De leukste zomerse cultuurtips voor families

banner zomerse cultuurtips.webp

De leukste zomerse cultuurtips voor families

Gepubliceerd door Davidsfonds op 28 juni 2019

Heerlijk, vakantie. Genieten van welverdiende rust, elkaars gezelschap, het mooie weer en ook wat cultuur. Deze zomer staan er weer heel wat activiteiten op het programma. Maar waar te beginnen? Wij tippen alvast enkele zomerse, culturele familie-uitstappen. Wat stip jij zeker aan in je kalender?

Cultuurtips in Antwerpen

Cultuurpret voor de allerkleinsten in het MAS

In het MAS zijn kleuters baas tijdens de buggytour Dierenpret op 14 juli. De allerkleinsten kunnen zich uitleven op een mooie nieuwe speelmat over de stad en de wereld. Op 6 en 13 juli kunnen families met hun kinderen van 3 tot 5 jaar op verkenning tijdens deVictoriano Moreno
familierondleiding Wereldhaven op Kindervoetjes. Ze gaan samen met Kapitein MASsimo op zoek naar de ontbrekende delen van zijn schip, zingen een heus zeemanslied en maken op een speelse wijze kennis met de haven. Daarnaast kun je je de hele zomer lang uitleven met de Schatten van Vlieg. Dit jaar staat er een schattenzoektocht op het menu rond het thema ‘Proef jij wat ik proef?’.  Met een smakelijk doe-boekje voor kinderen van 5 tot 12 jaar ontdek je de expo Antwerpen à la Carte.

Hier vind je het volledige zomeraanbod in het MAS.

ℹ www.mas.be
💳 Met je Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de permanente tentoonstelling en de tijdelijke expo’s, maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Speelvogels in Red Star Line Museum

Ook in het Red Star Line Museum zijn kinderen baas deze zomer. Op 7 juli bewijst het museum dat ook de allerkleinsten zich er kunnen uitleven tijdens Speelvogels op reis. Kinderen van 1,5 tot 3 jaar mogen komen kruipen, spelen en zingen tussen de reisverhalen door van de Red Star Line-passagiers. Of vlieg ‘met je familie de boom in’:

©frederikbeyens_Krokuskriebels_RSL-10
© Frederik Beyens

op 4 augustus kunnen kinderen vanaf 6 jaar op zoek naar hun roots tijdens een workshop rond familiestambomen. Ze starten op een speelse en creatieve manier aan hun eigen stamboom en bewaren verhalen en herinneringen die bijna gingen vliegen.

Het driedaagse atelier Studio Docu is ook een leuke tip: van 28 tot en met 30 augustus kruipen kinderen van 8 tot 12 jaar in de huid van een reporter en verzamelen ze de verhalen in de museumzalen en maken ze een leuke montage.

Hier vind je het volledige zomeraanbod in het Red Star Line Museum en alle praktische informatie.

ℹ www.redstarline.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de permanente tentoonstelling en alle tijdelijke expo’s. Maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Leef je uit tijdens tweedaagse ateliers in M HKA

In het M HKA in Antwerpen kunnen kinderen er terecht tijdens tweedaagse ateliers. Zo kruip je op 23 en 24 juli in de regenjas van de museum-speurder en zet je zijn/haar hoedje op. Verschuil je achter een zonnebril en bespioneer de kunstwerken vanop een afstand. Los jij de raadsels op?
Tijdens KLEINE KLEI en HOOG HOOI op 22 en 23 augustus zoek je de kleinste klei en nestel je je in het hoogste hooi in het museum. Welk materiaal gebruik jij het liefst om je eigen kunst te maken?

20161120 Antwerpen Belgie, kinderkunstendag in het M HKA

Elke zondag kun je er ook terecht: een gids neemt je mee op pad in De Collectie van het museum. Een filosofisch spel en toevallige vragen verzekeren dialoog tussen jong en oud. Daarna zijn er in Het Salon creatieve opdrachten voor wie speels en actief wil nadenken en experimenteren met kunst en het museum.

Je vindt hier alle info over de zomeractiviteiten in het M HKA.

ℹ www.muhka.be
💳 Je krijgt 10% korting op alle boeken in de shop op vertoon van je Davidsfonds Cultuurkaart.

Doe het familieparcours in Museum Hof van Busleyden

Ontdek samen met je (klein)kinderen het gouden familieparcours in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. Gastheer Hiëronymus van Busleyden verwelkomt je als bijzondere gasten in zijn paleis. Een routeplan met zestien scheurluikjes loodst jullie Hof van Busleyden Opening 2306-Web Low-101doorheen alle kamers van het museum, langs gouden kubussen met fijne doe-opdrachten. Deze zomer krijgen speurders een extra opdracht. Probeer langs het parcours ook de Schatkist van Vlieg te vinden!

Het museum is gratis voor kinderen t.e.m. 12 jaar.

ℹ www.hofvanbusleyden.be
💳 Met je Cultuurkaart geniet je van het reductietarief voor 2 personen.

 

Cultuurtips in Limburg

Op verkenning in Tongeren en Bilzen

Op zoek naar een actieve, speelse maar ook een culturele activiteit waar je iets van opsteekt? Tot zondag 15 september kun je deelnemen aan de Davidsfonds Zomerzoektocht in Bilzen en Tongeren. Via toffe en verrassende vragen ontdek je de _J2A2852twee Zuid-Limburgse steden op een andere manier. Je wandelt langs alle hoogtepunten en verborgen parels van Bilzen en Tongeren terwijl je de speelse vragen oplost. Krijg je honger of dorst? Dan bieden gastvrije horeca en handelaars je leuke extraatjes aan. Met de fiets of de auto rijd je naar de verschillende stopplaatsen – Tongeren, Bilzen en Alden Biesen – terwijl je het Haspengouwse landschap bewondert. Bovendien geniet je van het aangenaam gezelschap van medezoektochters en maak je kans op prachtige prijzen! Dé ideale zomeractiviteit, dus.

De Zomerzoektocht is er zowel voor kinderen als volwassenen: dankzij twee formules – de familiezoektocht en de klassieke zoektocht – kunnen jong en oud samen op ontdekking door een prachtig stukje Vlaanderen. De familiezoektocht past dit jaar trouwens in de Schatten van Vlieg: alle speurders krijgen op het einde van de zoektocht sowieso een geschenk! De familiezoektocht start op zaterdag 29.06.

ℹ www.davidsfonds.be/zomerzoektocht
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je korting op de deelnemingspakketten.

Proeftocht in het Gallo-Romeins Museum

foto_proeftocht_ijs

Het verre verleden proeven? Zet je smaakpapillen alvast aan het werk en maak kennis met verrassende smaken uit lang vervlogen tijden. Volg de vloerstickers, lees de (w)eetjes, doe de opdrachten, ontdek je smaaktype en verdien een smakelijke beloning. Proef onderweg van bijzondere hapjes als gepofte spelt, zoutige vissaus of gedroogde dadel. Een keileuke proeftocht om duimen en vingers af te likken …

ℹ www.galloromeinsmuseum.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen, maximaal 2 personen per kaart.

Ontrafel het complot in Bilzen Mysteries

Wist je dat Bilzen Mysteries ook overdag crimineel leuk is? Naast de avondbeleving Het Verhaal kun je er ook terecht voor het dagspel Het Complot. Wie of wat zit er achter het raadselachtige ongeval op het domein van Alden Biesen? Welke sporen zijn er te vinden,

Het Complot - campagnebeeld kids LR (c) Hugo Thomassen
© Hugo Thomassen

en vooral: waar leiden ze naartoe? In het misdaadspel Het Complot verken je op een speelse en spannende manier het historische domein van Alden Biesen. Los jij het mysterie op?

Tip: Zin in een Limburgse meerdaagse? Combineer je uitstap met de Davidsfonds Zomerzoektocht in Bilzen & Tongeren.

ℹ www.bilzenmysteries.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je voor Het Verhaal 13 i.p.v. 15 euro (online) of 18 euro (aan de kassa) en kinderen en senioren (60+) betalen 10 i.p.v. 12 euro (online) of 15 euro (aan de kassa) met kortingscode ‘t2k2e044’. Je Cultuurkaart wordt gecontroleerd aan de kassa. Voor Het Complot betaal je 7,50 i.p.v. 9 euro en kinderen en senioren (60+) betalen 6 i.p.v. 7.50 euro (online) op vertoon van hun Cultuurkaart. Opgelet: tickets voor de dagattractie Het Complot kan je online reserveren maar niet betalen. De korting voor die tickets wordt verrekend aan de kassa.

Cultuurtips in Oost-Vlaanderen

Smakelijk schatten jagen met Vlieg in het Industriemuseum

Ook in het Industriemuseum van Gent kun je schatten jagen met Vlieg. Vlieg likt z’n pootjes al af, want in het Industriemuseum kan hij deze zomer mee snoepen van een smakelijk avontuur! Stap één? Een kleurrijke tinker-tafel dekken met bestek, servies en zelfs appelsienen uit wol. Stap twee? Een heerlijke kom lettersoep ontcijferen. Stap drie? Lekkers spotten met de verrekijker vanop het hoogste verdiep van onze fabriek. En zo volgen nog heel wat sappige stappen waarbij je kennismaakt met alle afdelingen van het Industriemuseum, met kalissesap en met de schafttijd. Elke opdracht brengt je dichter bij de schat.event-main-imageextralarge

Je vindt het Industriemuseum ook tijdens de Gentse Feesten. Dagelijks vindt er een gezinsworkshop drukken plaats, telkens rond een andere druktechniek: droge naaldlinosnedemonoprint en blokdrukken. Op woensdag 24 en vrijdag 26 juli kun je er deelnemen aan een workshop Tinkeren: een speelse methodiek waarbij je samen aan de slag gaat met allerlei materialen en technieken. En op 23, 25 en 27 juli organiseert het Industriemuseum een open viltatelier.

ℹ www.industriemuseum.be
💳 Je betaalt het reductietarief met de Davidsfonds Cultuurkaart.

Ontdek vijfhonderd jaar kant tijdens PiKANT!

Je kunt deze zomer ook naar de weelderige tentoonstelling PiKANT! trekken. Want in het Waterkasteel in Moorsel vind je het boeiende verhaal rondom kant in heden en verleden. Waar komt het vandaan? Hoe maak je het eigenlijk? Hoe is kant geëvolueerd van ambacht (handwerk) naar kunst?

Ook als je niet van kant en mode houdt, is deze tentoonstelling een aanrader. Gewoon omdat je mooie dingen ziet, leuke weetjes opdoet en het heerlijk toeven is in de kasteeltuin. Doe mee aan het spannende gezinsspel, dan win je nog iets lekkers ook. Of combineer het met een bezoek aan Aalst, dan is je dagje uit compleet!

ℹ www.pikant.vlaanderen
💳 De toegang is helemaal gratis met je Davidsfonds Cultuurkaart. Tickets bestellen kan hier. Selecteer een datum en tijdstip en duid het aantal gratis tickets dat je wenst aan. Je Cultuurkaart wordt aan de kassa gecontroleerd.

Schatten jagen met Vlieg in STAM

Vlieg2019_vierkant_kist_proef_vlieg_tekst_1000pxWorteltjes, prei, kip … Wat heb je nog meer nodig om Gentse waterzooi te maken? In het STAM krijg je een boodschappenlijstje met ingrediënten. Verzamel ze doorheen het hele museum met leuke doe-opdrachten: bootjes vouwen, punten verbinden … Het recept neem je mee naar huis, en je krijgt er iets zoets bovenop. Maar om te mogen starten, moet je eerst iets blind proeven en raden wat het is. Spannend!

ℹ stamgent.be
💳 Op vertoon van de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je het reductietarief voor toegang tot het museum en de tijdelijke expo’s.

Speuren in en rond NTGent

Ook in en rond NTGent heeft Vlieg een schat verstopt. Tijdens een stadszoektocht langs onder meer de Krook, de Vooruit, de Handelsbeurs, het Designmuseum en de Centrale zoek je de schat. Dat kan met de Bibster-applicatie, die je de vragen en opdrachten voorschotelt. Verzamel de smaakboekjes vol leuke puzzels en spelletjes en maak daarbovenop nog eens kans op fantastische prijzen.

ℹ www.ntgent.be
💳 Woon je een voorstelling bij in NTGent? Dan krijg je een gratis drankje bij eigen producties op vertoon van de Davidsfonds Cultuurkaart.

Zomeren in S.M.A.K.

Deze zomer lanceert S.M.A.K. maar liefst vijf routes voor het hele gezin rond de expo De Collectie (1), Highlights for a Future. Verdwaal tussen de kunstwerken, zoek jouw eigen weg en laat je verrassen. Zo ontdek je de meer dan 200 werken, alleen of samen met je gezin. Via verschillende opdrachten en vragen ontdek je meer over de collectie van S.M.A.K. Je kijkt via de vijf routes op een andere manier naar de verschillende 0002kunstwerken.

TIP: Mag het wat (inter)actiever? Doe dan mee met de familiedag van Davidsfons Academie op 29 augustus. Een enthousiaste gids neemt je mee door het spannende labyrint dat hedendaagse kunst is of lijkt te zijn. Tijdens de rondleiding word je ook uitgedaagd om samen op zoek te gaan naar eigen verhalen of verbanden tussen alles wat in het museum te zien is. Boordevol inspiratie ga je daarna zelf aan de slag: je experimenteert met verschillende technieken en verwerkt de indrukken van de expo. Je keert terug naar huis als een volleerd kunstenaar én met een uniek kunstwerk!

In juli en augustus staan er ook zomerateliers op het programma. In De Brug worden kinderen tussen 6 en 10 jaar ondergedompeld in een bad vol verschillende beeldtechnieken. Samen met gidsen Lisa en Saskia maak je tekeningen, schilderijen, installaties enz. in het atelier van het MSK. De rijke en uitdagende collecties in het MSK én het S.M.A.K. zullen je inspireren.

En als dat nog niet genoeg is, kun je ook nog eens jagen op de Schat van Vlieg.

Hier ontdek je de volledige agenda van het S.M.A.K.

ℹ www.smak.be
💳 Met je Cultuurkaart krijg je 3 euro korting op een toegangsticket voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Speel het Spel van de Slotenmaker in het Gentse Belfort

In het Spel van de Slotenmaker leren kinderen van 6 tot 12 jaar het Gentse Belfort beter kennen. Het is een speelse en interactieve rondleiding boordevol weetjes en opdrachtjes. Je gaat op zoek naar de enige echte sleutel die past op de schat van het Secreet, terwijl je het Belfort verkent van binnen en van buiten, voor en achter de vele gesloten deuren. Wie de schat vindt, wacht een heerlijke verrassing! Het boekje met uitleg, de sleutels en een rubberen hamertje zijn te verkrijgen aan het onthaal van het Belfort. Het kan altijd gespeeld worden tijdens de openingsuren, maar je stuurt wel best een mailtje vooraf naar info@belfortgent.be met datum en tijdstip.

ℹ www.belfortgent.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 6 i.p.v. 8 euro voor maximaal 2 personen per kaart.

Cultuurtips in Vlaams-Brabant & Brussel

Laat je verrassen in het Coudenbergpaleis

Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Maar vele resten bleven intact Chasse au tréso (c) V. Evrard (1)en verdwenen … onder de grond. Nu is het een archeologische site met een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. De ondergrondse speurtocht is een leuke manier om het Coudenbergpaleis te ontdekken. Aan de hand van een app of een boekje en gewapend met een rugzakje met materiaal en een stoere outfit gaan kinderen in samenwerking met hun ouders op zoek naar de schat van het Gulden Vlies.
Ook met de WAOUW verrassingskoffers kun je kennismaken met het Coudenbergpaleis. Met een sleutel waarmee verschillende koffers in de archeologische site en het museum van het Coudenbergpaleis geopend kunnen worden, gaan jullie op stap. In de koffers zitten leuke spelletjes, uitdagingen, raadsels … om de overblijfselen van het Coudenbergpaleis te ontdekken.

ℹ www.coudenberg.brussels
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 2 euro korting op het basistarief voor maximaal 2 personen per Cultuurkaart.

Cinema in Flagey

Regent het? Dan kun je zeker en vast terecht in de cinema van Flagey, Studio 5. Die is elke dag open. Hier vind je het programma.

Episkopi

Liever muziek? Op 24 augustus geniet je in Flagey van een concert met Young, het jongerenorkest van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, en de kinderkoren Singing Molenbeek en Equinox.

ℹ www.flagey.be/nl

Cultuurtips in West-Vlaanderen

F.C. De Kampioenen aan zee in 3D

F.C. De Kampioenen trekt deze zomer naar de kust! De expo F.C. De Kampioenen in 3D aan zee neemt je voor de verandering niet mee achter de schermen van de populairste serie van Vlaanderen, maar net ervoor. Dat klopt, in deze expo ben jíj de ster van de reeks. Maak plezier in een mix van 3D (strip)decors én technologie!

Zo zal onder meer Carmen je toekomst voorspellen, Doortje je uitnodigen om samen een tv-programma in te blikken, zal Fernand je proberen in de luren te leggen én neemt Boma je mee naar de Pussycat. Dat Xavier niet de beste doelman is wisten we al lang, maar of je hem zomaar kunt verschalken, zal blijken op de expo. Word omgetoverd tot Supermarkske, neem een ‘Kampioenen- Karaoke’ op én geniet van de kookkunsten van ‘chef’ Mark Vertongen. Als dat maar goed afloopt … Er zijn ook verschillende meet & greets gepland met verschillende acteurs. Plezier gegarandeerd voor jong én oud!

ℹ kampioenenaanzee.be. De expo loopt van 3 juli tot 1 september in Kursaal Oostende.
💳 Als je de expo bezoekt met minimaal drie personen en je Davidsfonds Cultuurkaart toont, krijg je een stripalbum van F.C. De Kampioenen t.w.v. 6,50 euro.

Op verkenning in het Yper Museum

deurmatFrancineBezoek je deze zomer het Yper Museum? Dan krijg je er de expo Graven in de Stad er zomaar bij! Unieke bodemvondsten illustreren het rijke middeleeuwse verleden van Ieper. Gezinnen met kinderen kunnen er ook samen met archeokat Francine het middeleeuwse Ieper binnen duiken. Nog niet overtuigd? Je kunt ook op pad trekken met de kattenjachtapp, deelnemen aan de kindertheaterwandeling of het plezante familieparcours afleggen. Met een kattenpootarmband personaliseer je je bezoek.

ℹ www.ypermuseum.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro, maximaal twee personen per kaart.

‘Ik zie, ik zie …’ in het Gruuthusemuseum

Het vernieuwde Gruuthusemuseum is een paleis vol prachtige schatten uit het rijke verleden van Brugge. Voor gezinnen met kinderen van 5 tot 11 jaar ontwikkelde het museum een familiezoektocht, gratis te krijgen aan de kassa in het Museumpaviljoen. Ga met je familie op zoek naar mooie objecten. Heb je ze gevonden? Kras dan het kraslaagje weg en los de vraag op. Wie goed opgelet heeft, kan op het einde van het bezoek zeker de code van de schatkist kraken!

IngeKinnetMuseaBruggeGruuthuse_DSC0343
© Inge Kinnet

ℹ  www.museabrugge.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je het reductietarief voor de permanente en tijdelijke expo’s. Maximaal 2 tickets per kaart.

Zoek in het Museum Aan de IJzer naar de Schat van Vlieg

In het Museum Aan de IJzer kun je volop zoeken naar de Schat van Vlieg en het Geheim van de IJzertoren ontrafelen. Verzamel drie smaakboekjes vol spelletjes, volg het smaakparcours en vind de schatkist. Je maakt kans op heerlijke prijzen! Los daarnaast het mysterie op van de IJzertoren. Je gaat op ontdekkingstocht en voert leuke opdrachten uit doorheen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront.

ℹ www.museumaandeijzer.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 6 i.p.v. 8 euro voor maximaal twee personen per Cultuurkaart.

Reis naar het verleden in Provinciedomein Raversyde

In het Provinciedomein Raversyde in Oostende is er heel wat te doen deze zomervakantie.

Zo kun je er op 6 juli terecht voor de Nocturne ANNO 1465. Tussen 18 en 22 uur is er gratis toegang tot het archeologisch museum en de huisjes van het middeleeuwse vissersdorp. Er zijn verschillende demonstraties en kleine doe-activiteiten. Speciaal voor families is er een belevingstour: ga op ontdekkingstocht en ontdek meer over het leven in de middeleeuwen.

Diederik
© Toerisme Vlaanderen

Graag meer van dat? Op 27 en 28 juli vindt het Middeleeuws Weekend er plaats. Laat je onderdompelen in de wereld van ridders, schildknapen en jonkvrouwen, want rond de huizen van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde slaan een honderdtal re-enactors hun tentenkamp op. In het bezoekerscentrum ANNO 1465 kunnen kinderen zelf aan de slag gaan en schilden, zwaarden en helmen maken. Samen met het figurentheatergezelschap Ultima Thule maken ze middeleeuwse figuren voor een schimmenspel.

Liever nog een nocturne? Dan kun je op 24 augustus een exclusief avondbezoek aan de Atlantikwall brengen, waar 60 bunkers uit WO I en WO II bewaard zijn gebleven. Onderweg verrassen muzikanten, kunstenaars en dichters je met hun eigen kijk op de Atlantikwall. Op het parcours staan gidsen voor je klaar met een woordje uitleg over deze historische site. Speciaal voor families is er ook een belevingstour.

En als dat nog niet genoeg is, kun je op het Provinciedomein Raversyde ook Batterij Aachen bezoeken. Batterij Aachen is een uniek bunkercomplex en is de enige nog volledig bewaarde Duitse kustbatterij uit WO I. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de oorlog op zee, het leven in de kustbatterij en de kustverdediging. Er loopt ook een gloednieuwe familiezoektocht: families krijgen een soldaten-zoekboek en verkennen het complex. Ook in de bunkers van WO II kun je op ontdekkingstocht met je gezin.

ℹ www.raversyde.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je het reductietarief voor maximaal twee personen.

Op kop in KOERS

groetenuitDeze zomer beleef je opnieuw heel wat spel- en ontdekplezier in KOERS. Museum van de Wielersport. Bemachtig de KOERS-musette (dat is wielerjargon voor etenszakje) met een roadbook aan het onthaal en trek met het hele gezin op ontdekkingstocht. Ga op zoek naar sprekende objecten, onderzoek hoeveel koers in jouw dorp aanwezig is, test zelf een fiets uit de 19e eeuw, lees de wedstrijduitslagen in de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport of verzin je eigen wielerbijnaam. Met het nieuwe gezinspakket vervelen 6-12-jarigen (en hun familie) zich in KOERS geen seconde!

ℹ koersmuseum.be/nl
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je twee euro korting op de toegangsprijs voor volwassenen, maximaal twee personen per Cultuurkaart.

Op pad in het Concertgebouw Brugge

Ontdek het Concertgebouw Circuit: een inspirerend en verrassend parcours dat je laat kennismaken met de unieke collectie (klank)kunst, beeldende kunst en architectuur van het Concertgebouw. Bezoeken kan van woensdag tot en met zondag, met gids of op eigen houtje. Kinderen volgen het spoor van de Liervogel, laten zich leiden door vliegende bollen en verzamelen stempels op hun pad. In de Sound Factory – vijf verdiepingen boven de Brugse binnenstad – word je zélf muzikant. Ga je nog twee etages hoger, dan kun je op ons dakterras met fenomenaal uitzicht de beiaardklokken laten luiden. In alle opzichten een hoogtepunt!

ℹ www.concertgebouw.be  circuit CB- high res - TTrex-47

Op pad met Vlieg in Texture

Het personeel van het museum Texture is met vakantie. De tentoonstellingsbouwer, de geschiedkundige, de ontwerper … Iedereen is afwezig. Dus heeft Staf Stekel de leiding. Hij heeft nog veel werk en kan alle klusjes niet alleen klaren. Wil jij hem helpen om alles in het museum klaar te hebben en uit te testen? Ja? Wie weet heeft hij achteraf nog een lekkere beloning voor jou … Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families en dit jaar ligt de focus op smaak.

ℹ www.texturekortrijk.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 4 i.p.v. 6 euro voor de toegang tot het museum.

Kom tot rust in Abdijmuseum Ten Duinen

Het Abdijmuseum is een oase van rust midden in de prachtige natuur. Je kunt er rustig rondwandelen langs de oude muuropstanden, maar vroeger wemelde het hier van het leven! Dat ontdek je tijdens de virtualreality-beleving Ten Duinen @1490. Die virtuele tijdreis toont je de monumentaliteit van de invloedrijke abdij en geeft je de kans om unieke handschriften uit de abdijbibliotheek te doorbladeren.

In de zomer staat er heel wat op het programma. Zo kun je er elke woensdag tijdens de schoolvakantie om 14.30 uur terecht voor Familie@TenDuinen. Dan is er een leuke Ten_Duinen_5315workshop of rondleiding voor kinderen in het museum. Op hetzelfde moment is er ook een interessante rondleiding voor (groot)ouders.

Of rijd met een huifkar langs natuur, kunst en geschiedenis. Grijp op vrijdag 12 juli, 2 augustus, 16 augustus om 10.30 uur je kans om de abdijsite van Ten Duinen en het Kunstencentrum Ten Bogaerde in één klap te bezoeken met een gids.

En op 17 augustus is er Feest in de Abdij. Dompel je samen je kinderen tijdens dat festival onder in een feestelijke middeleeuwse sfeer! Neem zeker ook een kijkje in de expo Bouwen voor de eeuwigheid met als hoogtepunt een maquette van de abdij in LEGO®-blokjes.

Tot slot kun je ook op zoektocht met Schatten van Vlieg.
Hier vind je het volledige zomeraanbod in Abdijmuseum Ten Duinen.

ℹ www.tenduinen.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro voor een individueel ticket en 12 i.p.v. 15 euro voor een familieticket.

Maak kennis met Vlaamse vissersfamilies in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee.  Sta oog in oog met echte Noordzeebewoners. Beleef een storm op zee!

Elke vrijdag tijdens de zomervakantie kun je er deelnemen aan Familie@NAVIGO, een 498A4194activiteit voor de hele familie. Er is een workshop voor kinderen en op hetzelfde moment vindt een thematische rondleiding voor volwassenen plaats.

Noteer ook de Visserijfolkloreavonden in je agenda. Elke zomerse vrijdag vanaf 18 uur ontdek je de bezigheden  van de vissersbevolking en proef je van overheerlijke vishapjes op het museumplein. Optredens en randanimatie zorgen voor sfeer voor klein en groot.

Liever iets actiever? Op 24 juli en 7 augustus kun je met de huifkar naar het strand om er garnaalvissers aan het werk te zien. Achteraf kun je de vers gekookte garnaaltjes proeven!

En ook in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum kun je op zoek naar de Schat van Vlieg.
Hier vind je het volledige zomeraanbod in NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum.

ℹ www.navigomuseum.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart betaal je 5 i.p.v. 7 euro voor een individueel ticket en 12 i.p.v. 15 euro voor een familieticket.

Reis terug in de tijd met Historium Brugge

Het Historium, de meest bezochte attractie in Brugge, neemt je mee terug in de tijd. Je kunt er op verschillende manieren zien hoe Brugge bruiste in de Gouden Eeuw. In de Historium Story volg je het liefdesverhaal van Jan van Eycks leerjongen Jacob, terwijl je wandelt door de wonderlijke attractie met film, decors en speciale effecten. Met de Historium Virtual Reality keer je vanuit de virtualreality-cabines van het Historium terug naar het jaar 1435. In de interactieve tentoonstelling vind je aanvullende informatie over de Brugse middeleeuwen of kun je aan de slag met de knotsgekke Family Trail: plezier gegarandeerd voor het hele gezin! Voor een uniek 360°-uitzicht op de Brugse Markt en het Belfort van vandaag kun je de Historium Tower beklimmen. De mooie neogotische toren laat je Brugge zien vanuit ander perspectief!

Historium_liggend_anna_hoofding

ℹ www.historium.be
💳 Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op een Explorer Ticket voor maximaal 2 personen per kaart.

Cultuurtips in Luxemburg

Een dag met Emiel in Bastogne War Museum

Deze zomer biedt het Bastogne War Museum stages aan voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kom de Tweede Wereldoorlog op een speelse en creatieve manier ontdekken samen met Emiel, het moedige kind van het herinneringscentrum. ‘Een dag met Emiel’ vindt plaats op 17, 24 en 31 juli, en op 7, 14 en 21 augustus 2019 van 10 tot 16 uur.

ℹ www.bastognewarmuseum.be, of hier. Inschrijven is noodzakelijk.
💳 Alleen het Bastogne War Museum bezoeken gaat natuurlijk ook. Met je Davidsfonds Cultuurkaart krijg je 10% korting op het tarief voor volwassenen, maximaal twee personen per Cultuurkaart.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen