Dit was de Boon Literatuurprijs 2023!

Boon cover.png

Dit was de Boon Literatuurprijs 2023!

Gepubliceerd door Davidsfonds op 13 april 2023

Waar menig Junior Journalist nog op de uitslag van zijn of haar schrijfproef zit te wachten, zijn de Boon-finalisten intussen al in de prijzen gevallen. Op donderdag 30 maart verzamelde literair Vlaanderen zich in VIERNULVIER in Gent om het verdict van de jury te horen.

Elk jaar wordt de Boon uitgeloofd aan zij die zich onderscheiden op gebied van Nederlandstalige literatuur. De prijs ontleent zijn naam aan de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, die onder meer Menuet en De Kappelekensbaan schreef. Hoewel de Boon nog maar twee edities op zijn teller heeft staan, wordt hij nu al gerekend tot een van de drie grootste literaire (Vlaamse) prijzen die je als auteur kan ontvangen.

In de regel zijn er twee categorieën en twee prijsuitreikingen. Zowel kinder- en jeugdliteratuur als fictie en non-fictie maken kans op de hoofdprijs van 50.000 euro. De longlist wordt een shortlist, en daaruit kiest een jury van experten telkens één winnaar per categorie.

Maar het publiek heeft zeker ook een stem! In de voorbije maanden kon je je favoriete boek nomineren voor de publieksprijs van 5.000 euro, eveneens in de twee categorieën. Deze prijzen werden dit jaar uitgereikt door twee cultuurfondsen. Davidsfonds sponsorde de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, terwijl het Vermeylenfonds fictie en non-fictie ondersteund heeft.

De publieksprijs voor ficie en non-fictie ging naar De draaischijf van Tom Lanoye, een historische roman over de Antwerpse theaterwereld. De eerste zin van het boek,"Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld." zindert nog na.

In de categorie kinder- en jeugdliteratuur werd Morris van Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck bij het jongere publiek bekroond tot favoriet. Kleine Morris en ontsnappingsmeester Houdini werden door de lezers in het hart gesloten. Evenzeer raakten de emoties die duidelijk in het verhaal verweven waren, maar niet altijd uitgesproken konden worden.

Morris Boon

De vakjury, die de lastige taak had om de hoofdprijs weg te schenken, meende dat Wat we toen al wisten van Geert Buelens uitblonk in de categorie fictie en non-fictie. Klimaat is momenteel hot topic, maar zeker niet nieuw. Buelens vertelt over de onrust over het milieu en onze planeet in de jaren '70.

Vervolgens sleepte ook Misjka van Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap de Boon Literatuurprijs voor kinder- en jeugdliteratuur in de wacht. De manier waarop een dwergkonijntje zoveel kon prijsgeven over een moeilijke gezinssituatie liet de jury niet onberoerd.

Proficiat aan alle schrijvers, illustratoren, uitgevers en ander literair gespuis voor hun harde inspanning en prachtig resultaat!

Benieuwd hoe het er op de Boon aan toe ging? Bekijk hier de beelden!

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen