6 cultuurtips van onze winnaars

stravinsky-sacre-c-liesbet-peremans.webp

6 cultuurtips van onze winnaars

Gepubliceerd door Davidsfonds op 29 november 2018

Cultuur beleef je samen, maar ook met de Davidsfonds Cultuurkaart. Met die kaart maak je elke maand kans op gratis tickets voor expo’s, concerten of voorstellingen en andere cultuurvoordelen. Omdat onze winnaars altijd zo enthousiast zijn, delen we graag enkele van hun tips en ervaringen. Wil je ook graag een Cultuurkaart om kans te maken op tickets én om korting en andere voordelen te krijgen bij onze cultuurpartners? Lees dan verder!

1. Bezoek het STAM in Gent

Ronny en Veerle wonnen afgelopen zomer een duoticket voor een bezoek aan het STAM in Gent: “We maakten er een dagje uit in Gent van, en het bezoek aan het STAM was een mooie introductie op ons bezoek aan de stad. Je stapt het museum letterlijk binnen op een gigantische luchtfoto van het hedendaagse Gent. Daarop voel je echt het belang van de Gentse haven, de rol van het water in Gent en de organische groei van de stad. Die luchtfoto is aangevuld met projecties van Gent vroeger en nu: indrukwekkend! Daarna volgt het historische gedeelte van het museum. Je wordt een paar duizend jaar teruggebracht aan de hand van maquettes, projecties, geluids- en videofragmenten en authentieke voorwerpen van het ontstaan van de stad. Je ontdekt dat allemaal in de prachtig gerestaureerde historische gebouwen van de Bijloke. Het bezoek heeft ons bijzonder gesmaakt, ook letterlijk: we sloten ons bezoek af met een lekkere en verzorgde lunch in het STAMcafé.”

©PhileDeprez
©Phile Deprez

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 3 euro korting op een toegangsticket voor maximum twee personen per Cultuurkaart.

ℹ Op dit moment loopt in STAM, naast de permanente expo, Het museum van de misdaad. De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere 1_STAM_hetmuseumvandemisdaad_alarmpistool Inbeslaggenomen alarmpistool, 1964verzameling foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden worden opgelost. Het STAM gaat nu met dit materiaal aan de slag en maakt het voor iedereen toegankelijk in Het museum van de misdaad t.e.m. 30 april 2019. Je ontdekt er naast de gangbare onderzoekstechnieken hoe de gerechtelijke politie van Gent is ontstaan.
Klik hier voor meer info over Het museum van de misdaad.

2. Geniet van een concert door Brussels Philharmonic

Op 15 september 2018 hoorden Jan en Hilde Brussels Philharmonic aan het werk tijdens Stravinsky’s Le sacre du printemps in het Concertgebouw Brugge. En zo’n concert van Brussels Philharmonic raden ze iedereen aan. “We hebben genoten van de prachtuitvoering, het vriendelijke onthaal en de interessante introductie. Zo konden we optimaal luisteren naar dit unieke werk. We kregen er trouwens nog een gratis rondleiding bovenop voor de Triënnale in Brugge. Een meer dan geslaagd cultuurbad. Hartelijk dank!”

Stravinsky Sacre c Liesbet Peremans
© Liesbet Peremans

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart geniet je vaak 25% korting op een ticket, of van andere voordelen, zoals een gratis drankje of een exclusieve rondleiding. Hier ontdek je de concerten waarbij je een extra voordeel geniet.

ℹ www.brusselsphilharmonic.be

3. Laat je verrassen door Historium Brugge

Tijdens de halloweenperiode pakte het Historium Brugge uit met de Duistere Wandeling, een avondwandeling met spannende middeleeuwse verhalen langs de mooiste Brugse plekjes. De familie Vlaminck uit Kortrijk won een gezinsticket voor een bezoek aan het Historium en deelname aan de Duistere Wandeling. En dat was een succes:
“Op een zonnige herfstdag deed niets ons vermoeden dat we de halloweenperiode naderden … Onder een stralende zon flaneerden we door het prachtige Brugge, om pas in de late namiddag het Historium te ontdekken. Het werd een romantische tijdreis door het middeleeuwse Brugge. Ook onze kinderen genoten er echt van. Historium is een ideaal museum om kinderen onder te dompelen in de middeleeuwen en via een mooi verhaal hen de levenswijze uit die periode bij te brengen. Als afsluiter konden ze zich verkleden als hoofdpersonage in een schilderij van Jan van Eyck!”

accent_blauwaccent_blauwHistorium is een ideaal museum om kinderen onder te dompelen in de middeleeuwen en via een mooi verhaal hen de levenswijze uit die periode bij te brengen.

“Om 18 uur was het dan tijd voor de Duistere Wandeling. In het schemerlicht van de ondergaande zon nam een ervaren gids ons mee langs enkele duistere kantjes van de prachtige stad. Zo passeerden we een plaats waar de hellewagen gepasseerd zou zijn, de plek aan de reien waar een mysterieuze pianiste met een koets het water indook … Maar het meest beklijvende was toch wel het geheime recept van een beroemde middeleeuwse pasteibakker: als ‘speciale kruiden’ gebruikte hij echte mensen. Ook Pietje de Dood zat ergens in een hoekje verscholen … Gelukkig volgden er geen nachtmerries op deze spannende verhalen!”

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op een Explorer Ticket voor maximum 2 personen per Cultuurkaart.

ℹ www.historium.be

4. Ontdek het spannende dagspel van Bilzen Mysteries

Sinds kort heeft Bilzen Mysteries er een dagattractie bij: Het Complot. Wie of wat zit er achter het raadselachtige ongeval op het domein van Alden Biesen? Welke sporen zijn er te vinden, en vooral: waar leiden ze naartoe? In het gloednieuwe misdaadspel van Bilzen Mysteries verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen.

Vera en haar kleinkinderen wonnen een gezinsticket en genoten van de attractie: “Twee van mijn kleinkinderen (11 en 14 jaar) en ik losten het complot op. Het was top! We werden steeds enthousiaster en hebben op een rustige manier het domein bezocht. We waren zo gefascineerd dat we de tentoonstelling ook grondig bekeken hebben. Vanaf het station van Bilzen naar de Landcommanderij was het ook een prachtige wandeling. Op de lange terugreis werd alles nog eens druk besproken.”

accent_blauwaccent_blauwBilzen Mysteries was een succes!

Ook Lut en haar zoon wonnen een ticket en probeerden Het Complot uit. Haar zoon bezorgde ons een mooi verslag: “Ik vond Bilzen Mysteries een succes! De attractie vertelt de geschiedenis van Alden Biesen, een geschikte locatie voor het spel. Wat ik heel leuk vond, was dat de hoofdrollen gespeeld werden door bekende Vlamingen. De moeilijkheidsgraad op de tablet stelde ik in op ‘eenvoudig’, en ik vond dat al moeilijk genoeg. De extra vragen waarop je extra punten kon scoren, waren niet gemakkelijk, en daardoor moest ik veel gokken. Het enige wat ik spijtig vond, was dat iedereen apart met de tablet bezig was en het daardoor een individueel spel was. Het zou misschien leuker zijn om het spel samen met het gezin te kunnen beleven. Het mooie weer was natuurlijk ook een pluspunt en dat maakte het spel aangenaam.”

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je voor Het Verhaal (de avondattractie) 13 i.p.v. 15 euro online of 18 euro aan de kassa. Kinderen en senioren betalen 10 i.p.v. 12 euro online of 15 euro aan de kassa met de kortingscode ‘t2k2e044’. Je Cultuurkaart wordt ter plaatse gecontroleerd.
Voor Het Complot (de dagattractie) betaal je 7,50 i.p.v. 9 euro, en kinderen en senioren betalen 6 i.p.v. 8,50 euro op vertoon van de Cultuurkaart. Tickets voor Het Complot kan je niet online betalen; de korting voor die tickets wordt verrekend aan de kassa.

ℹ www.bilzenmysteries.be

5. Bezoek het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

0001 (2)Marc en Dominiek waren de gelukkige winnaars van een duoticket voor een bezoek aan het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Ze blikten meer dan tevreden terug op hun uitstap: “We maakten er een aangename dag aan zee van, en bezochten in de namiddag het museum. De tijdelijke tentoonstelling Vissen in het verleden. 500 jaar Vlaamse zeevisserij is erg de moeite. Niet alleen de geschiedenis is interessant, maar ook de prachtige schilderijen over het onderwerp zijn een bezoek waard.
Het museum hadden we een paar jaar geleden al eens bezocht, we waren dus nieuwsgierig naar hoe het de afgelopen jaren evolueerde. En we waren zeer aangenaam verrast. Waar het museum vroeger voornamelijk op logboeken en scheepsmaquettes focuste, krijg je nu een klare kijk op de volledige visserij. Alles komt aan bod: de mensen zelf, de vistechnieken, het geloof en bijgeloof, randactiviteiten enz. De mooie zeeaquariums zijn zeker een attractie. Werkelijk de moeite.”

ℹ De expo Vissen in het verleden. 500 jaar Vlaamse zeevisserij loopt nog t.e.m. zondag 6 januari 2019:

Tot in de jaren 1950 bepaalde de zeevisserij het beeld van de Vlaamse kust. De zee was toen geen ontspanning, maar een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit. De expo brengt het verhaal van de Vlaamse visserij van de late middeleeuwen tot nu in beeld: van bloeiend bedrijf tot talrijke zeeoorlogen en een sector in crisis.
www.navigomuseum.be/nl

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro voor een individueel ticket en 12 i.p.v. 15 euro voor een familieticket.

6. Ontdek Adriaen Brouwer in MOU

In het MOU, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, loopt nog t.e.m. 16 december 2018 Adriaen Brouwer. Meester van emoties. Die expo is gewijd aan het leven en werk van de 17de-eeuwse Oudenaardse schilder Adriaen Brouwer. Hij was een van de belangrijkste kunstschilders uit de barokperiode en liet een indrukwekkend oeuvre na.

AB

Dat kon Ingrid uit Bornem al ondervinden dankzij een gratis duoticket: “De tentoonstelling Adriaen Brouwer was meer dan de moeite. Op voorhand had ik al het boek Adriaen Brouwer van Felix Timmermans gelezen om in de sfeer te komen. Zo begrepen we ook het verband tussen de schilders die in die periode actief waren. We maakten van de gelegenheid ook gebruik om Oudenaarde beter te leren kennen. Het totaalpakket was grandioos. Dikke merci!”

Ook Roos en Dirk wonnen een duoticket voor de expo: “Op zaterdag 10 november waren we getuige van het grote succes van deze tentoonstelling. Dankzij de tijdblokken konden we optimaal genieten van de vele kleine kunstwerken. We stonden oog in oog met prachtige kunstwerken uit musea van New York, Londen, München, Berlijn, Wenen en Dresden. De deskundige uitleg via de audiogids in de prachtige zalen van het Oudenaardse stadhuis maakten het tot een unieke belevenis. Hartelijk dank en een dikke proficiat aan alle medewerkers om dit huzarenwerk in Oudenaarde te verwezenlijken!”

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart geniet je van het reductietarief voor het museum en de tijdelijke expo’s, voor maximaal twee personen per Cultuurkaart.

Collega Barbara Struys testte het museum al eerder uit met haar kinderen en ouders. Haar ervaring lees je hier.
ℹ www.mou-oudenaarde.be

____

Vraag je je af hoe ook jij tickets, leuke extra’s en meer kunt winnen? Als je een Davidsfonds Cultuurkaart hebt, ontvang je één keer per maand een nieuwsbrief waarin we gratis tickets en meer cultuurvoordelen weggeven. Ook in het Davidsfonds Cultuurmagazine, dat vier keer per jaar in je brievenbus valt, staat er een heuse wedstrijdenrubriek. En heel af en toe valt er ook iets te winnen op onze Facebookpagina. De Davidsfonds Cultuurkaart is goud waard! 😉

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen