ℹ Het concert vindt plaats op 23 december om 16 uur in de concertzaal van de Bijloke. Kinderen betalen 9 euro, volwassenen 20 euro. Hier vind je meer info en kun je tickets bestellen.
Op donderdag 27 september speelt Symfonieorkest Vlaanderen in Concertgebouw Brugge en op zaterdag 29 februari in deSingel Antwerpen. Info en tickets via www.symfonieorkest.be.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 20% korting op tickets. Maximum 2 tickets per Cultuurkaart. Reserveren doe je door een mail te sturen naar tickets@debijloke.be, telefonisch via 09 323 61 00 of aan de ticketbalie van het muziekcentrum (di-vrij, 13-17 uur). Vermeld steeds het nummer van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Cultuurtips in Antwerpen

Slow art in Museum Hof van Busleyden

Naast het gouden familieparcours pakt Museum Hof van Busleyden deze kerstvakantie uit met winterworskhops en slow art voor gezinnen. Tijdens de winterworkshops op 27 december en 3 januari maak je zelf je eigen wenskaarten uit het stadspaleis of knutsel je je eigen hoed in elkaar. Je kan ook samen met je familie naar de tijdelijke expo Berlinde De Bruyckere & Besloten Hofjes. Herontdek de kunst van het kijken tijdens de slowart–rondleiding. Je krijgt de kans om je helemaal te verdiepen in twee werken uit de expo. Daarna verwerk je samen met je gezin alle indrukken in een eigen creatie. De slowart-rondleidingen vinden plaats elke eerste zondag van de maand om 10.30 uur. Tijdens de kerstvakantie is dat dus op zondag 6 januari.

ℹ Een winterworkshop kost 20 euro, vooraf inschrijven via www.vakantiezapper.mechelen.be of 015 29 76 54. Een museumbezoek is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.
Meer info over de slow art vind je hier.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je het reductietarief voor 2 personen.

Geniet van The Christmas Show van Deep Bridge

Op 23 december wordt de Lotto Arena overspoeld met kerstmagie voor de hele familie. Paul Michiels, Wim Soutaer, Ian Thomas, Silvy De Bie, Tinne Oltmans en vele anderen nemen je mee op een onvergetelijke reis naar Winterwonderland, met prachtige muziek en spetterende choreografieën. En bij kerst hoort natuurlijk een zeemzoet, vertederend kerstverhaal.Deep Bridge TCS

ℹ Hier vind je meer info over The Christmas Show en kun je tickets bestellen. De show begint om 17 uur.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 15% korting. Als je een Davidsfonds Cultuurkaart hebt, kun je via deze link bestellen. Je kan de kortingscode opvragen bij evenementen@davidsfonds.be of cultuurenco@davidsfonds.be vóór vrijdag 21 december.

Cultuurtips in Vlaams-Brabant & Brussel

Op ontdekking in Muntpunt

Muntpunt heeft een rijk en inspirerend aanbod van lees-, kijk- en luistermaterialen in huis, verspreid over vijf verdiepingen. Muntpunt organiseert ook verschillende activiteiten. In de kerstvakantie – maar ook daarbuiten – kun je er terecht voor Het Honderdhandenhuis en de expo van Leo Timmers. Het Honderdhandenhuis is de miniwerkplaats voor kleine handen. Steek je minihandjes uit de mouwen en zet je schrap voor te gekke middagen vol timmer- en knutselwerk, vol bubbels en brouwsels, vol ‘laat je fantasie de vrije loop’! Tijdens de kerstvakantie kan je elke dag (behalve zon- en feestdagen) een bezoek brengen aan het Honderdhandenhuis van 14 tot 17 uur. Op 24 en 31 december kan dat van 14 tot 16 uur.

Leo Timmers Muntpunt
© Leo Timmers

De expo van Leo Timmers palmt de hele inkomhal van Muntpunt in met boeken, speel- en leesplekken, opvoedingstips en info over kleintjes die groot worden in Brussel. De bekroonde Brusselse illustrator Leo Timmers staat centraal met zijn prachtige tekeningen, boeken in alle talen en verhalen die tot leven komen in 3D-installaties.

ℹ Muntpunt is gesloten op 25 en 26 december en op 1 januari. Hier vind je meer info over het Honderdhandenhuis en hier over de expo van Leo Timmers. Bezoek is gratis.

Film in Flagey

Als het te koud is buiten, kunnen families in de kerstvakantie terecht in cinema Studio 5 van Flagey. Van 22 t.e.m. 29 december staan verschillende films van de Japanse Studio Ghibli op het programma, zoals Spirited awayThe cat returnsHowl’s moving castle en De rode schildpad. Het volledige programma vind je hier. Ook voor De Tovenaar van Oz (24 en 25 december en 3 januari), de musical Singin’ in the Rain (27 december) en La La Land (31 december en 1 en 3 januari) kun je je deze kerstvakantie in de cinemazetels van Flagey vleien.

ℹ Hier vind je het volledige programma en meer info.

Kerstconcert voor de hele familie in BOZAR20181221 & 22 Concert de noel ravel-aperçu-1l-pootje

Op 21 en 22 december om 18 uur kun je in BOZAR (Henry Leboeufzaal) genieten van een kerstconcert voor de hele familie. Het Belgian National Orchestra speelt dan L’Enfant et les Sortilèges van Maurice Ravel, ideaal om met het hele gezin de kerstsfeer te beleven. Het verhaal speelt zich af in een oud huis op de boerenbuiten. Een moeder heeft het aan de stok met haar luie zoon. Tijdens een van de ruzies zet het kind het huis volledig op stelten en pest hij de dieren. Plotseling bevindt hij zich in een magische wereld waarbij de stoelen, tafels en fauteuil zich gedragen als de protagonisten en de dieren beginnen te praten. Ze proberen de deugniet op het rechte pad te brengen.

ℹ Hier vind je alle info en kun je tickets bestellen.

Laat je verrassen in het Coudenbergpaleis

afbeelding-montage CoudenbergpaleisOoit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Maar vele resten bleven intact en verdwenen … onder de grond. Nu is het een archeologische site met een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. De ondergrondse speurtocht is een leuke manier om het Coudenbergpaleis te ontdekken. Aan de hand van een app of een boekje en gewapend met een rugzakje met materiaal en een stoere outfit gaan kinderen in samenwerking met hun ouders op zoek naar de schat van het Gulden Vlies.
Ook met de WAOUW verrassingskoffers kan je kennismaken met het Coudenbergpaleis. Met een sleutel waarmee verschillende koffers in de archeologische site en het museum van het Coudenbergpaleis geopend kunnen worden, gaan jullie op stap. In de koffers zitten leuke spelletjes, uitdagingen, raadsels … om de overblijfselen van het Coudenbergpaleis te ontdekken.

ℹ De ondergrondse speurtocht is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar en kan je de hele kerstvakantie doen. Het is belangrijk om op voorhand te reserveren via deze linkHier vind je meer info.
De WAOUW verrassingskoffers zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en kan je doen van zaterdag 22 december t.e.m. zondag 6 januari, m.u.v. 24 t.e.m. 27 december, 31 december en 1 januari. Ook hier moet je reserveren.
Kinderen betalen 4 euro en volwassenen 7.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op het basistarief voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Cultuurtips in Limburg

Ga op ontdekking met Bilzen Mysteries

Het belevingsparcours Het Verhaal in de sprookjesachtige Landcommanderij van Alden Biesen brengt de 800-jarige geschiedenis van het landgoed tot leven. Kinderen en ouders maken er met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op de oren een ongeziene tijdreis: van Ridderbroeders op kruistocht naar dansende nimfen van Minerva tot een verwoestende brand … De Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir, is de virtuele gids. Wist je dat Bilzen Mysteries nu ook overdag crimineel leuk is? In de gloednieuwe interactieve speurtocht Het Complot verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen. Word jij de rechterhand van commissaris Angel (vertolkt door Joke Devynck)? Laat de speurder in je los en zie wat andere niet zien. Je kunt kiezen tussen twee versies van het spel: gemakkelijk (vanaf 8 jaar) of moeilijk (vanaf 12 à 14 jaar).

ℹ  Bilzen Mysteries: Het Verhaal is in de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf zonsondergang (m.u.v. 24, 25 en 31 december en 1 januari). Het Verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Bilzen Mysteries: Het Complot is tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf 9 of 10 uur (m.u.v. 25 en 26 december en 1 januari).

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je voor Het Verhaal 13 i.p.v. 15 euro (online) of 18 euro (aan de kassa) en kinderen en senioren (60+) betalen 10 i.p.v. 12 euro (online) of 15 euro (aan de kassa) met kortingscode ‘t2k2e044’. Je Cultuurkaart wordt gecontroleerd aan de kassa.
Voor Het Complot betaal je 7,50 i.p.v. 9 euro en kinderen en senioren (60+) betalen 6 i.p.v. 7.50 euro (online) op vertoon van hun Cultuurkaart. Opgelet: tickets voor de dagattractie Het Complot kan je online reserveren maar niet betalen. De korting voor die tickets wordt verrekend aan de kassa.

Reis naar Stonehenge in het Gallo-Romeins Museum

De bijzondere expo Stonehenge. Voorbij het mysterie in het Gallo-Romeins Museum is er niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Bij aankomst pik je een audiogids op en 1. Creatieve workshop voor kinderenmaak je kennis met Jane, een studente archeologie. Vol vuur vertelt ze over haar ontdekkingen en toont ze de belangrijkste objecten. Op het parcours zijn er toffe animatiefilms met opdrachten, speciaal ontwikkeld voor een jong publiek. Spelenderwijs maken jullie kennis met het hoe, wat en waarom van Stonehenge. Daarna is er een creatieve workshop. Met allerhande materialen ga je aan de slag om een persoonlijke steencirkel te maken. Professionele gidsen staan klaar met tips & tricks én geven extra uitleg over het monument.

ℹ Geschikt voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar. De audiogids en de workshop zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Deelnemen aan de workshop kan van 10.30 tot 17.30 uur. Het museum is gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari. Hier vind je meer info.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen, maximum 2 personen per Cultuurkaart.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen