Spieren kweken met Olympische boeken

olympische boeken.webp

Spieren kweken met Olympische boeken

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 augustus 2021

Nog tot 8 augustus strijden atleten van over de hele wereld naar de meest begeerde medailles van de Olympische Spelen. De besten van de beste meten zich met elkaar, fysiek én mentaal, en vragen het uiterste van zichzelf. Hun knappe prestaties zijn meer dan bewonderenswaardig.

Tekst: Laura Huygen

Voor de grote atleten

Nog tot 8 augustus strijden atleten van over de hele wereld naar de meest begeerde medailles van de Olympische Spelen. De besten van de beste meten zich met elkaar, fysiek én mentaal, en vragen het uiterste van zichzelf. Hun knappe prestaties zijn meer dan bewonderenswaardig.

Daar kunnen wij, gewone mensen, niet aan tippen. Maar dat hoeft ook niet. Geniet van je wandel- of fietstochtje, laat je kinderen fijn buiten spelen en soigneer je lichaam met een deugddoende massage. Nadien zet je je rustig neer en verdiep je je in onze Olympische boeken. Voor de kleine atleet binnenin je, of dat nu een lachebek, een bergbeklimmer of een boekenwurm is.

LOUIS BOVÉE – DE MASSASPRINT

Probeer het vooral niet als je zelf gaat fietsen: duwen, wringen, elleboogstoten uitdelen en afdalen aan een snelheid van 70km per uur. Dat is de massasprint, het spannendste onderdeel van de wielersport. Al zijn andere onderdelen ook zeer spannend, zoals onze landgenoot Wout Van Aert toonde tijdens het wegwielrennen van de Olympische Spelen.

In dit boek vind je een portret van de 50 beste sprinters ooit. Snelheidsduivels vertellen openhartig: hoe word je topsprinter? Welke psychische en fysieke eigenschappen spelen een belangrijke rol? Voor de échte wielerfanaat.

Wil je weten hoe een wielerwedstrijd er achter de schermen uitziet? Ontdek het in de e-cursus van Davidsfonds Academie. Of krijg met je Davidsfonds Lidkaart 2 euro korting op de ingangsprijs van het Koersmuseum in Roeselare. En wil je bovendien ook zelf terug op je fiets kruipen? Fiets langs Romeinse heerbanen in Tongeren met Davidsfonds Cultuurreizen op 27 augustus.

GASTON DURNEZ – EEN MENS IS MAAR EEN WANDELAAR

Wandelen is goed voor de beginnende sporter, want zelfs de grootste atleten beginnen klein. Met dit boek wandel je over de pagina’s en train je je focus met een boeiend verhaal. Na ruim zeventig jaar in de journalistiek blikt Gaston Durnez terug op een uitzonderlijk rijke loopbaan. Hij haalt herinneringen op aan de Vlamingen die in de loop der jaren zijn pad kruisten, zoals Louis Paul Boon, Maria Rosseels en Theo Lefèvre. Een fascinerend portret van een generatie, en indirect ook van de schrijver zelf.

Ontdek je graag een interessante keuken tijdens je wandeling? Ga op kookwandeling met Davidsfonds Cultuurreizen op 10 september. Of wist je dat veel filosofen wandelden om inspiratie te krijgen? Volg de cursus van Davidsfonds Academie in Diest op 30 september.

LECTRR LOCKDOWN

Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen met een jaar uitgesteld – nooit eerder gebeurd. Maar ook dit jaar tekende Lectrrr in zijn kamertje om de rest van de wereld van commentaar te voorzien terwijl hij net zoals de rest van de wereld plotseling aan huis gebonden was. Als je geen zin hebt om te sporten, train dan je buik- en lachspieren met zijn beste en meest spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar.

PAUL BROOS – ANATOMIA, DE ONTDEKKING VAN HET MENSELIJK LICHAAM IN DE LAGE LANDEN

Bij sport en beweging, daar komt ook anatomie bij kijken. Anatomia volgt gedurende twee eeuwen het spoor van zes anatomen, allemaal afkomstig uit de Lage Landen, van Andreas Vesalius en William Harvey tot Adrianus Spigelius en Herman Boerhaave. Hun ontdekkingen waren belangrijke mijlpalen in de ontrafeling van het menselijk lichaam. Dus als je wilt weten hoe je lichaam in elkaar steekt of fan bent van geschiedenis, dan is dit iets voor jou. Atleten dragen sowieso al eeuwenlang zorg voor hun lichaam. Jij ook?

Ook ons DNA is een belangrijk voor ons lichaam. Tijdens een wetenschapscursus van Davidsfonds Academie leer je alles over DNA én wat het ons leert over het verleden. Op 16 november in Dendermonde.

GRÉGORY LEWYLLIE – SP(R)AAKMAKENDE VERHALEN OVER AZIË

De Olympische Spelen nemen plaats in Tokio, hoofdstad van het prachtige Japan. Een land dat veel te bieden heeft aan cultuur en natuur, net zoals Azië in het algemeen. Grégory Lewyllie fietste bijna twee jaar lang door Azië en bundelde de mooiste foto’s en verhalen in dit bijzondere reisboek. Laat je meevoeren en onderdompelen in een wereld van kleuren en woorden en beleef de reiservaring van de atleten in Tokio zelf!

EMMANUEL GERARD & MARK VAN DEN WIJNGAERT – TE WAPEN!

Schermen – met degen, floret of sabel – wordt al sinds 1896 beoefend tijdens de Olympische Spelen. Maar schermen zelf bestaat natuurlijk al veel langer! Te Wapen! neemt de Europese vechttechnieken van 1320 tot 1630 in het vizier en sabelt de vele foutieve opvattingen over de krijgskunsten van onze voorouders neer. Ontdek hoe priesters vochten met zwaard en schild, wat je best eet vooraleer je het strijdtoneel betreedt en welke vrouwen duelleerden in de Nieuwe Wereld. En nog veel meer natuurlijk.

Volg ook de cursus ‘Te Wapen!’ met auteur Bert Gevaert. Op 18 september in Antwerpen met Davidsfonds Academie.

JASPER TRUYENS – ANTWERPEN 1920

Olympische Spelen organiseren in het hartje van de Eerste Wereldoorlog, evident was het niet. Atleten kregen onderdak in Antwerpse scholen die tijdelijk waren verbouwd, alleen voetbal en boksen konden de Antwerpse bevolking bekoren. Het uitvoerend comité bleef uiteindelijk achter met een enorme schuldenberg. Maar de Spelen van 1920, toen werd ook de olympische vlag ingevoerd en de eerste olympische eed uitgesproken. Alle verhalen over deze merkwaardige zesde editie van de moderne Spelen lees je in Antwerpen 1920.

PAOLO COGNETTI – ZONDER DE TOP TE BEREIKEN

Als atleet heb je geen garantie dat je ooit de top bereikt. En wanneer bereik je die dan? Misschien kan je beter even tot rust komen in de bergen van de Himalaya, samen met een man die op 5000 meter hoogte tot inzichten komt, gewoon door zijn ene voet voor zijn andere te zetten. Hij probeert zijn grenzen te vinden, terwijl hij verder reist met zijn ezeltje en oude zekerheden ziet vervagen. Want balans kan je vinden in de schoonheid van de natuur.

Sterke boeken voor kleine kampioenen

Nina Derwael zat voor de televisie toen ze 4 jaar oud was, te kijken naar turnster Aagje Vanwalleghem. Haar vader wist niet wat hij hoorde toen dat kleine meisje plots zei: ‘Ik wil dat ook doen later.’ Maar kijk, 17 jaar later is dat kleine meisje één van de langste turnsters die er rondloopt én neemt ze een gouden medaille van de Olympische Spelen mee naar huis.

Veel talentvolle atleten beginnen, net als Nina, al vanaf jonge leeftijd te trainen. Maar zelfs als je geen topatleet wilt worden, is het belangrijk om voldoende buiten te komen, veel te bewegen en af en toe een boek vast te nemen. Onze selectie geeft het beste van die twee werelden, voor alle kleine kampioenen.

JONAS BOETS – LITTLE LIARS CLUB 3. DE MEEST VIEZE WEDSTRIJD TER WERELD

De Olympische Spelen, dat is de meest prestigieuze wedstrijd ter wereld, met paardrijden als één van de disciplines. Maar heb je al gehoord van de meest vieze wedstrijd ter wereld? Gloria houdt niet van paarden, maar wanneer er een wedstrijd komt om een paard te winnen, doet ze toch mee. Niet voor zichzelf, maar om dat vervelende meisje uit haar klas een hak te zetten. Pas wanneer Gloria een drol op haar bord krijgt, beseft dat ze beter niet had gelogen… Vanaf 8 jaar.

Andere boeken van The Little Liars Club vind je hier terug.

DO VAN RANST – LAAT JE NIET HANGEN, SAMUEL

Nina Derwael pakte knap goud in Tokio, met een indrukwekkende oefening aan de ongelijke leggers. Een gymwedstrijd kan echter ook doodsaai zijn, zo weet Samuel. Gelukkig zorgt Mei Ying, de wondermooie dochter van het chinees afhaalrestaurant tegenover hem, voor afleiding. Maar de hele gymwedstrijd lijkt vervloekt, want Mei Ying doet bij een van de trainingen een trieste mededeling aan de groep, die Samuels leven op slag verandert. Turnen is niet simpel! Vanaf 10 jaar.

LAURA VAN BOUCHOUT EN TAEYMANS RIKA – NELSONS ACROBATENBOEK

Als er iets is wat ze goed kunnen op de Olympische Spelen, dan zijn het wel straffe acrobatentoeren. Die kan jij thuis ook proberen (maar op je eigen niveau natuurlijk), samen met Nelson. Nelson wil volgende kerst een acrobatennummer tonen, dus oefent hij samen met mama en papa elke week salto’s en piramides, die jij met hem mee kan doen. Van eenvoudige oefenspelletjes tot acrobatische kunstjes, van simpel naar spectaculair, met oog voor motorische ontwikkeling. Vanaf 4 jaar.

TOMEI VLAD & GHEORGHE MIHAI – BUITEN SPELEN

Atleten trainen elke dag talloze uren, binnen en buiten, om hun lichaam in topvorm te krijgen. Ook voor kinderen is het belangrijk om genoeg oefening en frisse buitenlucht te krijgen, maar wist je dat kinderen tegenwoordig nog minder buitenkomen dan gedetineerden? Dat is minder dan 60 minuten per dag! Tijd voor verandering. Met Buiten spelen heb je 55 spelletjes in de hand voor buiten, van klassiekers tot nieuwe spelletjes uit verschillende landen. Geen excuses meer om binnen te blijven! Voor jong en oud.

SVEN NORDQVIST – KUN JIJ DAT, PETTSON?

Ben jij net zo behendig en snel als poes Findus? Findus kan zowat alles en hij daagt oude opa Pettson uit tot de ene na de andere fysieke proef: tot aan het huis springen, om ter snelst lopen, in de appelboom klimmen en nog veel meer. Arme Pettson zou het niet goed doen op de Olympische Spelen, want hij verliest steeds van zijn kat. Maar dan bedenkt Findus een leuk plannetje dat ze samen kunnen doen. Vanaf 5 jaar.

Lees nu ook het artikel met auteur Sven Nordqvist in onze krant Het Accent op pagina 8 of online.

KRISTOF DEVOS – DIT IS MIEP

Dansen is dan misschien geen Olympische discipline, maar het is zeker een intensieve sport! Maak kennis met Miep: een sympathiek, maar erg druk meisje dat altijd wil bewegen en dansen. Miep danst altijd en overal. Joppe en Mit begrijpen dit niet. Waarom danst Miep in plaats van gewoon te stappen? Waarom dat gedoe? In dit frisse prentenboek komt adhd op een niet-veroordelende manier ter sprake (want ook atleten zijn niet ‘perfect’).

Benieuwd naar de nieuwste boeken? Op zoek naar leestips, recensies of achtergrondinformatie? Schrijf je in op onze boekenmailing en ontvang dit alles rechtstreeks in je mailbox! Of volg ons op facebook voor meer nieuws en toppers.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen