Tijdloze boekentips voor kinderen

tijdloze boekentips blogbanner.webp

Tijdloze boekentips voor kinderen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 18 april 2018

Spelletjes spelen, samen knutselen, samen koken, samen tuinieren, leuke uitstapjes maken, lekker smullen en vooral … samen lezen! Maar met welke boeken bezorg je jezelf en je kind het meeste plezier? Het aanbod is zo groot dat je misschien soms door de bomen het bos niet meer ziet. Of misschien ontbreekt je de tijd? In dat geval oma en opa to the rescue! Wij zetten enkele tijdloze boekentoppers om samen te lezen op een rijtje.

Tekst: Laura

Het is niet alleen erg leuk en gezellig om samen met je (klein)kind een boek te lezen, maar ook van essentieel belang. Voorlezen heeft namelijk tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Bovendien versterkt samen lezen de band tussen (groot)ouder en (klein)kind. Wil je je kleine kapoen aan het lachen brengen, ben je een sportieve mama/oma of een avontuurlijke papa/opa, wil je je oogappel iets over de geschiedenis bijbrengen of wil je gewoon zelf luisteren naar je (klein)kind? Lees dan zeker verder, want in dit overzicht bieden we voor ieder wat wils.

1. Voor ouders & grootouders met veel lachspieren

De Pettson-reeks

PettsonenFindus

Sven Nordqvist verovert de harten van jong en oud met zijn prentenboeken over opa Pettson en zijn eigenwijze, humeurige poes Findus. Opa en Findus wonen op een boerderijtje op het Zweedse platteland. Ze zijn erg aan elkaar gehecht, maar ruziën ook heel wat af. Nordqvists boeken bevatten vaak een (onnadrukkelijk aanwezige) les. Kinderen en ouderen waarderen zijn kleurrijke, humoristische illustraties, waarop altijd veel te zien is. Een feest om naar te kijken en om uit voor te lezen! Voor de inhoud per boek, neem je best hier een kijkje.

Kakaworstje

schaterlachen

Er was eens een klein konijn dat maar één woord kende: ‘Kakaworstje!’ Van ’s morgens tot ’s avonds en van de avond tot de ochtend, Superkonijn heeft maar één antwoord voor alles: ‘Kakaworstje!’ Dat werkt vader konijn grondig op de zenuwen … Met dit boekje zouden de lachkriebels de slaap weleens kunnen uitstellen. Niet geschikt voor het slapengaan dus. Maar plezier gegarandeerd!

Hier vind je nog andere boeken van dezelfde auteur. Ook Ik wil niet naar de tandarts! en Ik wil niet op het potje! zijn verhalen vol humor, mooie prenten en een duidelijke boodschap.

2. Voor (groot)ouders die niet stil kunnen zitten

Nelson-reeks

nelson!

Salto’s maken, aan yoga doen en de benen eens stevig losgooien. Het zijn misschien dingen die niet meteen tot je dagelijkse activiteiten behoren, maar daar brengen de Nelson-boekjes van Laura Van Bouchout voortaan verandering in! Nelson zet je samen met je (klein)kind in beweging. Want samen creatief bewegen is de rode draad voor de stoere doe-het-samen boeken van Nelson.

Voor meer informatie kan je hier terecht.

3. Voor ouders & grootouders die graag op speurtocht gaan

Zit er in jouw (klein)kind een echte speurneus verborgen? Ga dan samen aan de slag met een van de volgende doeboeken.

Zoek en vind-reeks

De allerkleinste speurneuzen worden uitgedaagd in de Zoek en vind-boeken van Thierry Laval. De zoekboeken zijn niet alleen superleuk en ludiek, maar ook heel leerrijk! Heb jij bijvoorbeeld al eens gehoord van een kuifcaracara, caranx of rode teju? Kijk hier voor meer informatie.

Piratenzoekboekpiraten

Het Piratenzoekboek van David Long is geschikt voor echte avonturiers vanaf 5 jaar. Leer samen met je kleine piraat alles over het leven op volle zee en onderzoek de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de piraterij aan de hand van meer dan 200 kleine details. Voor meer informatie kan je hier terecht.

Paniek in Egypteegypte

In Egypte wordt Farao Ramses II bedreigd door een vreselijk en dodelijk complot. Paniek in Egypte neemt jullie mee op een historisch avontuur. Haast jullie door de straten van de stad, verzamel aanwijzingen en ontrafel samen met je (klein)kind het spannende raadsel. Kijk hier voor meer informatie.

4. Voor (groot)ouders die graag terug in de geschiedenis gaan

Veldslag om een hart

Kleine Klassieker

Het verhaal van Helena van Troje inspireerde door de eeuwen heen tal van auteurs. Michael De Cock bewerkte het verhaal voor een hedendaags en jeugdig publiek in Veldslag om een hart. Het is een verhaal over liefde en verraad. Passioneel, intens, intrigerend en voorzien van mooie afbeeldingen door Gerda Dendooven. Het boek is een onderdeel van de Davidsfonds reeks Kleine Klassiekers samen met De lange weg naar huis en Diep in het woud. Het werd bovendien bekroond met de Boekenleeuw 2015, de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek in Vlaanderen. Meer informatie vind je hier.

Een Bijbel

eenbijbel

Schrijver Philippe Lechermeier en illustratrice Rébecca Dautremer lieten zich door de Bijbel inspireren. Hun monumentaal meesterwerk Een Bijbel bevat een geheel nieuwe, gedurfde en originele interpretatie van de mooiste Bijbelverhalen in tekst én beeld. In haar typische stijl toverde topillustratrice Rébecca Dautremer een Adam, Eva en Mozes uit haar penseel zoals je ze nooit eerder zag. Dromerig, sprookjesachtig, boordevol details en vooral adembenemend mooi: haar paginagrote illustraties verrassen telkens opnieuw! Philippe Lechermeier zette de verhalen helemaal naar zijn hand en maakt gebruik van verschillende vormen en stijlen. (Her)ontdek samen de Bijbel. Als je meer wil weten over Een Bijbel, neem dan hier eens een kijkje.

5. Voor ouders & grootouders die graag naar hun (klein)kind luisteren

Mijn eerste groeiboek-reeks

Mijn eerste groeiboek

Gaat er voor je (klein)kind een nieuwe wereld open? Is het tijd om de rollen om te draaien en voortaan te luisteren in plaats van zelf voor te lezen? Dan is de reeks Mijn eerste groeiboek een echte aanrader. De verhalen volgen de leesweg van je (klein)kind. In deze boeken ontdekken jonge lezers stap voor stap de magie van zelf leren lezen. Natuurlijk kan je nog altijd een woordje toesteken waar nodig. Ontdek de reeks door op deze pagina onderaan het trefwoord Mijn eerste groeiboek in te geven.

Hier vind je nog een hele reeks andere boeken, zowel voor je (klein)kind als voor jezelf. Veel leesplezier!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen