Jeugdboekenmaand: 5 boekentips

jeugdboekenmaand 2018 blogbanner.webp

Jeugdboekenmaand: 5 boekentips

Gepubliceerd door Davidsfonds op 7 maart 2018

Maart is Jeugdboekenmaand. Omdat we er bij het Davidsfonds van overtuigd zijn dat boeken veel plezier geven, sporen we alle kinderen aan om veel te lezen en alle volwassenen om veel voor te lezen. En daar hebben we 10 goede redenen voor:

Tekst: Laura

  1. Van lezen word je slim!
  2. Het stimuleert je taalontwikkeling.
  3. Je leert je verplaatsen in de leefwereld van anderen.
  4. Het is aangenaam om je te ontspannen.
  5. Lezen bevordert je algemene ontwikkeling.
  6. Je sociale vaardigheden nemen toe.
  7. Het vormt je karakter.
  8. Je woordenschat wordt groter.
  9. Je kunt even ontsnappen aan de werkelijkheid.
  10. Verhalen zijn een uitlaatklep voor je angsten en emoties.

Ben je nog op zoek naar een goed boek? Samen met Standaard Uitgeverij bieden we een hele reeks kwaliteitsvolle kinder- en jeugdboeken aan. Wij zetten onze 5 favorieten op een rijtje.

1. Feest bij de dieren van Cléa Dieudonné (vanaf 4 jaar)

De hop is jarig! Zijn vrienden komen van over de hele wereld naar hem toe om dat te vieren. De neusaap, de ringstaartmaki, de koekoek, de zeehond, de wombat – iedereen is er! Ze buitelen en tuimelen over elkaar heen en maken een bontgekleurde toren van veren, schubben, zachte vachtjes en pootjes vol cadeautjes! Feest bij de dieren is een heerlijk lees- en zoekboek van bijna twee meter lang waarin je kijkt en kijkt en blijft kijken. Meer dan 150 diersoorten spelen een rol in het verhaal. Van dieren die je heel goed kent tot dieren waar je nog nooit van hebt gehoord. Of ken jij de quokka, de roodscheendoek en de alk al?

9789059088955

Meer informatie over Feest bij de dieren vind je hier.

2. Björn van Delphine Perret (vanaf 6 jaar)

9789059088931

Björn is een beer. Hij woont in een grot. De muren zijn er erg zacht en de vloer is comfortabel. En voor de grot is er zacht gras en een ruwe boom, perfect om je rug te krabben. In zes bereleuke verhalen brengt Delphine Perret ons naar het bos, dicht bij Björn en zijn vrienden, waar het leven bestaat uit dutjes, lekker eten en kaartspelletjes. Een lichtgroen boek over de charme van de kleine dingen, met pentekeningen van Delphine Perret. Edward van de Vendel zorgde voor de vlotte vertaling.

Meer informatie over Björn vind je hier.

3. Alice in Wonderland, bewerkt door Ed Franck (voor alle leeftijden)

9789059088894Het klassieke verhaal van Lewis Carroll steelt al jaren de harten van jong en oud. Ed Franck bewerkte het verhaal van Alice voor een hedendaags publiek zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke tekst. Het fantastische Wonderland inspireerde al zovele illustratoren, tekenfilmmakers, regisseurs van theater en musical. Rébecca Dautremer toont hier haar superieure tekentalent en creativiteit. De dromerige, mysterieuze, sprookjesachtige prenten voegen een nieuwe verhaallijn toe aan dit wereldberoemde verhaal. Een boek waarbij jong en oud elke keer opnieuw wegdroomt.

Meer informatie over Alice in Wonderland vind je hier.

4. Hoe je op vampiers jaagt zonder dat je ouders het weten van Pete Johnson (vanaf 7 jaar)

9789022330906

Stel je voor: je ouders vertellen je op je dertiende verjaardag dat je, net als zij, in een halfvampier zult veranderen. Dat overkomt Marcus. Van de ene dag op de andere krijgt hij te kampen met onaangename lichamelijke veranderingen. Tot overmaat van ramp lijken volwassen vampiers in hem een lekker hapje te zien … Na een tijdje heeft Marcus er genoeg van. Hij wil een gewone jongen zijn die gewoon kan daten met gewone meisjes. Maar dat is buiten zijn klasgenootje Tallulah gerekend (want die heeft een buitengewone belangstelling voor vampiers), en die plotse vampieraanvallen in het bos én dat oude vrouwtje dat zijn hulp inroept om op een vampier te jagen … Een verhaal met een mix van spanning en humor!

 

Meer informatie over Hoe je op vampiers jaagt zonder dat je ouders het weten vind je hier.

5. Een vlieg op de muur van Dirk Bracke (vanaf 14 jaar)

9789059088924Washington en Mico zijn broers. Samen met Marcos en zijn liefje Sandra proberen ze te overleven in de straten van het Braziliaanse Salvador da Bahia. Ze proberen wat geld bij elkaar te scharrelen met bedelen, of ze knappen kleine klussen op. Op een dag komen ze in contact met een net van drugsdealers. Tegen beter weten in worden ze opgezadeld met vuile, levensgevaarlijke karweitjes, en ze merken al snel dat in dat wereldje geen mislukkingen worden geduld. Dirk Bracke onthult op een verbluffende manier de schrijnende toestanden waar Braziliaanse straatkinderen mee te maken hebben. Er zijn de conflicten met andere straatkinderen, de moeilijkheden met ‘deftige’ burgers, de drugsmaffia, de corrupte politie. Maar er is ook de onderlinge vriendschap, die hun de kracht geeft om in die onmenselijke wereld lief te hebben en te leven.

Meer informatie over Een vlieg op de muur vind je hier.

 

Nog niet overtuigd? Neem dan eens een kijkje op onze site. Daar vind je een uitgebreid aanbod aan kinder- en jeugdboeken. Veel leesplezier!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen