Winnaars aan het woord

winnaars aan het woord blogbanner.webp

Winnaars aan het woord

Gepubliceerd door Davidsfonds op 3 mei 2018

Elke maand maken we Davidsfonds Cultuurkaarthouders gelukkig met gratis kaarten voor allerlei culturele evenementen. Zo mochten we dit voorjaar al heel wat cultuurliefhebbers verwennen met verschillende duotickets voor expo’s, balletvoorstellingen of klassieke concerten. En de gelukkige winnaars waren enthousiast: ‘Klasse’, ‘Een avond waar we ten volle van hebben genoten’, ‘Een heel bijzondere belevenis – waarvoor dank aan Davidsfonds’, klonk het. Benieuwd? We delen graag enkele lovende reacties van de winnaars over voorstellingen door o.m. Symfonieorkest Vlaanderen, Ballet Vlaanderen of in BOZAR.

Tekst: Laura

Pompeii: the Immortal City

Pompeii-7

In januari gaven we 20 duotickets weg voor de expo Pompeii: the Immortal City in de Beurs van Brussel. ‘We hebben Pompeii zelf al twee keer bezocht, maar de tentoonstelling was echt een interessante aanvulling! Tijdens de expo kwamen we in aanraking met onderwerpen die op de site zelf veel minder worden belicht,’ liet winnaar John De Vlaminck ons weten. ‘De visuele reconstructie van de vulkaaneruptie is ronduit sensationeel, en de aankleding en sfeer van de tentoonstelling is meer dan behoorlijk.’

Tijdens de expo beleven bezoekers de uitbarsting van 79 v. Chr. alsof ze er zelf bij waren. De inwoners van Pompeii, verstard in de assen van de Vesuvius, vormen de stille getuigen van dit drama. Wil je dit spektakel zelf beleven? De gratis tickets zijn helaas al de deur uit, maar wegens het grote succes werd de expo verlengd tot en met 17 juni. Grijp dus nog snel je kans!

Bruselas Flamenco Festival in BOZAR

La Moneta Divino ©Naemi Ueta_DSC4835
© Naemi Ueta

Tijdens het Bruselas Flamenco Festival beleefden bezoekers de magie van flamenco in al zijn vormen. Het festival ging tijdens 5 avonden vol muziek, dans en film terug naar de wortels van flamenco. Van BOZAR mochten wij enkele duotickets voor de voorstellingen Fuensanta ‘La Moneta’ en Dorantes & Taksim Trio weggeven. De gelukkige winnaars waren laaiend enthousiast. ‘Het was een prachtige voorstelling. We hebben meer dan genoten. De staande ovatie van de overvolle zaal was meer dan verdiend,’ zegt Carlos De Smet over La Moneta. Ook Hedwige Creus beleefde samen met een vriendin een leuke avond. ‘We waren vol verwachtingen, maar de voorstelling overtroefde die nog. Wat een kracht, wat een prachtige muziek, zang en dans. In één woord: klasse! Dit zullen we niet snel vergeten.’

Elegie door Symfonieorkest Vlaanderen

Symfonieorkest
Dirigent Jonathon Heyward © Jeremy Ayres Fisher

In Elegie boog de Amerikaanse dirigent Heyward oorlogsleed om in schoonheid. Het concert verenigde 3 Britse componisten wier leven en muziek gebrandmerkt werden door WO I. Williams’ werk als ambulancier aan het Franse front vormde de inspiratiebron voor zijn Derde Symfonie. ‘De derde symfonie van Vaughan Williams was indrukwekkend. De innig vertolkte solo door de jonge Gentse sopraan Emma Posman maakte een beklijvende indruk,’ vertellen Hugo Deboeuf en Marleen Desmet.

Ook War Elegy van Gurney kwam aan bod. ‘De jonge Amerikaanse Jonathon Heyward dirigeerde met veel zwier en beleving de War Elegy uit 1920, de persoonlijke klaagzang van componist Ivor Gurney die aan ‘uitgestelde shellshock’ leed,’ zeggen Greet Schamp en Roland De Munck. Tot slot bracht het Symfonieorkest Elgars ingetogen Celloconcerto, volgens Roland Plasman en Christine Demeersseman hét hoogtepunt van de avond. ‘Cello is ons lievelingsinstrument en het was een buitenkans om onze favoriet Pieter Wispelwey aan het werk te horen en te zien.’ De winnaars waren vol lof: ‘Elegie in BOZAR was voor ons een schot in de roos, het Symfonieorkest Vlaanderen heeft echt alles uit de kast gehaald. Dit was een heel bijzondere belevenis, waarvoor dank aan Davidsfonds.’

De Passie in Lier

Op zaterdag 24 maart vond het muziekspektakel De Passie plaats op de Grote Markt van Lier. De Passie verbindt op een eigentijdse manier het lijden van Jezus met het lijden van mensen nu. Lieve Claessens was een van de 3 gelukkigen die een duoticket won. ‘We maakten er een daguitstap van. We maakten een wandeling langs de Nete, bezochten het begijnhof en gingen eten in het restaurant dat we afgelopen zomer bezochten tijdens de jaarlijkse Zomerzoektocht,’ vertelt haar partner Freddy van Laethem. ‘En dan gingen we richting markt. Wat een ambiance, wat een goed georganiseerd evenement. We kregen een hedendaags aangepast passieverhaal met enorm veel passie gebracht door acteurs die het beste van zichzelf gaven.’ Aan de hand van Nederlandstalige nummers werkten bekende Vlamingen zoals Mark Tijsmans, Ann Pira en Free Souffriau samen met Liers talent om De Passie op te voeren. ‘Het mooiste van al, buiten de geweldige acteerprestaties en de klasse van de twee muzikale bands, was toch wel de zandkunstenares. Met zand en met de magie van haar vingers toverde ze telkens een beeld tevoorschijn van wat zich op de scène afspeelde.’

Selon Désir door Ballet Vlaanderen

LOISEAUDEFEU_Lock_fotoshoot_dc3_(c)EdouardLock
© Edouard Lock

In een prachtige setting genoot Hilde Timperman samen met een vriendin van een heerlijke avond cultuur. In maart won ze een duoticket voor Selon Désir in opera Gent. ‘De avond was opgebouwd uit 4 delen. Tijdens het tweede deel, L’après-midi d’un faune op muziek van Debussy, hadden we het geluk de principal van het ballet, Wim Vanlessen aan het werk te zien.’ Selon Désir is het werk van 4 bekende choreografen: Foniadakis, Nijinski, Clug en Lock.

Elk vanuit hun eigen universum en bewegingstaal spreken ze over de kracht van verlangen. ‘Het derde deel op muziek van Bach deed ons kippenvel krijgen.’ Foniadakis liet zich voor het derde deel inspireren door Bachs Johannes- en Mattheuspassie. Verder bracht Ballet Vlaanderen het Russisch drama Les Noces van Edward Clug en het tweede deel van Eduard Locks Orfeo. ‘De onvergankelijke en ontroerende muziek samen met de verrassende choreografie heeft ons heel aangenaam verrast. Bovendien waren niet alleen dans en muziek, die overigens live was, maar ook de kostuums echt af!’

___

Vraag je je af hoe ook jij tickets, leuke extra’s en meer kan winnen? Davidsfonds Cultuurkaarthouders ontvangen één keer per maand een nieuwsbrief waarin we extra ledenvoordelen prijsgeven. Ook in het Davidsfonds Cultuurmagazine is er een heuse wedstrijdenrubriek. En heel af en toe valt er ook iets te winnen op onze Facebookpagina.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen