Voor jou gezien: 21.02.2021 – De wereld in één dag, één dag in de wereld

274097610_1567838980257173_4728387640311231817_n.jpg

Voor jou gezien: 21.02.2021 – De wereld in één dag, één dag in de wereld

Gepubliceerd door Davidsfonds op 24 februari 2022

Wat gebeurt er als je al het nieuws in de wereld verzamelt? Gaan alle kranten over hetzelfde? Of is het, net zoals onze wereld, zo divers dat er amper een touw aan vast te knopen is? 21.02.2021 – De wereld in één dag, één dag in de wereld is een luchtig toneelstuk van Nico Boon over het nieuws in de wereld op één dag.

Tekst: Marjolein Goris

Eén dag, zelfs dat is relatief. Want terwijl het bij ons al 22 februari is, is het in Zuid-Amerika nog volop de dag voordien. Dit toneelstuk gaat dus over het nieuws van één dag, verspreid over twee dagen, maar wel op één datum. De voorstelling begint met die korte toelichting. De acteurs, al zijn het eerder vertellers, sommen op een speelse manier eerst een aantal krantenkoppen op. Het zet meteen de toon voor het hele stuk: het nieuws is niet overal hetzelfde. Straffer nog, het nieuws lijkt vaak nogal absurd te zijn. “Hondje valt 3 verdiepingen naar beneden van een appartementsgebouw, en huppelt nadien levend en wel vrolijk weg.” Het is maar één voorbeeld van veel nieuwsfeiten die de mondhoeken naar boven doen krullen en het publiek met verstomming slaat. Naast me zit onze stagiaire Oke, ik heb haar meegenomen naar het toneelstuk bij ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen.

De acteurs staan al op het podium terwijl het publiek plaatsneemt.

Dag Oke, wat vond je van het stuk?

Het stuk is een speelse afwisseling van triviale nieuwsfeitjes en zwaardere maatschappelijke thema’s, zoals de weigering van euthanasieaanvragen, van snelle woordenstromen en tragere passages, van tekst en muziek. De voorstelling bracht een bijzondere kijk op hoe chaotisch de wereld en hoe banaal de media kunnen zijn. Ik heb nog nooit op die manier een theatervoorstelling beleefd en vond het een leuke ervaring!

De voorstelling gaat over het nieuws in de wereld, hoe kwam dat naar voren?

Het wereldse karakter van de voorstelling wordt op meerdere wijzen in de verf gezet. Het toneelgezelschap is een internationale mengelmoes en omarmt dit ten volle: de Engelse tekst wordt steeds afgewisseld met passages in andere talen, vaak de moedertaal van de sprekers (Italiaan Edoardo Ripani, de Russische Oxana Sankova, de Duitse Katja Dreyer*, Belg Nico Boon en Belgische saxofoniste Hanne De Backer) of een aanverwante taal. Onder andere Spaans, Italiaans, Frans, Nederlands en Russisch kwamen aan bod. De hele voorstelling was echter vlot te volgen, omwille van de Nederlandse vertaling die bovenaan in de zaal op een scherm werd geprojecteerd. Bovendien benadrukte het gezelschap hun tijd in Mechelen op 21 februari 2021, maar hebben ze toch nieuwsfeitjes van over de hele wereld verzameld.

Welk nieuwsfeit vond je het interessantst?

Ik heb meermaals gelachen bij het de presentatie van een bepaald nieuwsfeit! Mijn favoriet is toch echter dat de ruimterobot die vorig jaar op Mars is geland de naam “Percy” heeft gekregen. Zo’n hoogtechnologische, innovatieve en kostbare uitvinding krijgt dan de naam van… een huisdier. Merkwaardig!

Waarom zou je dit stuk aanraden aan anderen?

21.02.2021 – De wereld in één dag, één dag in de wereld is geen toneelstuk zoals vele andere. Het had een heel sobere aankleding, maar wist tegelijkertijd toch voortdurend de aandacht vast te houden door het spel van woord, muziek, licht en beweging. Bovendien belicht het een thema, nieuwsfeiten, dat zelden het onderwerp vormt van theater. Uniek en goed gebracht, meer kan je niet wensen!

Deze voorstelling speelt nog tot 5 maart bij ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen en op 11 en 12 maart op andere locaties. Davidsfonds-leden krijgen 4 euro korting op de standaardprijs. Meer info en tickets.

*De Duitse Katja Dreyer was helaas op het moment van de première afwezig wegens ziekte. We wensen haar een spoedig herstel en hopen dat ze snel terug op het podium kan staan om dit stuk mee tot leven te brengen met haar collega-acteurs.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen