Onze 5 boekentips voor de Voorleesweek

voorleesweek blogbanner.webp

Onze 5 boekentips voor de Voorleesweek

Gepubliceerd door Davidsfonds op 15 november 2018

De zonnige zomermaanden zijn voorbij, de bomen zijn een stuk kaler en buiten is het vroeger donker: het ideale leesseizoen is aangebroken! Haal de warme dekentjes en chocomelk maar boven en nestel je op de zetel met een boek. En omdat het van 17 tot 25 november Voorleesweek is, geven we je vijf boekentips om met je (klein)kinderen te lezen.

Tekst: Machteld

Voorlezen is een prachtige bezigheid voor jong én oud: de combinatie van een leuk verhaal met een leerrijke moraal zorgt voor een ontspannend moment voor iedereen. Dit jaar focust de Voorleesweek op baby’s en peuters, om aan te tonen dat ‘vroeg begonnen, half gewonnen’ is. Deze vijf voorleesboeken zijn misschien wel de ideale cadeautjes om in de schoen van je kapoen terecht te komen of onder de kerstboom te belanden.

1. Een kerstman voor Findus van Sven Nordqvist

De Pettson eBlogpost voorleesweek foton Findus-reeks is zonder twijfel een kinderboekenklassieker! Sinds 1984 hebben opa Pettson en zijn kat Findus veel kinderharten veroverd, het is dus zeker een aanrader.
In Een kerstman voor Findus duurt het wachten op Kerstmis veel te lang voor poes Findus. Kinderen uit de buurt hebben hem namelijk verteld over de kerstman en nu wil Findus ook een pakje krijgen op kerstavond! Enig probleem: opa Pettson weet helemaal niet waar hij een echte kerstman moet halen. Uiteindelijk begint hij een ingewikkelde kerstmanmachine te bouwen en heeft Findus niets in de gaten. Maar op kerstavond is Pettson zelf nog het meest verrast …

Meer info over dit boek vind je hier.

2. De wereld rond in een dag van Laura Hall

KindereBlogpost voorleesweek foto 2n zijn van nature nieuwsgierig en stellen veel vragen. Wat doen andere kinderen? Met welk speelgoed spelen ze? Dit kinderboek is een uitermate goede manier om met die vragen om te gaan: Laura Hall laat zien wat kinderen uit meer dan 40 landen doen doorheen de dag. Van Japan, Brazilië, Groenland en Servië tot IJsland, Australië en Afghanistan. Zijn ze heel verschillend of hebben ze meer met elkaar gemeen dan je denkt? Maken beste vriendinnen in Spanje ook vriendschapsbandjes of gaan vrienden in China ook samen buiten spelen?

Meer info over dit boek vind je hier.

3. Ik wil NIET naar de tandarts!! van Stephanie Blake

SinterklaaBlogpost voorleesweek foto 3s is bijna in het land, dat wil zeggen dat er de komende maand veel speculaas en chocolade gesnoept zal worden. Een goede reden dus om het tanden poetsen niet te vergeten. Ben je op zoek naar een manier om die bittere pil beter te laten binnenglijden? Dan is het boekje Ik wil NIET naar de tandarts!! een aanrader. Simon heeft te veel pannenkoeken gegeten bij zijn vriendje Ferdinand, waardoor hij veel tandpijn heeft. Er zit een groot gat in zijn linkerkies. Wat moet hij nu doen? Naar de tandarts? Geen sprake van! Maar zijn mama denkt daar anders over en even later zit hij in de groene martelstoel van de tandarts.

Meer info over dit boek vind je hier.

4. Het grote boek over de stad van Didier Balicevic en Anne-Sophie Baumann

Blogpost voorleesweek foto 4
De grote stad is spannend: er wonen zoveel mensen, er is veel verkeer en er is minder open ruimte dan op het platteland. Het grote boek over de stad geeft aan de hand van kleurrijke flapjes de geheimen prijs van de hoge gebouwen, de vele activiteiten en het dagelijkse leven. Waar halen we ons drinkwater vandaan? Hoe wordt papier gemaakt? Wat zie je in een museum? Hoe maakt de bakker zijn brood? De antwoorden op al die vragen ontdek je in dit kleurrijke boek.

Meer info over dit boek vind je hier.

5. De Rijke Uren van Jacominus Gainsborough van Rébecca Dautremer

blogpost voorleesweek foto 5
Dieren zijn een geliefd personage in kinderboeken, zeker als ze schattig zijn! Het hoofdpersonage van De Rijke Uren van Jacominus Gainsborough valt zeker in die laatste categorie. In twaalf scènes vertelt Rébecca Dautremer het verhaal van Jacominus Gainsborough. Kleine dingen, grote momenten, vreugde, verdriet, twijfels en beproevingen wisselen elkaar af. De held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Hij is misschien zelfs een beetje zwakker dan de anderen. Maar voor een klein en schattig konijn heeft hij een prachtige en ongelooflijke naam. Een groot pluspunt van dit kinderboek zijn de prachtige tekeningen: die zullen je iedereen keer doen verbazen en doen zoeken naar kleine details die je de vorige keer misschien nog niet had gezien.

Meer info over dit boek vind je hier.

Klik hier voor meer informatie over de Voorleesweek.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen