Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?

Een warmere plek maken van Vlaanderen en Brussel?

Hoe doen jullie dat?

Gepubliceerd door Davidsfonds op 17 augustus 2023

We vroegen het in ons ledenblad Accent aan Peter De Wilde (voorzitter), Kris Opdedrynck (algemeen directeur) en Rit Goetschalckx (Voorzitter Davidsfonds Oudergem Watermaal-Bosvoorde).

Geen nood aan verkoeling, integendeel

Peter De Wilde - Voorzitter DavidsfondsDe extra hoge temperaturen die El Niño deze zomer en de komende maanden in het vooruitzicht stelt, hebben er   niets mee te maken. De leden en vrijwilligers van Davidsfonds des te meer: Vlaanderen is een warmere plek dankzij jullie inspanningen en enthousiasme. De warmte die Davidsfonds uitstraalt, vraagt niet om verkoeling. Wel integendeel. Aan het gevoel van stimulerende verbondenheid is eerder een gebrek dan een overschot – zo lijkt het wel in deze gepolariseerde tijden.

De Vlaamse feestdag op 11 juli is aanleiding tot tal van leuke initiatieven – van zangstonden tot BBQ’s – en bespiegelingen over verleden, heden en toekomst van Vlaanderen. Vooral die toekomst brengt heel wat tongen in beweging. Dat is op zich een goede zaak: een gezonde democratie is nu eenmaal een georganiseerd meningsverschil en bewijst daarmee de maakbaarheid van onze maatschappij.

Als grootste cultuurorganisatie van Vlaanderen geeft Davidsfonds die toekomst mee vorm. Niet door aan politiek te doen of met beloftes, maar door dag in dag uit activiteiten te organiseren die mensen verrijken en samenbrengen. Niet toevallig is ‘trots in Vlaanderen en Brussel’ het centrale thema waarrond we ook dit jaar werken. Wil je aan den lijve ervaren wat het betekent als Davidsfonds van Vlaanderen een ‘warmere plek’ maakt? Dan nodig ik je graag uit om tijdens de zomerse weken deel te nemen aan onze zoektocht – dit jaar in Roeselare en Zonnebeke. Wedden dat je er boeiende en groothartige mensen ontmoet

Peter De Wilde - Voorzitter Davidsfonds

Nederlands als bindmiddel bij uitstek

Kris Opdedrynck - Algemeen directeur Davidsfonds

Wanneer ik dit schrijf, hebben we net onze eerste hittegolf van het jaar achter de rug. En toch. Voor wie het gevoel heeft ‘er niet bij te horen’ of voor wie moeilijk aansluiting vindt, kan de maatschappij best koud en afstandelijk aanvoelen. Immers, ook bij 30 graden hebben we nood aan een ‘warm nest’ – een ‘thuis’ in een warme gemeenschap.

Wat van Vlaanderen een ‘Warm Vlaanderen’ maakt en ons allen dus tot Vlamingen, zit meer dan ooit in de aansluiting die we kunnen maken met wat mensen drijft of passioneert.

Davidsfonds heeft als vereniging een lange traditie van het verbinden van mensen via cultuurbeleving. Duizenden vrijwilligers zetten zich steeds opnieuw in opdat mensen zich thuis zouden voelen op de plekken die ze samen delen, doordat ze de tradities en het erfgoed van gisteren begrijpen en opdat ze die van morgen samen kunnen en mogen mee-maken.

Met Davidsfonds Academie zetten we dan ook in op het ontwikkelen van de kennis en de culturele vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Zo willen we in onze sterk veranderende samenleving de aanwezige onzekerheid en onbekendheid bij mensen helpen ombuigen naar een interesse en betrokkenheid voor de culturele ruimtes die ze samen delen.

Onze taal, het Nederlands, is als cultuurtaal daarbij hét bindmiddel bij uitstek tussen al wie in Vlaanderen leeft.

Kris Opdedrynck - Algemeen directeur Davidsfonds

De klemtoon op Nederlands

Rit Goetschalckx Voorzitter Davidsfonds Oudergem Watermaal-Bosvoorde

De behoefte om te beklemtonen dat ik Nederlands spreek, dat ik Vlaming ben, voelde ik voor het eerst heel duidelijk toen ik verhuisde van de landelijke Noorderkempen – ik ben oorspronkelijk van Meer, bij Hoogstraten – naar Oudergem (Brussel). Niet dat ik daarvoor de barricaden ging beklimmen of grote slogans oreerde, maar het maakte mijn stap naar een engagement voor Davidsfonds tot een logische, positieve keuze. Een keuze die ik graag uitdraag naar anderen. Dankzij mijn grote netwerk – ik zit in de cultuurraad van Oudergem, maak deel uit van het bestuur van cultuurcentrum Den Dam, ga naar de gymclub en ben lid van Femma – heb ik de kans om heel wat mensen te vertellen over Davidsfonds en waar wij voor staan.

Het culturele aanbod in (de rand van) onze hoofdstad is overweldigend, maar toch proberen wij het verschil te maken, onder meer door lokaal talent een platform te bieden om over hun interesses en passies te praten. We mogen dan wel eerder klein zijn in vergelijking met wat uit Brussel komt, we zijn zeker iets waard. Dat Davidsfonds Oudergem Watermaal-Bosvoorde in 2024 zijn 100ste verjaardag viert, bewijst dat we reden van bestaan hebben.

We vormen een hechte groep en dat samenhorigheidsgevoel vormt het bindweefsel, het draagvlak van onze organisatie. Dat enthousiasme delen we graag, ook met nieuwkomers. Ook aan wie bij wijze van spreken maar vijf woorden Nederlands kent, ben ik geneigd om te zeggen: “Welkom. Kom mee. Kom luisteren.”

Rit Goetschalckx - Voorzitter Davidsfonds Oudergem

 

 

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen