6 manieren om Toast Literair te beleven

facebook-banner-toast-literair2.webp

6 manieren om Toast Literair te beleven

Gepubliceerd door Davidsfonds op 21 januari 2021

Het is januari en dat betekent maar één ding… Het is weer tijd om te klinken op je favoriete literatuur met Toast Literair! Hoe je dat precies doet anno 2021? Ontdek nu onze 6 tips, zodat je in het weekend van 23 en 24 januari meegeniet van de grootste literaire brunch van Vlaanderen en Brussel!

Tekst: Marjolein Goris

1. Een klinkende start


We beginnen het literaire weekend al op vrijdagavond. Op 22 januari om 19.30 uur brengen Davidsfonds voorzitter Peter De Wilde en algemeen directeur Kris Opdedrynck een toost uit vanuit Davidsfonds nationaal. Toon Horsten, uitgever van Standaard Uitgeverij zet er nieuwe boekenprojecten in de kijker. En uiteraard eindigen we ook met een stukje literatuur! Davidsfonds vrijwilliger Willy Van Boxstael uit Aalst selecteert en leest een inspirerend stukje literatuur voor.

Ben je nog niet ingeschreven voor onze Digitale Toast? Schrijf je nog snel hier in.

2. Literaire activiteiten bij onze lokale afdelingen


Ieder jaar organiseren onze lokale Davidsfonds afdelingen allerlei literaire activiteiten bij een lekkere brunch of een heerlijk drankje. Dat is dit jaar niet anders, al spelen de activiteiten zich vooral af achter je pc. Zo organiseren Davidsfonds Schoten en Sint-Job een online lezing met schrijver Koen Peeters en Davidsfonds Dilsen-Stokkem organiseert een online literair salon. Maar ook voor lekkernijen kan je bij onze afdelingen terecht, wat dacht je van een heerlijke ontbijtmand bij een lezing of een troostdoosje afhalen bij de bakker? Jazeker, smikkelen maar achter je pc!


Wil je graag je literaire honger stillen? Neem hier een kijkje voor alle activiteiten van onze afdelingen.

Onze Davidsfonds afdelingen voorzien lekkere ontbijtmanden en online lezingen.

3. Boeken lezen!

Kan je een literair weekend wel echt vieren als je geen boeken hebt gelezen? Natuurlijk niet! Bereid je alvast voor op de poëzieweek (28 januari – 3 februari) met deze mooie dichtbundels:

4. Filmpjes van bekende literatuurfanaten


Als je aan Wim Helsen vraagt om een gedicht uit te kiezen, welk gedicht zou dat dan zijn en waarom? En hoe ziet de boekenkast van Dimitri Leue eruit? Wat heeft Jeroen Olyslaegers over zijn nieuwste boek Wildevrouw te vertellen? Tijdens het weekend van 23 en 24 januari stelt Davidsfonds nationaal een online videoplatform open voor iedereen die literatuur wil vieren. Bekende auteurs en literatuurfanaten kiezen er hun favoriete werken uit en lezen voor. Even luisteren naar de zoetgevooisde stem van Stefan Hertmans? Dat kan gewoon!

Bekijk de filmpjes hier tijdens het weekend van 23 en 24 januari.

5. Literaire podcasts beluisteren

Vind je lezen wel leuk, maar vind je niet altijd de tijd en beweeg je ook wel eens graag in het weekend? Dan raden we je aan om eens een podcast te beluisteren tijdens je volgende stads- of boswandeling! Hieronder vind je een lijstje van onze favoriete literaire afspeellijsten.

Winteruur met Wim Helsen
Beluister in deze podcast zeker:

De literaire canon van Klara
Onze aanraders in deze podcast:

  • Aflevering 5 over Van den vos Reynaerde
  • Aflevering 13 over de eerste bundel van Anna Bijns
  • Aflevering 20 over De leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience
  • Aflevering 27 over Pallieter van Felix Timmermans

De Bourgondiërs met Bart Van Loo, schrijver van o.a. Napoleon

6. Deel je foto met de hashtag #toastliterair


Wij willen weten hoe jij het weekend van Toast Literair beleeft! Maak een foto met je lievelingsboek en een verfrissend drankje. Post het op sociale media met de hashtag #toastliterair en stuur je foto naar evenementen@davidsfonds.be !

En nu, toasten maar!

Bezoek onze website toastliterair.be voor een overzicht van de Toast Literair – activiteiten van onze Davidsfonds afdelingen of schrijf je in voor de digitale Toast die plaatsvindt op 22 januari.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen