Zeven keer eropuit met het gezin

shutterstock_306776762.webp

Zeven keer eropuit met het gezin

Gepubliceerd door Davidsfonds op 7 april 2021

Een extra lange paasvakantie zorgt voor extra veel nood aan leuke activiteiten. Gelukkig kan je daarvoor rekenen op de cultuurpartners van Davidsfonds. Wij sommen negen leuke activiteiten voor je op.

Tekst: Marjolein Goris

1. Ondergrondse speurtocht

Alle speurdertjes verzameleeeeeen! Klein keizer Kareltje heeft jouw hulp nodig! Hij is de code om zijn schatkist te openen vergeten. In die schatkist zit iets heel speciaals: de ketting van de orde van het Gulden Vlies. Kareltje zoekt stoere ridders en prinsessen om de code te kraken. Durf jij mee op zoek te gaan in het ondergrondse paleis van de Coudenberg? Als je de schatkist kunt openen zal Kareltje je zeker belonen!

Praktisch: van 3 tot 18 april in het Coudenbergpaleis in Brussel
Meer info: https://coudenberg.brussels/nl/nieuws/ondergrondse-speurtocht

2. Voor kleine geschiedenisfanaten

Het Gallo-Romeins museum zorgt ervoor dat zowel kinderen als volwassenen van hun permanente tentoonstelling Van neanderthaler tot Gallo-Romein kunnen genieten. Jonge bezoekers gaan namelijk op pad met een toffe archeoloog. Bob de Graver neemt hen mee op een boeiende audiotour. Vol passie en humor vertelt hij over het verre verleden. Hij stopt bij de allerboeiendste voorwerpen. Daar geeft hij info op kindermaat én laat hij hen nadenken over vroeger.

Praktisch: tijdens de openingsuren van het Gallo-Romeins museum in Tongeren
Meer info: https://www.galloromeinsmuseum.be/nl/praktisch/openingstijden

3. Op ontdekkingstocht

Geen betere en leuke manier om het Concertgebouw van Brugge te leren kennen met het Concertgebouw Circuit. Tijdens dit originele belevingsparcours zet je voet op plaatsen waar je anders nooit komt, en word je deelgenoot van de geheimen van het kunstenhuis. Je tocht vol (klank)kunst en architectuur eindigt 34 meter hoog, op het dakterras met fenomenaal uitzicht op Werelderfgoedstad Brugge.

Praktisch: in het weekend en in de schoolvakanties (van woensdag tot zondag) in het Concertgebouw in Brugge
Meer info: https://www.concertgebouw.be/nl/concertgebouw-circuit

Foto: Concertgebouw Brugge

4. Horen en zien

Kijk, droom, vertel, teken en doe. Verken het Museum Hof van Busleyden met een verrassend flipflap-doeboek voor het hele gezin. Op een originele manier ontdek je verschillende kunstwerken. Flipflap je boek en tover de meest bizarre en leuke combinaties tevoorschijn. Maar ook van thuis uit organiseert het museum een leuke activiteit! Download het hoorspel Margareta’s buren, een unieke samenwerking tussen het Geluidshuis en het Museum Hof van Busleyden.

Praktisch: tijdens de openingsuren van het Museum Hof van Busleyden in Mechelen
Meer info over het parcours: https://www.hofvanbusleyden.be/familieparcours
Meer info over het hoorspel: https://www.hofvanbusleyden.be/margareta-s-buren

5. Kleuren voor jong en oud

Een regendag? Tijd om samen creatief te zijn! Dankzij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kan je je uitleven op wel heel originele kleurplaten, namelijk die van hun eigen collectie.

Praktisch: wanneer en waar je maar wil!
Meer info: https://www.consciencebibliotheek.be/nl/kleuronzecollectie

6. Het verhaal van Simon

Kazerne Dossin stuurt kinderen samen met hun (groot)ouders op pad in het museum. Gewapend met een bosje sleutels gaan ze op zoek naar kistjes die ze op strategische plaatsen in het museum kunnen terugvinden. Op basis van de inhoud van die kistjes en de opdrachten die daarbij horen, ontdekken ze stap voor stap het verhaal van Simon Gronowski. Simon was elf toen hij samen met zijn moeder vanuit de Dossinkazerne werd gedeporteerd naar Auschwitz. Maar daar kwam hij nooit aan … Simon wist uit de trein te springen en te ontsnappen. Als alle kistjes geopend zijn en alle opdrachten voltooid, kunnen de kinderen nog een boodschap voor Simon knutselen.

Praktisch: tijdens de openingsuren van Kazerne Dossin in Mechelen
Meer info: https://www.kazernedossin.eu/NL/Bezoek/Met-kinderen-en-jongeren/Gezinsparcours-Het-verhaal-van-Simon

7. Poppenspel 2.0.

Abdijmuseum Ten Duinen zorgt zowel bij goed als slecht weer voor een leuke culturele activiteit. Zo kan je in de paasvakantie niet alleen de abdij zelf bezoeken maar ook de Zuid-Abdijmolen. Toch geen weer om buiten te komen? Dan kan je kijken naar Ten Duinen Ontpopt. Daarin geven poppetjes in verschillende filmpjes meer uitleg bij de museumschatten.

Praktisch: vanaf 5 april tijdens de openingsuren van Abdijmuseum Ten Duinen
Meer info over het museum: https://www.tenduinen.be/nl
Meer info over Ten Duinen Ontpopthttps://www.tenduinen.be/nl/abdijmuseum-laat-popjes-uitpakken-met-haar-collectie

Ontdek hier welke kortingen je krijgt bij onze cultuurpartners met de Davidsfonds Lidkaart!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen