"Mensen delen lief en leed aan tafel"

Ansoler 4.png

"Mensen delen lief en leed aan tafel"

Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler over de kracht van eten

Gepubliceerd door Davidsfonds op 13 augustus 2022

Lekker eten is een essentieel onderdeel van onze heerlijke Vlaamse cultuur. Wanneer we rond een gezamenlijke maaltijd samenkomen aan tafel vallen muren weg en worden vriendschappen gesmeed. Bij Ansoler trekken Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler die lijn door in de keuken, waar twee culturen tot een sterker geheel samensmelten. Smakelijk!

Tekst: Daan Paredis - Foto: Ansoler

Waar anders dan in Hasselt, de stad van de smaak, leggen we ons oor te luisteren om dit misschien wel onderbelichte onderdeel van onze Vlaamse cultuur te fileren. In de keuken van Ansoler tonen Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler hoe lekker eten mensen en culturen verenigt. En dat dat eten nóg lekkerder wordt wanneer verschillende culturen samenwerken. Ze vertellen met het hart op de tong.

“Asperges à la flamande, witloof met kaas en hesp, stoofvlees… Wat typisch voor een bepaalde cultuur is, hangt voor een groot stuk af van de lokale ingrediënten. In Vlaanderen heb je die bijzondere combinatie van een heel koude winter en een heel warme zomer. Dat grote verschil tussen de verschillende seizoenen geeft onze cultuur een uitgebreid aanbod van unieke gerechten”, vertelt Anne-Sophie. De Hasseltse smaakmaakster groeide op het veebedrijf van haar grootouders op tussen de koeien en dikke lappen biefstuk.

“Ik kan een boek van wel 500 pagina’s over traditionele Spaanse gerechten schrijven”, lacht Jaume, zoon van een vissersfamilie. “In Spanje komen ingrediënten als gamba’s recht uit de zee, in België kan je dat onmogelijk vers krijgen. Het verschil in smaak is gigantisch, ik durf dat hier bijna niet bestellen. De Belgische keuken is een beetje ‘mixup cuisine’, zoals ik dat graag noem. Belgen pakken alles wat ze lekker vinden en gooien dat samen in één pot. Heel leuk, vind ik, het is heel creatief.”

Ansoler 1

Koffietafel

Ondanks de vele verschillen hebben de Spaanse en Vlaamse culinaire cultuur ten minste één ding gemeen: het eten verenigt mensen.

Jaume: “Aan tafel kan je praten, discussiëren, lachen, huilen… Ik ben opgegroeid in een grote familie in een klein huis in Spanje. Ik weet nog hoe we met tien aan een kleine tafel zaten, daar vlogen de emoties in het rond. Als ik aan mijn familie denk, denk ik aan die momenten waarop we samen aten. Dat is de kracht van eten.”

Anne-Sophie: “Inderdaad! Als je iets te vieren hebt, ga je samen eten. Als iemand droevig is, nodig je hem uit om te komen eten. Bij een verjaardag deel je verjaardagstaart, bij een begrafenis de koffietafel. Mensen delen vreugde of zoeken steun tijdens het eten. Aan tafel voel je je verbonden.”

“Als ik aan mijn familie denk, denk ik aan die momenten waarop we samen eten” – Jaume

Versgebakken spek

Niet alleen het fysiek samenkomen aan tafel zorgt voor die connectie, alleen al de geur van eten kan voor verbinding zorgen.

Jaume: “Als ik bloedworst met calamares ruik, flits ik meteen 20 jaar terug in de tijd naar mijn grootmoeder die paella maakt. De geur roept die herinnering op. Het ruikt niet alleen als thuis, het voelt zelfs als thuis. It’s amazing.”

Anne-Sophie: “De geur van bepaalde gerechten brengt ook letterlijk mensen samen. Ik heb eens een wetenschappelijke studie gelezen over geuren op een markt en welke geur het meeste mensen aantrekt. Daaruit blijkt dat de geur van versgebakken spek echt actief mensen lokt, en dus samenbrengt.”

Traditie vs. modern

Maar, net zoals alles, is ook de culinaire cultuur onderhevig aan de tijd. Bepaalde typische smaken en geuren dreigen verloren te gaan. De Vlaamse overheid heeft recent een campagne gelanceerd die het eten van mosselen weer hip moet maken bij de jeugd. “Dat valt op, vind ik”, zegt Anne-Sophie. “Bij ons worden traditionele gerechten door het jongere publiek niet meer zo geapprecieerd, maar ik vind dat we die basis naar waarde moeten blijven schatten. Mosselen, een goede vidé of stoofvlees van varkenswangen is zó lekker, dat mag echt niet verloren gaan.”

“Het jonge publiek apprecieert de traditionele gerechten niet meer” – Anne-Sophie

Jaume pikt in: “Je hebt kennis over de traditionele keuken nodig om moderne keuken te maken, om ‘nieuw’ te kunnen koken. Elke goede kok kent z’n roots. Bij Ansoler proberen we creatief aan de slag te gaan met traditionele gerechten waarbij we ze enerzijds in hun eer laten en we ze anderzijds aantrekkelijker maken voor een groot publiek door nieuwe toetsen en een creatieve draai toe te voegen. We proberen de originele smaken wel te behouden, want daar houden we van.”

Globalisering

Bij Ansoler voegen Anne-Sophie en Jaume op die manier traditionele Spaanse en Belgische gerechten samen tot één nieuw geheel. “Door onze verschillende achtergronden hebben we over veel zaken een verschillende mening. We praten en luisteren met elkaar, vullen elkaar aan en komen zo tot nieuwe, verbazende, leuke en - belangrijk - lekkere creaties”, legt Anne-Sophie uit. Jaume vult aan: “Ik geloof dat je alle smaken kan combineren. Zeker vandaag, omdat de globalisering veel vlotter toegang geeft tot alle ingrediënten die je maar wil gebruiken. Wat niet betekent dat je zomaar alles moet mixen. Sommige producten vind je niet overal vers, maar dan is het de kunst om een lekker alternatief te bedenken, iets waar Vlamingen in uitblinken.”

Ansoler 3

Wie is Anne-Sophie Breysem (35)?

 • Geboren en getogen Hasseltse
 • Ontdekte na een opleiding grafische vormgeving haar passie voor koken
 • Maakte van haar hobby haar beroep en werkte zich op bij De Kwizien, waar ze Jaume ontmoette
 • Won in 2015 ze de titel Ladychef of the Year
 • Werd vier jaar geleden mede-eigenaar van Ansoler
 • Is smaakmaker - ambassadeur - van de stad Hasselt
 • Is de eerste jeneverambassadeur
 • "Allemaal dingen waar ik heel trots op ben", zegt ze fier.

Wie is Jaume Soler (39)?

 • Ging op z’n zestiende zonder diploma voor het eerst in een Michelinrestaurant aan de slag
 • Klom eigenhandig op naar driesterrenzaken
 • Volgde zijn vrouw naar Hasselt
 • Kwam in België bij Luc Bellens terecht
 • Ontmoette Anne-Sophie in De Kwizien
 • Werd vier jaar geleden mede-eigenaar van Ansoler
 • “En nu ben ik gelukkig en een echte Hasselaar”, grapt hij in gebroken Nederlands.

Met het jaarthema 'Trots in Vlaanderen' zet Davidsfonds cultuur in heel Vlaanderen en Brussel in de kijker. Ontdek binnenkort alle activiteiten binnen het jaarthema in de activiteitenkalender op onze website

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen