Voor jou getest: De wereld van Bruegel in Bokrijk

bruegel in bokrijk banner.png

Voor jou getest: De wereld van Bruegel in Bokrijk

Gepubliceerd door Davidsfonds op 1 mei 2019

“Bruegel, wie is dat mama? En waarom schrijf je dat zo raar Bru-e-gel? Dat zou toch Breugel moeten zijn, zoals deur?” – Met deze vragen op de achterbank trokken we op een zeer zonnige paasmaandag naar Bokrijk. Gezelschap voor vandaag: Kato (9), Flora (6), oma Sonja (65), oma’s beste vriendin Jeannette (75) en ik, mama Barbara (37).

Tekst: Barbara Struys

Tip 1: Als je tijdens een zonnig weekend of op een feestdag naar deze expo afzakt, kom dan van ’s ochtends vroeg. Een namiddag is eigenlijk te kort om deze Bruegelbeleving op en top te ervaren en bovendien kan de parking in de namiddag heel erg vol staan. Extra kilometers voor de korte beentjes zijn niet altijd een bonus voor een geslaagd uitje.

Doel van onze uitstap naar Bokrijk? De nieuwe expo De wereld van Bruegel uittesten. Wanneer is zo’n familie-uitje naar een expo voor ons geslaagd? Kato en Flora hebben duidelijke criteria:

  1. Als het gewoon heel leuk is
  2. Als we er ook iets van bijleren
  3. Als er op het einde een dampende pannenkoek wacht

Ik voeg als mama graag nog twee extra criteria toe:

4. Als ik niet de hele tijd op mijn ongemak ben dat mijn jonge bengels iets “mis” doen
5. Als we echt samen iets beleefd hebben op het einde van de dag

Bokrijk kenden we al een klein beetje. In december kwamen we proeven van de winteravonden (aanrader voor iedereen die houdt van nostalgie!) en een zomer of 2 geleden brachten we een eerste bezoekje aan het Openluchtmuseum. Toch was het deze keer een beetje onze weg zoeken. Toen ik naar de Bruegelexpo vroeg aan de balie, wist de vriendelijke dame niet zo heel veel meer te vertellen dan “neem een foldertje daar”. Ook op het foldertje vond ik de instructies niet zo handig. Maar gelukkig was de steltenloper van Bruegel er, groot en rood, om ons de weg te wijzen.

Tip 2: Neem een bezoekersfoldertje van de expo aan de ingang, maar loop dan meteen naar het glazen Bruegelpaviljoen aan de museumshop in het midden van het park. Daar stond bij ons bezoek een topvrijwilligster die het hele spel goed uitlegde.

Ja, je leest het goed, een spel! Wat een aangename verrassing!

Jeannette en Flora kiezen een hoed
Aan het startpunt moest iedereen een hoed kiezen uit een Bruegelschilderij

De kinderen, neen, iedereen kreeg een armbandje, waarmee we punten konden sparen doorheen het Bruegelparcours. Op zo’n 11 locaties verspreid over Bokrijk mochten we een diamant zoeken die een element uit Bruegels schilderijen bevat. Door ons armbandje bij de diamant te scannen, spaarden we punten en die punten toverden spelletjes tevoorschijn op de schermen. Hoe leuk! Maar eerst een geschikte hoed kiezen.

De expo nam ons vervolgens mee op een parcours langs verschillende Bokrijkhuisjes waarbij we in elk huisje een aspect ontdekten over Bruegel en zijn werk. Ik was aangenaam verrast hoe anders het in elk huisje opgevat was.

IMG_1004
Zo’n uitvergroting doet je kijken naar de kunstwerken!

Er waren soms panelen om te lezen, uitvergrote werken van Bruegel met wat tekst die ons echt naar de werken deed kijken, doedingen die een thema uit een werk van Bruegel naar de leefwereld van vandaag brengen en dan de schermen met filmpjes, een puntenspaarsysteem en spelletjes. Deze fijne mix zorgde er enerzijds voor dat het niet saai werd voor de jongsten van het gezelschap, maar ook dat we er echt wat van leerden en met elkaar in gesprek gingen over de werken en de thema’s. Wat is armemenseneten vandaag? Een goede vraag! En waarom staan er geen vorken op die schilderijen?

IMG_1001
Wat is armemenseneten vandaag? Flora twijfelde tussen frietjes of pizza. Of is het dat bord waar bijna niets op ligt?

Extra: Naast de info en beleving die de expo zelf biedt, is er ook de Erfgoedapp van Faro die je kan gebruiken in Bokrijk. Voor De wereld van Bruegel werd er in de app een extra parcours toegevoegd dat meer info zou moeten geven op sommige plaatsen. De app geeft je automatisch melding als er ergens in het park meer info te krijgen is. Ik heb de app geïnstalleerd op mijn telefoon, en het Bruegelparcours geladen bij aankomst in Bokrijk, maar ik vond het eerlijk gezegd geen meerwaarde. De meldingen kwamen niet altijd op het juiste moment binnen, en de info werd niet overzichtelijk weergegeven in de app. Bovendien was de informatie op de panelen, schermen en filmpjes in Bokrijk zelf, meer dan genoeg voor ons gezelschap. Na een tweetal locaties heb ik de erfgoedapp dan ook niet meer gebruikt.

Het was erg druk op de zonnige paasmaandag en dat betekende drummen rond de schermen. Ons geduld werd op de proef gesteld, maar de spelletjes vonden we zeker de moeite waard om op te wachten! Ik zag ook heel diverse leeftijdscategorieën opgaan in de spelletjes: van mijn 6-jarige, tot pubers van een jaar of 12 én onze oma.

Kato vangt wafels
Kato spaarde genoeg punten om een spelletje wafels-vangen-met-je-hoed te spelen

De vrijwilligster aan het begin van het parcours had ons warm gemaakt om zeker de laatste locatie te bereiken. Daar zou een bijzondere uitvergroting van een werk van Bruegel op ons wachten waarbij we zelf zouden kunnen figureren in het schilderij. Dat doel wilden we zeker bereiken, maar de eerlijkheid gebiedt me op te biechten dat Bokrijk gewoon té leuk was en we dus deze keer het einddoel niet bereikt hebben.

Té leuk, ja, want in de Smidse was de smid aan het werk. Hij smeedde een blaadje in het vuur voor wie geduld had en een vriendelijke glimlach.
Té leuk, ja, want toen we aan de Atelierschuur Oevel kwamen bleek dat je daar zélf een potje kon draaien in klei in een miniworkshop. Nooit gedacht dat mijn meisjes zooooooveel geduld hadden. Een half uurtje wachten, een kwartiertje werken en hop, ze hadden elk een zelfgemaakt potje!

img_1010.jpg
Jeannette bewondert de metalen blaadjes die de smid voor Kato en Flora maakte

Tip 3: Bekijk voor je je bezoek plant op de website van Bokrijk de agenda met evenementen en activiteiten. Op sommige (feest)dagen zijn er extra workshops en animatie. Die zijn superleuk en een echte meerwaarde voor je bezoek met kinderen!

En toen was het tijd voor een pannenkoek, wat hoort bij een echte familieuitstap. En dat het smaakte! Gelukkig voor deze trage genieters kregen we de armbandjes om punten te sparen mee naar huis en kunnen we dus nog de rest van het seizoen terugkomen om onze tocht te vervolledigen en het Bruegelspel uit te spelen. Wij gaan dat zeker doen!

Aan het einde van de dag was het tijd voor evaluatie door ons kritische testpanel van alle leeftijden:

  1. Was het leuk? JA!
  2. Zijn we iets te weten gekomen wat we nog niet wisten? JA, veel!
  3. Was er een lekkere pannenkoek op het einde? JA (al waren de verse gerstwafels gezoet met mout die we onderweg tegenkwamen ook een ware ontdekking!)
  4. Waren er geen boze vingers naar mijn dochters toe? Absoluut niet, deze expo is onstuimige-bengel-proof. Lijkt me wel dat je er vooral van kan genieten met kinderen vanaf lagere schoolleeftijd.
  5. Mochten de grote mensen meer doen dan de kinderen begeleiden? Absoluut, we keerden met veel stof voor nagesprek tussen jong en oud naar huis.

Ons testbesluit: De wereld van Bruegel is eigenlijk veel meer dan een expo, het is een echte beleving voor de hele familie met kinderen vanaf een jaar of zes. De moeite waard! Wij keren deze zomer zeker terug en hopen dan ook de theatervoorstelling Bravo meneer Bruegel mee te pikken. Vanaf 11 juli tot en met 1 september brengt theatergezelschap Laika dagelijks deze familievoorstelling in Bokrijk; volledig naar het voorbeeld van de rederijkers van weleer.

IMG_1042
Smullen aan het eind van ons bezoek! (links zie je de zelfgedraaide potjes blinken)

Laatste tip: Davidsfonds Cultuurkaarthouders van 13 tot 59 jaar betalen 10,50 i.p.v. 12,50 euro voor de toegang tot Bokrijk tussen 6 april en 20 oktober 2019. Reductie enkel geldig aan de kassa op vertoon van je Cultuurkaart. 

Meer info: www.dewereldvanbruegel.be en www.bokrijk.be

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen