Een zalige wandeling, maar hou je ogen open!

ZZ2023_campagnebeeld_jpeg

Een zalige wandeling, maar hou je ogen open!

Lokale afdeling verkent Davidsfonds-zomerzoektocht in Roeselare en Zonnebeke

Gepubliceerd door Davidsfonds op 21 juni 2023

Sinds 21 juni kan je de grootste (en leukste) zomerzoektocht van Vlaanderen weer afleggen. Twijfel je nog? Rita Coopman en Geert Stevens van Davidsfonds Passendale gingen op verkenning. Een verslag.

De start

Start: het schitterende kasteeldomein van Zonnebeke. Hier, bij het Memorial Museum Passchendaele 1917, halen we onze zoektochtbrochure af. We overlopen de uitgestippelde wandeling en de vragen al eens op voorhand, zo weten we ongeveer naar welke zaken we onderweg moeten uitkijken.

 

De Memorial Gardens

De eerste wandellus leidt ons al snel naar de Memorial Gardens. Indrukwekkend. Acht tuinen in de symbolische vorm van een klaproos herdenken de slachtoffers van de Slag bij Passendale. Elke tuin wordt ingevuld met een ontwerp van de verschillende naties die hier vochten. We zien moderne kunst, poëzie en bijzondere vegetatie.

memorial gardens

Naar de kerk

We vervolgen onze wandeling door het groen, rond de vijver en naar de kerk van Zonnebeke. Net na de Eerste Wereldoorlog werd die kerk heropgebouwd, naar een ontwerp van architect Huib Hoste. Zeer modern voor zijn tijd. Even binnenwippen. De koelte doet deugd op deze zomerse dag.

 

Een buitengewone crypte

Intussen hebben we al best wat opdrachten uitgevoerd. Niet geweldig moeilijk, maar je moet je aandacht erbij houden. De wandeling vervolgt richting het kerkhof. Hier bevindt zich onder andere een buitengewone crypte met de kist van een oud-strijder die voor de onafhankelijkheid van België streed in 1830.

crypte Zomerzoektocht Zonnebeke

De bibliotheek

Van aan de achterkant van het kerkhof komen we via de Stroroute aan het oude station van Zonnebeke. Op de hoek met de Langemarkstraat nuttigen we een lekker fris biertje. De lommer van de bomen doet deugd.

 

In de verte zien we de kerk al terug. We stappen opnieuw de grote poort van het kasteeldomein binnen. De laatste opdrachten zijn op te lossen rond de bibliotheek aan het kasteel.

 

Het besluit

Besluit: tijdens een zeer mooie wandeling maak je kennis met alle bezienswaardigheden in het hart van Zonnebeke. Je leert van alles bij over de recente geschiedenis waarin de Grote Oorlog centraal staat. De opdrachten zijn niet altijd makkelijk. Tip: kijk vooral goed uit om de volgorde van de foto’s te vinden.

 

We sluiten deze zalige namiddag af met een aperitiefje op het kasteeldomein. Proost!

Proost

In de voetsporen van Geert en Rita treden en ook Roeselare verkennen? Surf naar dezomerzoektocht.be of koop je zoektochtpakket hier

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen