Berichten over Cultuurgids

Cultuurblog

  1. 2 augustus 2023

    "Mijn geloofwaardigheid hangt samen met mijn Zultse dialect"

    “'k E in Zulte 'n stuk grond gekocht mee prikkeldroad zonder snuk. En 't stond oek ol een uizeken'ip: de definitie van geluk”, klinkt het in de wondermooie ode aan zijn geboortedorp. Wie naar Wouter Berlaens muziek luistert, is maar beter het Zultse dialect meester. “Of niet”, als je het de singer-songwriter en bassist zelf vraagt, “ik zie mijn muziek als een middel om een bepaald gevoel over te brengen. Om dat te begrijpen, hoeven we niet dezelfde taal te spreken.”

    "Mijn geloofwaardigheid hangt samen met mijn Zultse dialect"
    Lees meer over ""Mijn geloofwaardigheid hangt samen met mijn Zultse dialect""
  2. 2 augustus 2023

    "In cultuur zit vrijheid ingebakken"

    Davidsfonds heet nogal eens ‘traditioneel’ te zijn, maar dat is niet hoe Walter Weyns, hoogleraar sociologie en cultuurkritiek aan de Universiteit Antwerpen, naar de cultuurorganisatie kijkt: “Het is net een heel moderne houding om rationeel en reflectief om te gaan met de eigen culturele erfenis.” Maar wat is die cultuur die we erven en doorgeven? En waar is het verschil tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur naartoe?

    "In cultuur zit vrijheid ingebakken"
    Lees meer over ""In cultuur zit vrijheid ingebakken""
  3. 2 augustus 2023

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"

    Voor zijn 225-jarige bestaan zette het Gentse Museum voor Schone Kunsten de allereerste monografische tentoonstelling op poten over Theodoor Rombouts (1597-1637), meester van het Vlaamse caravaggisme. Davidsfonds Academie organiseerde een middag waar curator Frederica Van Damme, sinds 2017 conservator oude kunst aan het MSK, een inleiding gaf over Rombouts’ leven en werk, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer trok naar Gent om de vergeten Antwerpse schilder te ontdekken. “Het is verrassend om via de inleiding mee te worden genomen in het leven en werk van een voor mij onbekende schilder. Die aanpak geeft zoveel meer diepgang aan het bezoek.”

    "Extra lagen in de geschiedenis ontdekken"
    Lees meer over ""Extra lagen in de geschiedenis ontdekken""
  4. 2 augustus 2023

    "Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn"

    Toen hij op zijn derde voor het eerst achter een piano kroop, werd de kiem gelegd voor wat vandaag nog steeds zijn drijfveer is: groeien in zijn vak. En hoe. Zijn muzikale talent bracht hem intussen langs de halve wereld, maar thuiskomen doet jazzmuzikant Jef Neve nog altijd achter de piano.

    "Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn"
    Lees meer over ""Een vredeslied componeren, dat zou het summum zijn""
  5. 2 augustus 2023

    "Ik werp me graag op als moderator, als meester van het grijs in een zwart-witte wereld"

    Een schoolbord, een pizza-oven en een tekenpotlood. Als er drie voorwerpen metaforisch zijn voor het bestaan van Arno Van de Velde, dan zijn het die. De voormalige leerkracht en huidige illustrator-pizzabakker droomt van meer tijd om al zijn aliassen te combineren, maar is vooral blij als hij met zijn cartoons een steentje kan verleggen.

    "Ik werp me graag op als moderator, als meester van het grijs in een zwart-witte wereld"
    Lees meer over ""Ik werp me graag op als moderator, als meester van het grijs in een zwart-witte wereld""
  6. 2 augustus 2023

    "Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens"

    Cultuurreizen naar Peru en Ecuador stonden al op het programma, een Davidsfonds-trip langs de Mayaroute in Mexico, Belize en Guatemala heeft reisleider, docente, archeologe en expert in de precolumbiaanse cultuur Annelies Valgaeren in het voorjaar van 2024 in het vooruitzicht. In de tussentijd gidst ze geïnteresseerden en enthousiastelingen door het verleden van Midden- en Zuid-Amerika in haar Academie-lessen. Een interessante combinatie, als je het haar zelf vraagt. “Docent en reisleider zijn zorgt voor een waardevolle kruisbestuiving waarvan Davidsfonds-leden de vruchten plukken.”

    "Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens"
    Lees meer over ""Een kritisch publiek daagt mij uit als docent, reisleider én mens""
  7. 2 augustus 2023

    "Ik ben een gulzige consument"

    De Whatsapp-groep waarin ze met vrienden suggesties voor theater deelt, staat regelmatig roodgloeiend. Haar vriend schonk ze onlangs de tekst van een toneelstuk dat haar raakte. Het zijn maar een paar voorbeelden die de culturele vrijgevigheid van theatermaker en actrice Joke Emmers illustreren. “Wat mij roert, deel ik graag met anderen”, zegt ze daarover. “Door bijvoorbeeld over theater van gedachten te wisselen, blijft nog iets voortleven van wat eindigt als acteurs het podium verlaten.”

    "Ik ben een gulzige consument"
    Lees meer over ""Ik ben een gulzige consument""
  8. 1 september 2022

    “Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”

    Raf en Mich Walschaerts vormen het cabaret-duo Kommil Foo. Met de nodige humor en beeldtaal toveren zij een unieke voorstelling in elkaar. Raf vertelt meer over hun blik op cultuur en taal.

    “Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”
    Lees meer over "“Cultuur moet niks, cultuur is vrij en dat is net het schone”"
  9. 20 augustus 2022

    “Wetenschap is een reddingsboei in deze chaotische wereld”

    Als we aan wetenschap denken, denken we vaak aan grote landen en regio’s zoals Silicon Valley. Nochtans kunnen we voor wetenschappelijke vooruitgang ook dichter bij huis kijken. Leuven werd uitgeroepen als innovatiehoofdstad van Europa, het kankeronderzoek in ons land gaat met rasse schreden vooruit en ook op wetenschapscommunicatie wordt volop ingezet. Hetty Helsmoortel is wetenschapswatcher, moleculair bioloog en organisator van het Nerdland Festival.

    “Wetenschap is een reddingsboei in deze chaotische wereld”
    Lees meer over "“Wetenschap is een reddingsboei in deze chaotische wereld”"
  10. 13 augustus 2022

    "Mensen delen lief en leed aan tafel"

    Lekker eten is een essentieel onderdeel van onze heerlijke Vlaamse cultuur. Wanneer we rond een gezamenlijke maaltijd samenkomen aan tafel vallen muren weg en worden vriendschappen gesmeed. Bij Ansoler trekken Anne-Sophie Breysem en Jaume Soler die lijn door in de keuken, waar twee culturen tot een sterker geheel samensmelten. Smakelijk!

    "Mensen delen lief en leed aan tafel"
    Lees meer over ""Mensen delen lief en leed aan tafel""