De 5 cultuurtips van … Sara

cultuurtips van sara.webp

De 5 cultuurtips van … Sara

Gepubliceerd door Davidsfonds op 16 september 2019

September luidt de start in van een nieuw schooljaar, maar ook die van een vers cultuurseizoen. En dat heeft alweer heel wat in de aanbieding om jullie te verwennen. Spraakmakend theater, vernieuwende expo’s, meeslepende boeken, interessante cultuurevenementen en -reizen … Maar waar te beginnen? Vier collega’s schieten je te hulp met vijf niet te missen tips. Vandaag deelt stafmedewerker communicatie Sara Santens haar vijf tips.

Tekst: Sara Santens

1. Keith Haring in BOZAR

Vanaf 6 december brengt BOZAR een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Haring is vooral beroemd om zijn

Keith Haring Untitled 1983
Keith Haring, 1958–1990
Untitled 1983, Woodcut, 610 x 762 mm
Collection of the Keith Haring Foundation

iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.

Als kind sprak het werk van Keith Haring me al aan, en die fascinatie is alleen nog maar gegroeid. Mooie kleuren, leuke hondjes en simpele figuren, maar mét veel betekenis. De retrospectieve in BOZAR staat dus hoog op mijn verlanglijstje en bezoek ik zeker dit najaar.

ℹ️ Hier vind je meer info over de expo.
💳 Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting, maximaal twee personen per Cultuurkaart.
🎓 Leer je graag meer over Haring, zijn carrière en politieke motieven? Neem dan deel aan het dagevenement van Davidsfonds Academie op 14 december, met bezoek aan de expo én een lezing van Brigitte Dekeyzer. Hier kun je inschrijven.

2. Bruegel als prentenmaker in KBR

Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist je dat hij in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Vanaf 15 oktober krijg je de kans om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. KBR is de pionier in de herontdekking van de onbekendere

BRUEGEL_KBR_SII19175_GroteVissenEtenDeKleine (1)
Grote vissen eten de kleine

meesterwerken van Bruegel, met een complete collectie die tijdens het Bruegeljaar wordt tentoongesteld. De expo The World of Bruegel in Black and White neemt je mee in de imaginaire wereld van de Vlaamse meester. Bovendien bevindt de expo zich in het Paleis van Karel van Lotharingen, een unieke 18de-eeuwse locatie in het hart van Brussel.

Voor het Davidsfonds Cultuurmagazine van maart 2019 mocht ik curator Joris Van Grieken al interviewen over de expo én kreeg ik een exclusieve preview. Ik kon enkele prenten bewonderen en raakte erg geïnteresseerd in het werk van Bruegel, maar ook in de manier waarop prenten tot stand kwamen. Nu ben ik heel benieuwd hoe de expo er uiteindelijk zal uitzien en op welke manier de indrukwekkende prenten en tekeningen zullen worden tentoongesteld.

ℹ️ Je vindt hier meer info over de expo.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 9 i.p.v. 12 euro.
🎓 Wil je het maximum uit de expo halen? Kom dan naar het dagevenement van Davidsfonds Academie op donderdag 24 oktober 2019, met een lezing, een demonstratie in de chalcografie en een rondleiding door de expo. Je kunt hier inschrijven.

3. De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups

Naast expo’s bezoeken ben ik ook van plan om me in de zetel te nestelen met een leuk boek waar ik het liefst ook iets van bijleer. Ik denk dat ik een goeie kandidaat gevonden heb met De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups.

De mens Tom PhillipsAl zeventigduizend jaar loopt de mens rond op deze planeet. Kunst, wetenschap, cultuur en handel: we maken de mooiste dingen en we planten ons voort als gekken. Maar als we zo tof zijn, waarom maken we er dan telkens zo’n teringzooi van? Was het wel zo’n goed idee van Thomas Austin om in 1859 vierentwintig konijntjes mee te nemen naar Australië? Hoe gek was Mao toen hij besloot om alle mussen uit China te verjagen? In De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups neemt Tom Phillips je mee op reis langs de allergrootste fuck-ups van onze geschiedenis.

ℹ️ De mens van Tom Phillips telt 304 pagina’s en kost 22,50 euro. Je kunt het boek hier kopen. Koop je voor meer dan 40 euro? Dan krijg je er een Davidsfonds Cultuurkaart erbovenop, goed voor een jaar lang cultuurplezier.

4. Hoe kun je duurzamer reizen?

Reis je zoals ik graag, maar ben je bezorgd over de gevolgen van het massatoerisme? Wil je weten hoe toerisme, cultureel erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan? Dan moet je zeker naar de inspiratiedag gaan van Davidsfonds Cultuurreizen i.s.m. de Master in het toerisme van de KU Leuven en met de steun van het Urbain Claeysfonds. Op 7 Sky Together Earth Bear Hands Globe Worldnovember praten verschillende sprekers je bij over cultureel erfgoed en duurzaamheid, met onder andere sessies over Kreta, Georgië, de visie van WWF en de zin en onzin van klimaatreizen. Na elke lezing is er tijd voor vragen uit het publiek. Bovendien geniet je tijdens de pauzes van Georgische en Griekse lekkernijen.

De laatste tijd ben ik meer en meer bezig met duurzaam leven en reizen: ik ben dus erg benieuwd naar alle informatie en tips die ik er te horen zal krijgen. Onlangs compenseerde ik een vliegreis met greentripper.org: zo schonk ik geld aan een project tegen ontbossing en voor drinkwater in Oeganda. Die tip haalde ik hier, samen met nog heel wat andere waardevolle adviezen.

ℹ️ Meer info via www.cultuurreizen.be. Je kunt inschrijven via ees.kuleuven.be/cultuurtoerisme.

💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 15 i.p.v. 20 euro.

5. Ballet met Cherkaoui / Bausch

Als danseres kan een balletvoorstelling niet ontbreken op mijn lijstje. Daarom wil ik vanaf juni 2020 graag naar Cherkaoui / Bausch door Opera Ballet Vlaanderen. De dansers brengen dan het legendarische Le sacre du printemps van Pina Bausch, op Stravinsky’s explosieve compositie, én Sidi Larbi Cherkaoui’s fascinerende Noetic.

In Noetic onderzoekt Sidi Larbi Cherkaoui de instinctieve impuls, eigen aan de mens, om elk detail van zowel de innerlijke leefwereld als de uiterlijke kosmos in structuren te vatten én tegelijkertijd de wil om er steeds uit los te breken. De melancholie komt tot uiting in Szymon Brzóska’s minimalistische muziek, die verrast door de inzet van oosterse instrumenten.

1920-ballet-sidi-larbi-cherkaoui-pina-bausch-fb-og

De onstilbare zoektocht en de eeuwige beweging schuilen ook in het werk van de iconische choreografe Pina Bausch. “Dans, dans, anders zijn we verloren,” zo citeerde Bausch een jong meisje op een dorpsfeest in Griekenland, dat haar steeds opnieuw aanspoorde te dansen. De oorspronkelijke handeling van Le Sacre du printemps voert deze gedachte tot het uiterste: een meisje wordt uitgekozen om als een lenteoffer voor de goden te dansen tot de dood erop volgt. Igor Stravinsky zorgde met zijn explosieve compositie in 1913 voor een revolutionaire omwenteling in de muziekgeschiedenis, die het einde van de romantiek en het begin van het modernisme aankondigde. Pina Bausch creëerde op haar beurt met haar overweldigende versie van Le Sacre in 1975 een ijkpunt in de dansgeschiedenis: een universeel ontroerend en nooit geëvenaard meesterwerk.

ℹ️ Hier vind je meer info en kun je tickets kopen.
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 15% korting op C(H)OEURS. Klik hier voor meer info.
____

Wil je meer cultuurtips? Binnenkort delen mijn collega’s ook hun culturele verlanglijstje.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen