Vier op zaterdag 6 mei Beiaarddag in een uniek Mechels kader!

Beiaard.png

Vier op zaterdag 6 mei Beiaarddag in een uniek Mechels kader!

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 mei 2023

Mechelen staat al eeuwen bekend om haar beiaardcultuur. Van prachtige concerten tot uitstekende opleidingen voor beiaardiers-in-wording: de stad heeft zich geprofileerd als hoofdstad van de internationale beiaardkunst. Ook vandaag blijft Mechelen jonge beiaardiers aantrekken die deze traditie mee voortzetten.

Tekst: Barbara Descheemaecker

Klokkenspel met een rijk verleden

De geschiedenis van de beiaard in Mechelen gaat terug tot de late middeleeuwen. In die tijd werden er al klokken gegoten om het uur aan te duiden en de bevolking te waarschuwen voor gevaar. Vanaf de zestiende eeuw kregen de klokken in de stad nog een derde bestemming: het maken van muziek. De geboorte van de beiaard was daarmee een feit.

Het instrument won al snel aan populariteit. In de zeventiende en achttiende eeuw investeerden steeds meer Europese steden in het bouwen van beiaarden en het opleiden van beiaardiers. Ondanks het wijd verspreiden van de kunst, bleef Mechelen een van de belangrijkste centra van de beiaardcultuur en heeft de stad tot op vandaag een belangrijke rol in de internationale beiaardwereld.

Een reputatie van uitmuntendheid

De beiaardiers van Mechelen worden wereldwijd erkend als de beste ter wereld.

Dankzij de stadsbeiaardier Jef Denyn (1862-1941) kunnen studenten sinds 1922 terecht in de Koninklijke Beiaardschool. Het was het eerste internationale instituut voor beiaardkunst en de moederschool van haast alle andere beiaardopleidingen. Elk jaar komen er muzikanten uit alle hoeken van de wereld naar Mechelen om bij de meesters van de beiaardkunst in de leer te gaan.

Naast de traditie en geschiedenis van de beiaard in Mechelen, is er ook een sterke focus op het aantrekken van jonge beiaardiers. Juf Dina Verheyden geeft intussen les aan een tiental kinderen, waarvan de jongsten net acht (!) jaar oud werden.

26042023-_MG_1057

Initiatielessen op de Beiaarddag

Zin om zelf in de beiaardkunst te duiken? Dat kan dit weekend, op zaterdag 6 mei!

In de voormiddag nemen docenten en studenten je mee op een rondleiding in de Beiaardschool. Tijdens een van de initiatielessen krijg je ook de mogelijkheid om je verborgen talenten te ontdekken. Inschrijven kan je hier!

Vanaf de middag kan je genieten van concerten in de schaduw van de Sint-Rombouts toren op het cultuurplein. Er zal volop op de torenbeiaard gespeeld worden: om 11u30 en 14u wordt de toon gezet door de studenten van de hogere graad.

Om de dag af te sluiten is er in het CCM nog een handbellenconcert door de docenten en de jongste leerlingen van de school, en een uniek samenspel tussen kamerbeiaard en andere instrumenten. Het klokkenspel zal voor de kamermuziek begeleid worden door de xylofoon, dwarsfluit, piano, trombone of zelfs zang! Het volledige programma van de Beiaarddag kan je hier vinden.

IMG-20230409-WA0015

Wist je dat... er in de Mechelse Kamerbeiaard in de Sint-Mettetuin een Davidsfonds-klok hangt?

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen