Onze 7 boekentips voor de Jeugdboekenmaand

kind lezen.webp

Onze 7 boekentips voor de Jeugdboekenmaand

Gepubliceerd door Davidsfonds op 1 maart 2019

“Wie een boek voor de eerste keer leest, leert een vriend kennen; wie het voor de tweede keer leest, ontmoet een oude vriend,” zo gaat een oude Chinese wijsheid. En laat dat gezegde nu eens perfect passen binnen het thema van de Jeugdboekenmaand dit jaar! Goede vrienden, beste vrienden, vrienden van op school, oude vrienden, nieuwe vrienden, dierenvrienden, verre vrienden, vrienden voor even of vrienden voor het leven … de Jeugdboekenmaand staat dit jaar helemaal in het teken van vriendschap.

Tekst: Hazel

Al voor het 47ste jaar op rij wil de organisatie Iedereen Leest jongeren aan het lezen krijgen door een maand lang de beste boeken rond een bepaald thema in de kijker te zetten. Want zeg nu zelf, er is toch niets gezelligers dan je, omringd door heerlijk zachte kussens en met een warme kop thee, op de bank te nestelen en je te laten wegzinken in een goed boek? Wij geven je alvast onze zeven lievelingsjeugdboeken over vriendschap als inspiratie, maar zijn ook heel benieuwd naar die van jou!

1. De avonturen van Lester en Bob (vanaf 6 jaar)

Dit is het verhaal van Lester en Bob, twee onafscheidelijke vrienden. Lester is heel beleefd, houdt van avonturen en praat de hele dag door. Bob praat niet zo veel. Hij is lief en betrouwbaar, en doet het graag kalmpjes aan.

Dit boek bundelt zes verhalen over het olijke duo. Van topillustrator en prijswinnaar Ole Könnecke.

Meer informatie over De avonturen van Lester en Bob vind je hier.

2. Zora en Mira (vanaf 7 jaar)

Mira houdt van circus en kan jongleren als de beste. Ze is een knappe, intelligente meid. Toch heeft ze het niet makkelijk op school. Telkens er iets fout loopt of anders dan gepland, kruipt er een tijger in haar lijf. Soms begrijpt ze de mensen niet zo goed. Dat is verwarrend, vindt Mira. Dan ontdekt ze Zora in de garage van buurman Tommie. Zora is een robot. Tommie is bezig met een geheim Zora-project en vraagt Mira om hulp. Zora en Mira trekken vaak samen op en stilaan begint Mira’s leven op school er heel anders uit te zien. 

Anja Cocquyt schreef dit ontroerende verhaal over de vriendschap tussen een meisje met ballen en een koppig zorgrobotje. Met hartverwarmende illustraties van Pieter Fannes.

Klik hier voor meer informatie over Zora en Mira.

3. Verre vrienden ( vanaf 7 jaar)

Elke vriendschap is anders
Anders goed, anders slecht
Anders gek, anders droef
Altijd anders, maar altijd mooi

Samen kattenkwaad uithalen, je diepste geheimen delen, elkaar troosten of gewoon erg hard samen lachen. Of je nu 7 of 77 bent: zonder vrienden kun je niet leven! Verre vrienden bundelt tien herkenbare en aanstekelijke verhalen waarin vriendschap centraal staat.

Op zoek naar meer kleur en smaak vroegen bekroond auteur en theatermaker Michael De Cock en bekroond illustratrice Gerda De Cock aan hun eigen vrienden om mee te werken aan deze bundel. Het resultaat is een boek met pittige, diverse en soms dwarse verhalen en illustraties over vriendschap. Vergeet ook zeker niet de prachtige cd met verhalen en muziek te beluisteren!

Meer info over Verre vrienden? Klik hier!

4. Wolken boven Waterdorp (vanaf 10 jaar)

Op een broeierige zomerdag fietsen Maya en Flor door hun spookdorp, Waterdorp. Het dorp moet binnenkort plaatsmaken voor een havengebied. De meeste huizen staan al jaren leeg, de ruiten zijn gebroken en er is overal graffiti. Er lopen ook vreemde snuiters rond, zoals de Doodskoppen en de Krakers. 

Dan vinden Maya en Flor een schat, zomaar in de berm, en verbergen hun vondst in een schuurtje. Maar de volgende dag is de schat verdwenen …

Wolken boven Waterdorp is een grappig en spannend verhaal over vriendschap, samenleven en de waarde van kromme komkommers.

Klik hier voor meer info over Wolken Boven Waterdorp.

5. De lege schommel (vanaf 10 jaar)

Aleppo is helemaal platgebombardeerd. Samen met honderdduizenden anderen moet de elfjarige Azmi de stad waar hij is opgegroeid, ontvluchten. Na een barre voettocht over verlaten bergpaden, steken Azmi en zijn familie de Middellandse Zee over in een veel te klein bootje. Een angstaanjagende en spannende overtocht. Na vele omzwervingen komen ze uiteindelijk hier terecht, in een opvangcentrum voor vluchtelingen. 

In zijn nieuwe klas denkt Azmi met heimwee terug aan zijn vroegere school. Hij mist zijn vrienden, vooral zijn beste vriend Roni die hij nu nooit meer zal zien. Hoe doe je dat, nieuwe vrienden maken? Of je thuis voelen in een land waar alles anders en vreemd is? Of de nare herinneringen aan de oorlog loslaten en een plaats geven? Een aangrijpend boek over afscheid nemen, vluchten en vriendschap.

Meer informatie over De lege schommel vind je hier.

6. Gewoon daarom! (vanaf 14 jaar)

De vijftienjarige Wonder heeft een netwerkstoornis. Soms werken haar hersencellen niet goed samen. Dat is best lastig als je de wereld wilt begrijpen. Vooral Rohats wereld: in zijn hoofd zit nog altijd oorlog, hoewel die nu mijlenver weg is. Rohat en Wonder zitten sinds kort in dezelfde klas. En dat doet vreemde dingen met Wonders hoofd en hart.

Klik hier voor meer informatie over Gewoon daarom!

7. Gena en Finn (vanaf 15 jaar)

Gena en Finn zouden elkaar nooit hebben leren kennen als ze niet allebei fan geweest waren van dezelfde televisieserie. De achttienjarige Gena is een populaire blogster die zich staande probeert te houden als eerstejaars aan de universiteit. De tweeëntwintigjarige Finn probeert de eindjes aan elkaar te knopen in een grootstad en vraagt zich ondertussen af hoe het verder moet met haar vriendje. Hoe verschillend ze ook zijn, de meisjes beseffen dat hun relatie dieper gaat dan de fanfictie die ze online schrijven.

Als het noodlot toeslaat en Gena’s leven overhoopgooit, kan enkel Finn haar helpen. En ook dat gaat niet zonder slag of stoot. E-mails, sms-berichten, dagboekfragmenten en blogposts vertellen het verhaal van Gena en Finn, een verhaal van digitale vriendschap. 

Hier vind je meer info over Gena en Finn.

Wij wensen je veel leesplezier met deze toppers. Heb jij nog leuke suggesties? Laat ze dan hieronder achter, sharing is caring!


Hoofdafbeelding: Annie Spratt

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen