Wereldvrouwendag: 8 getalenteerde vrouwen met wie we samenwerken

wereldvrouwendag blog.jpg

Wereldvrouwendag: 8 getalenteerde vrouwen met wie we samenwerken

Gepubliceerd door Davidsfonds op 8 maart 2019

8 maart is Internationale Vrouwendag en dat kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Want ook bij Davidsfonds werken er veel – om niet te zeggen, alleen maar – sterke, straffe, talentvolle, gedreven en inspirerende vrouwen. Daarom vonden we vandaag de uitgelezen dag om acht uiterst getalenteerde vrouwen met wie we samenwerken in de schijnwerpers te zetten. Want zonder hen zou Davidsfonds er (letterlijk) heel anders uitzien. 

Tekst: Hazel

Katrien Steyaert

portret-katrien-steyaertDe eerste inspirerende vrouw met wie we al meerdere keren de eer hebben gehad om samen te werken is germaniste en zelfstandig journaliste Katrien Steyaert. Zij schrijft onder andere voor De Standaard, Knack Weekend, de KU Leuven en ook voor ons eigenste Davidsfonds Cultuurmagazine.

Haar spontaniteit, nooit aflatende nieuwsgierigheid, openheid en vlotte pen zorgen elke keer weer voor ontzettend boeiende en diepgaande interviews. Ze weet de verhalen en woorden van haar gesprekspartners feilloos op papier te vatten en probeert altijd op zoek te gaan naar hoe zij de wereld zien. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar meer van haar werk voor ons Cultuurmagazine!

Lees hier een stuk van Katrien Steyaert dat al eerder op deze blog verscheen.

Emma Ringelding

Dat ze van lezen houdt, dat staat vast. Dat ze goed kan tekenen en buitengewoon creatief is ook. Striptekenares en illustratrice Emma Ringelding tekent sinds december 2017 elke maand onder de noemer Lees&teken een boekrecensie voor het Davidsfonds Cultuurmagazine. Ja, je leest het goed: ze tekent recensies. Ze combineerde haar liefde voor lezen met haar passie voor tekenen en vond zo een heel nieuw genre uit. Als dat geen talent is! Speciaal voor dit artikel bezorgde ze ons ook een zelfportret, dat je hiernaast kunt zien.

Liefde en duisternis aflopendIn november interviewden we haar over haar passies en drijfveren en leerden we een opgewekte, vrolijke jongedame kennen die de wereld aankan. Lees hier het volledige interview! En neem daarna zeker ook een kijkje op haar instagrampagina.

 

Gudrun Makelberge

gudrunmakelbergeNog een talentvolle illustratrice met wie we al enkele zeer fijne samenwerkingen hebben gehad, is Gudrun Makelberge. Zij ontwierp voor Davidsfonds o.a. de cover van de Cultuurgids 2016-2017 en begin dit jaar ook het campagnebeeld van Toast Literair. Daarnaast tekent ze ook geregeld illustraties voor Knack Weekend, Nest en Libelle. Daarnaast is ze ook nog eens docent Toegepaste Grafiek aan de Academie van Mechelen. Van een veelzijdige artieste gesproken!

Op haar instagrampagina kun je genieten van heel wat van haar werk, neem er dus zeker een kijkje!

Vicky Bogaert

Vicky Bogaert was al van kinds af aan gefascineerd door fotografie, camera’s en alles wat met beelden te maken heeft. Voor Davidsfonds fotografeert ze elke maand een van onze vrijwilligers voor de rubriek Hart&Ziel en vertelt zo hun verhaal. De beelden krijgen een extra dimensie door de passende illustraties die ze er achteraf aan toevoegt.

Honden1Daarnaast heeft ze ook vele eigen projecten en is ze vooral bezig met smartphonefotografie en haar fotostudio Silver Sixpence. Het verhaal dat een beeld vertelt, is voor haar minstens zo belangrijk als het beeld zelf. Vorig jaar interviewden we haar op deze blog voor de reeks ‘Maak kennis met …’, lees hier het volledige artikel!

Haar werk kun je ook bewonderen op haar website en haar instagrampagina.

Lien Geeroms

Lien GeeromsMeer tekentalent! Lien Geeroms is de Leuvense illustratrice die voor Davidsfonds het algemene campagnebeeld van 2017-2018 én 2018-2019 verzorgde. De cover van de Cultuurgids dit jaar en alle illustraties binnenin komen dus uit haar pen, en het zijn niet louter mooie tekeningen: behalve een speelse stijl en mooie, zachte kleuren zitten er in haar illustraties ook knipogen naar het werk van enkele bekende kunstenaars als Rubens en Bruegel. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het jaarthema Vlaamse Meesters.

Lees alles over haar illustraties en door welke meesters Lien zich liet inspireren in deze blogpost! En surf daarna even door naar haar instagramprofiel, waar ze haar werk met de wereld deelt.

Katrijn Van Giel

katrijnvangiel.jpgAan fotografen met een gave geen gebrek hier bij Davidsfonds. Ook Katrijn Van Giel weet elke keer weer onze evenementen perfect te vatten door de lens van haar camera, wat prachtige foto’s oplevert. De foto hiernaast werd bijvoorbeeld genomen tijdens Toast Literair in Antwerpen twee jaar geleden. En niet alleen wij houden van haar werk; ook De Standaard, Het nieuwstedelijk en Stad Genk publiceren regelmatig haar foto’s. Ze mocht ook al zes keer een prijs in ontvangst nemen bij de jaarlijkse fotowedstrijd Nikon Press Photo Awards.

Op haar instagrampagina kun je haar werk bewonderen.

Eleni Debo

EleniDebo-portrait2Nog meer grafisch meesterschap in de vorm van illustraties komt van de hand en de pen van Eleni Debo. Zij illustreerde immers het campagnebeeld van Toast Literair in 2018 en dat van De Nacht van de Geschiedenis dit jaar. Ze woont en werkt in een huisje in de Italiaanse Alpen, haar eigen kleine hemel op aarde. Als ze niet in haar atelier te vinden is, staat ze waarschijnlijk ergens op een bergtop uit te waaien. Behalve voor Davidsfonds tekent ze ook regelmatig voor De Morgen, De Tijd en Knack.

Op haar instagramprofiel kun je haar werk bewonderen!

Friedl’ Lesage

Last, but certainly not least. We begonnen het rijtje met een getalenteerde journaliste en sluiten ook af met een journaliste van formaat.  Radio- en televisiepresentratrice Friedl’ Lesage is bij het grote publiek waarschijnlijk het meest bekend van haar radioprogramma’s bij Radio 1. Maar ze is van vele markten thuis, want naast haar radiowerk deed ze vorig jaar ook een theatertournee waarin een antwoord werd gezocht op De Grote Levensvragen, presenteerde ze in 2003 op het toenmalige TV1 en schrijft ze ook. Voor Davidsfonds staat ze elke maand in een column in het Cultuurmagazine stil bij haar eigen ervaringen met het beleven van cultuur.

Friedl Lesage (c) Thomas De Boever_blog


HOOFDAFBEELDING: LIEN GEEROMS

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen