Het leven van een Davidsfonds vrijwilliger

vrijwilligers banner.webp

Het leven van een Davidsfonds vrijwilliger

Gepubliceerd door Davidsfonds op 5 december 2019

Op 5 december is het de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk, een dag waarop we al onze vrijwilligers heel graag willen bedanken. Zonder hun engagement zou Davidsfonds niet bestaan: daarom een welgemeende dankjewel aan iedereen die zich vrijwillig voor ons inzet! Benieuwd naar wat vrijwilligerswerk voor de grootste culturele familie van Vlaanderen inhoudt? Karolien van Davidsfonds Langemark schetst graag het hele proces – van de voorbereiding tot de dag zelf – van een grote voorleesactiviteit die de afdeling op 13 november organiseerde.  

Voorjaar 2019: feestjaar met toppers uit de oude doos

In het voorjaar van 2019 leggen we de laatste hand aan ons jaarprogramma voor 2019-2020, en dat wordt feestelijk: dit jaar vieren we 90 jaar Davidsfonds Langemark. In dat feestjaar willen we enkele van onze topactiviteiten van vroeger van onder het stof te halen. Zo komt ook de bed-in van 10 jaar geleden ter sprake: een groot voorleesfeest voor alle kinderen van onze gemeente. We halen leuke herinneringen naar boven en beslissen om dat evenement opnieuw te organiseren.

Onmiddellijk steekt een eerste probleem de kop op. De locatie waar we de bed-in vroeger organiseerden, is geen optie meer vanwege de brandveiligheid. We moeten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Onze voorzitter stelt voor om de bed-in in het nieuwe woonzorgcentrum van onze gemeente te organiseren. Gelukkig is dat mogelijk, en bovendien zijn de animatoren van het woonzorgcentrum bereid om de activiteit samen met ons te organiseren. Ze willen er graag zoveel mogelijk bewoners bij betrekken. Een win-winsituatie, dus!

Vroeger konden we heel wat bekende voorlezers strikken, zoals Jelle Cleymans, Erika Van Tielen, Ingeborg en Marc De Bel. We willen dus graag opnieuw een bekende Vlaming uitnodigen om het slotverhaal voor de hele groep voor te lezen. Maar wie? Iemand van Ketnet misschien? Zo begint de zoektocht naar een Ketnetgezicht. Niet zo gemakkelijk: de een moet werken, de ander is niet vrij … Maar ik geef de moed niet op en probeer bij een nieuwslezer van Karrewiet. Wie weet?

25 september 2019: Voorlezer gevonden

Vandaag krijg ik een mail van Mariam El Mandoudi, nieuwslezeres bij Karrewiet, dat ze Mariam El Mandoudigeïnteresseerd is om langs te komen. Wat een opluchting, eindelijk iemand gevonden. Dat zal onze activiteit nog wat extra uitstraling geven.

16 oktober 2019: Op prospectie

We spreken af in het woonzorgcentrum De Boomgaard om de bed-in ter plaatse voor te bereiden. Samen met de werkgroep en de animatoren van het woonzorgcentrum overlopen we de activiteit en bezoeken we de verschillende ruimtes waar we een voorleeskamer kunnen inrichten. De bedoeling is om eerst een halfuur voor te lezen per leeftijdscategorie. Tijdens het tweede deel leest onze bekende voorlezer dan voor de hele groep voor. Dat slotmoment zal plaatsvinden in de cafetaria, die we voor de gelegenheid ombouwen tot één grote slaapkamer met een reuzebed.

Het woonzorgcentrum helpt mee vlaggetjes te maken om de voorleeskamers te versieren. Wij zorgen voor kleurrijke ballonnen. Onze voorzitter Peter bestelt bedden en matrassen, en maakt de uitnodiging op die we na de herfstvakantie zullen verspreiden in de lagere scholen van onze gemeente. We brengen al onze knuffels mee om het woonzorgcentrum op te fleuren. En nu is het aftellen tot 13 november …

4 november 2019: Wie komt?

VB0De uitnodiging is verspreid in de scholen: nu maar hopen op wat inschrijvingen. Een kaart kost 1 euro, per leerjaar is er een andere kleur. De inschrijvingen komen traag op gang, maar uiteindelijk hebben we toch 82 kaarten verkocht. Van elke leeftijd is er een mooi groepje.

8 november 2019: Knutselen voor kinderen

Voor elk kind maken we een hangertje dat ze krijgen in ruil voor hun kaart. Daarop staat het logo van de Voorleesweek: pinguïns in bed. Met gekleurd papier en gekleurde touwtjes kan ik aan de slag om de hangertjes te maken.

9 november 2019: De armen van mijn oma

De armen van mijn omaPeter bezorgt me het slotverhaal: De armen van mijn oma, een mooi voorleesboek over Lowieze en haar oma Bonnie. Ik scan de mooie tekeningen in, zodat we ze op de muur kunnen projecteren voor onze jongste luisteraars.

12 november 2019: Knutselen voor kinderen, deel 2

Ik maak nog een paar hangertjes bij, want er zijn nog inschrijvingen binnengekomen. Het eerste en tweede leerjaar vormt onze grootste groep.

13 november 2019: Samen in onze mooiste pyjama

Vandaag is het eindelijk zover. ’s Ochtends moet ik nog werken, maar in de namiddag maken we alles klaar voor het grote voorleesfeest. Wanneer ik om 13.30 uur aankom in het woonzorgcentrum, zijn mijn collega-bestuursleden al aanwezig. We bezichtigen de kamers waar vanavond voorgelezen zal worden, en gaan onmiddellijk aan de slag met ballonnen blazen en vlaggetjes ophangen.

We slepen de bedden en matrassen naar hun plaats, maken de bedden op en leggen de knuffels in de voorleeszetels. We verhuizen nog een grote staande lamp en klaar is kees. De kamers zien er heel gezellig uit, klaar om de kinderen en bewoners te ontvangen.

Wanneer alle kamers versierd zijn, gaan we aan de slag in de cafetaria. Daar willen we een reuzeslaapkamer van maken! Vooraan in het midden komt een grote zetel en een lamp. We vullen de zetel met grote knuffels en plaatsen vier bedden tegen elkaar: dat moet een reuzebed worden om alle kinderen bij elkaar te krijgen.

Ik test of de geprojecteerde tekeningen overal goed te zien zijn en we hangen nog wat gekleurde ballonnen aan het plafond. De cafetaria ziet er al snel als een echte slaapkamer uit. Samen knippen we nog cirkels uit gekleurd papier om de weg aan te duiden naar de kamers en zetten de tafels met de hangertjes klaar. Twee grote knuffels staan klaar aan de ingang om de kinderen te verwelkomen.

We gaan zelf nog eventjes naar huis om onze mooiste pyjama aan te trekken, en daarna verzamelen we om 18 uur. Alle voorlezers en medewerkers zijn op tijd aanwezig in pyjama. Na een laatste briefing en een verdeling van de kamers zijn we klaar om de kinderen te ontvangen. Om 18.15 uur komen de eerste kinderen binnen in hun mooiste pyjama, met hun liefste knuffel en zachtste kussen.

Het wordt gezellig druk in het woonzorgcentrum met alle kinderen, groot en klein, papa’s en mama’s. Fier als een gieter wisselen de kinderen hun toegangskaart voor een hangertje en gaan dan op zoek naar hun voorleeskamer. Benieuwd blijven de ouders achter: zij mogen niet binnen want ze hebben geen pyjama aan. Vanavond krijgen de kinderen alle aandacht.

De grootsten zoeken alleen hun weg, de jongere kinderen worden door een vrijwilliger naar hun voorleeskamer gebracht. Alle kinderen zijn alvast enthousiast.  Hoe leuk is dat om al die blije, verwonderde gezichten te zien toekomen.

Om 19.30 uur verwachten we iedereen in de reuzenslaapkamer om te luisteren naar het slotverhaal. Maar voor we dat doen, worden er nog enkele foto’s en filmpjes gemaakt: de pers is aanwezig en een foto in de krant is altijd mooi meegenomen.  Eén van de kinderen vraagt zich af of je daarmee beroemd wordt.

Mariam El Mandoudi, nieuwslezeres bij Karrewiet, vertelt het hartverwarmende slotverhaal over Lowieze en haar oma Bonnie. Alle kinderen zitten dicht bij elkaar om naar het slotverhaal te luisteren en te kijken. Iedereen is muisstil.

Om 20 uur kan iedereen moe maar heel tevreden naar bed. Het was een mooie avond, zowel voor oud als jong.  Nadat alle kinderen naar huis zijn, genieten we met de voorlezers en medewerkers nog eventjes na met een stukje cake en een drankje. Daarna begint iedereen met opruimen, de een boven, de ander beneden. We stapelen de bedden en matrassen aan de ingang, verzamelen alle ballonnen en vlaggetjes en alle knuffels gaan terug naar huis.  Om 21 uur is alles opgeruimd en kan iedereen gaan slapen, nagenietend van een mooie avond. Wat leuk om met zoveel enthousiaste collega’s samen te werken! Ik kijk al uit naar een volgende editie, misschien volgend jaar al?


🙋‍♂️ Zin gekregen om te vrijwilligen bij ons of een andere vereniging? In het kader van De Warmste Week kun je tussen 5 en 24 december een goed doel steunen door er te gaan helpen als vrijwilliger. Hier vind je meer info. Vrijwilligen bij Davidsfonds? Klik dan hier.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen