Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Het is een ander jaar’

het is een ander jaar blogbanner.webp

Boekentip uit de Davidsfonds Cultuurgids: ‘Het is een ander jaar’

Gepubliceerd door Davidsfonds op 19 november 2018

Heb je de Davidsfonds Cultuurgids al gezien? Je vindt er meer dan 200 boeken en cd’s in waarmee je de Davidsfonds Cultuurkaart kunt aanvragen om een jaar lang voordelig van cultuur te genieten. In de gids lichten we 5 toppers uit, 5 absolute pareltjes die je niet mag missen. Ook hier zetten we die graag in de kijker. In Het is een ander jaar vertelt Marjan Meganck heel open en eerlijk over haar leven met kanker.

Tekst: Lotte De Snijder

Op de eerste dag van de lente van 2016 krijgt Marjan te horen dat ze borstkanker heeft. Ze ziet haar naasten in reactie daarop vechten met angst en machteloosheid. Ze besluit hun te schrijven om die gevoelens te bezweren. Aan de hand van brieven, dagboekfragmenten en foto’s vertelt Marjan hoe ze de vier seizoenen na die eerste lentedag beleeft. Het resultaat is een indringend verslag van een jaar waarin tegenspoed een lichaam en leven overneemt.

Wat zeggen lezers over dit boek?

“Een hartverscheurend en hartverwarmend boek. Hartverscheurend omdat het toont hoe verwoestend kanker in levens ingrijpt. Hartverwarmend omdat het uiteindelijk een ode blijkt aan moed, liefde en het leven zelf.” Peter Verhelst, auteur

“Ik was na twee pagina’s al aan het huilen, niet van triestigheid of van compassie, maar geroerd door het appel aan solidariteit en de machtige magnifieke respons erop. Nu, ik huil nogal gemakkelijk, waarschijnlijk huilt u pas tegen pagina vier.” Randall Casaer, beeldenmaker, auteur en mensenfluisteraar.

“Dit boek gaat over hoe te leven in het midden van een storm. Marjan beweegt tussen poëtische, filosofische en introspectieve beschouwingen, die nooit hun praktische relevantie verliezen: hoe ga je lichamelijk en geestelijk om met de uitdagingen van het leven? Het is een ander jaar legt onze gedeelde kwetsbaarheid én weerbaarheid bloot.” Petra Van Brabandt, filosoof

Wat heeft Marjan zelf over het boek te vertellen?

Marjan Meganck (c) Stephan Vanfleteren.jpeg

“Ik was ontsteld door hoe weinig ik zelf afwist van kanker en herkende dezelfde onwetendheid bij mijn omgeving. Toen ik door de behandelingen ging, begreep ik niet dat bijna niemand wist wat het is om chemo te krijgen, hoe lang de behandelingen wel duren, wat er nog allemaal bij komt kijken als de chemo eindelijk voorbij is. Dat, en de ontstellende wetenschap dat zoveel mensen de diagnose kanker krijgen, hebben me ertoe aangezet een boek te maken. Ik wilde de omgeving van mensen die kankerbehandelingen krijgen, tonen wat het is, en mensen die er zelf doorgaan of doorgegaan zijn zeggen dat ze dat niet alleen hoeven te doen.”

“Het schrijven van dit boek heeft me zeker geholpen. Een groot deel schreef ik tijdens de behandelingen en dat was een manier om de moeilijke momenten het hoofd te bieden. Ook toen ik achteraf aan het boek werkte, heeft het geholpen voor de verwerking. En toen kon ik er ook echt plezier aan beleven: het selecteren van de dagboekfragmenten, het grasduinen in mijn mails en sms’en voor de quotes van vrienden en familie, zelfs het intypen van de teksten die in een schriftje stonden, het herformuleren en aanvullen van stukjes, het overleggen met de redactrice …”

Quote Ik vind het erg dat zachtheid weinig belang wordt toegedicht.

“Wat ik opschrijf als ik het boek voor iemand signeer, is dat ik hoop dat het hen zachtheid brengt. Ik vind het erg dat zachtheid weinig belang wordt toegedicht. Terwijl dat voor mij, ook in het leven naast kanker, een belangrijke gids is: kan ik de wereld met zachte ogen bekijken? Na de verschijning heb ik al heel veel mooie reacties gekregen. Er is de man van wie de vrouw borstkanker heeft en me schreef dat het boek zijn talisman is. Of de moeder van wie de dochter negen jaar ervoor een chemobehandeling had gehad en vertelt dat ze pas door het lezen van het boek echt heeft begrepen waar haar kind had meegemaakt. Of een vrouw met een immuunziekte die me toevertrouwt dat ze goede tips uit mijn boek heeft overgenomen. Of een vriendin die me schreef dat ze bij het lezen alles om haar heen kon vergeten en dat ze zich heel nauw met mij verbonden voelde.”

—–

Alle info over het boek vind je hier.

Ontdek ook de andere toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids:

Doorblader of download nu de Cultuurgids voor meer dan 200 boeiende boeken.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen