5 boekentips voor de Jeugdboekenmaand 2021

jeugdboekenmaand_blog2.webp

5 boekentips voor de Jeugdboekenmaand 2021

Gepubliceerd door Davidsfonds op 2 maart 2021

De Jeugdboekenmaand, die altijd plaatsvindt van 1 tot en met 31 maart, blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Met het thema ‘feest’ zegt ze dit jaar een dikke dank je wel aan alle auteurs en illustratoren, redacteurs, vertalers en vormgevers, uitgevers en drukkers, boekhandelaren en bibliotheken, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en voorlezers die lezen mogelijk maken. Ook wij vieren graag mee met 5 boekentips. Jeugdboekenuitgever Veerle Moureau geeft als kers op de taart bij elk boek wat toelichting.

Tekst: Lotte De Snijder

“Een goed boek blijft je bij en verandert iets aan de manier waarop je naar de wereld kijkt.” Dat vertelt Veerle Moureau, uitgever van Davidsfonds Infodok, in het maartnummer van Het Accent. (Binnenkort in je brievenbus of online.) “Aan onze boeken is vaak een hoek af, ze zijn niet saai of voorspelbaar. De titels die ik uitgeef, zijn zoals ik hoop dat goede vrienden zijn: ze begrijpen je, maar verrassen je ook en soms maken ze je aan het lachen. Je mag geen boeken voor jezelf uitgeven, maar toch zit er in Infodok veel van mezelf en hoe ik hoop dat kinderen naar de wereld kijken. Leergierig, nieuwsgierig en klein beetje filosofisch, maar optimistisch en met hoop en vertrouwen.” Dat geldt zeker voor de 5 recente boeken die ze tipt voor de Jeugdboekenmaand.

Daar zat een aapje op een stokje

Daar zat een aapje op een stokje
Daar zat een aapje op een stokje

Dit peuterboek bevat acht liedjes over dieren. Elk liedje wordt gezongen in een andere taal. Luister samen met je peuter naar de muziek en beweeg mee met elk dier. Een boek om lekker gek mee te doen of om gewoon samen rustig van te genieten. Beluister de liedjes via een QR-code.

Jeugdboekenuitgever Veerle Moureau: “Geef je peuter een taalbad met dit schattige doeboek met liedjes in acht verschillende talen.”

Koop nu het boek.

Max en Millie spelen op het pleintje

Max en Millie spelen op het pleintje

In dit tweede boek uit de reeks beleven de kleuters Max en Millie nieuwe avonturen op het pleintje. Ze zijn circusacrobaten, bouwen een geheime hut, verstoppen zich in een pashokje, foppen mama, halen een 1 aprilgrap uit met papa, gaan met opa naar de carwash en bakken koekjes voor het Suikerfeest van Mouna en Omar. Kortom: herkenbare situaties voor kleuters.

De verhaaltjes van Max en Millie zijn kort genoeg om er nóg eentje voor te lezen. Ideaal voor het slapengaan.

Veerle, die zelf een driejarige dochter heeft: “Heerlijke voorleesverhaaltjes die smaken naar meer. Moeilijk om het bij eentje te houden.”

Koop nu het boek.

Een stukje van de regenboog

Een stukje van de regenboog

Dit boek bundelt de 100 mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020. Het bevat grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen. De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie. Bekijk nu een fragment.

Veerle: “Een prachtig overzicht van de beste Vlaamse en Nederlandse gedichten van de laatste 10 jaar. Een koffietafelboek.”

Cathérine Vandoorne van Radio 2 is ook fan: “Ik heb erg van dit boek genoten! Ook mijn achtjarige dochter vond het een mooie boek vanwege de prentjes en de korte stukjes.”

Koop nu het boek.

Quinnie & Quinn

Quinnie & Quinn

Wat als je hele leven al voor jou was uitgestippeld? Vaste dagindeling, je partner gekozen, kinderen voorbestemd … Handig, dat wel. Maar is dat de weg naar geluk? Misschien is ontsnappen dan een beter plan. Benieuwd of Quinnie en Quinn het geluk vinden? Je leest het in dit boek dat een beetje doet denken aan De Hongerspelen, maar dan kleurrijker. Lees nu het eerste hoofdstuk.

Dimitri Leue begon dit verhaal samen met zijn 10-jarige dochter te verzinnen. Zij is intussen 16 en vond dat haar vader tijdens de eerste lockdown het verhaal maar eens moest uitschrijven. Dat deed hij. En meer zelfs, want in het voorjaar van 2021 komt ook het gelijknamige toneelstuk op de planken.

Veerle: “Dimitri Leue weet met zijn verhalen steeds weer te verrassen. Hier ontsnapt een koppel tieners aan de waanzin van een dictator. Vleugje magisch realisme.”

Koop nu het boek.

Muizen en mensen

Muizen en mensen
Muizen en mensen

De Amerikaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur John Steinbeck brak in 1937 wereldwijd door met de korte roman Of Mice and Men. Die werd aanvankelijk als een toneelstuk geconcipieerd, maar veroverde wereldwijd de harten van miljoenen lezers als roman. De Franse illustratrice Rébecca Dautremer ging ermee aan de slag en maakte er een magistrale graphic novel van. Lees nu een fragment. Bekijk alle filmpjes over het boek. Of lees een van de vele lovende recensies over dit meesterwerk.

Veerle: “Dautremer strikes again. Prachtig cadeauboek, om te lezen en te herlezen.”

Koop nu het boek.

Wil je meer boekentips? Schrijf je in op onze boekenmailing en ontvang onze tips rechtstreeks in je mailbox.

Wil je jeugdboekenuitgever Veerle Moureau meer horen vertellen? Lees dan het volledige artikel in het maartnummer van Het Accent. Binnenkort in de brievenbus van onze leden én op onze website.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen