Toast Literair: Lara Taveirne over haar beslissende boek

toast literair campagnebeeld 2018.jpg

Toast Literair: Lara Taveirne over haar beslissende boek

Gepubliceerd door Davidsfonds op 12 januari 2018

Al voor het achtste jaar op rij vindt op zondag 21 januari 2018 Toast Literair plaats, het grootste literaire ontbijt van Vlaanderen. Op zo’n 200 plekken kunt u dan genieten van een boeiende literaire activiteit bij een heerlijk ontbijt of aperitief. Er staan die dag ook een heleboel bekende auteurs op het podium. Als smaakmaker vertelt Lara Taveirne over haar beslissende boek.

Tekst: Lara Taveirne

Als ik heel eerlijk ben, is mijn beslissende boek Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden van Joke van Leeuwen. Dat boek ontdekte ik toen ik acht jaar was. Voor ik dit boek las, herkende ik me niet in personages, maar Joke van Leeuwen slaagt erin om eenzaamheid te beschrijven zonder te zeggen dat iemand alleen is. Ze benoemt niets letterlijk en weet je altijd te verrassen. Bovendien verliezen haar personages zichzelf in hun fantasie. Dat gaf mij rust, omdat ik ook graag verhalen fantaseer.

Quote Als geen ander speelt Joke van Leeuwen met taal en zij heeft mijn taalgevoel wakker gemaakt

In het boek staat een passage die ik waanzinnig mooi vind en die ik als kind al onderstreepte: Mos was een man van weinig woorden. Hij kende er wel veel, maar de meeste gebruikte hij niet. Als geen ander speelt Joke van Leeuwen met taal en zij heeft mijn taalgevoel wakker gemaakt. Als kind schreef ik ook al: ik hield een handgeschreven dagboek bij, maar ik schreef ook absurde verhaaltjes met een elektrische typemachine. Het lawaai gaf me het gevoel dat ik iets heel belangrijks deed. En dat heb ik nog steeds: als ik goed bezig ben, begin ik harder te tikken.

Quote Ik leef voor het verzinnen

Een ander verhaal dat heel dicht bij de belevingswereld van kinderen staat en waar ik erg van genoten heb, is Birk van Jaap Robben. Een aanrader, net zoals De zomer van 1976 van Stijn Tormans, vanwege zijn grandioze stijl. Ook hij slaagt erin om de werkelijke aard van mensen in woorden te vatten. Bovendien schaaft hij echt aan zijn zinnen, wat tegenwoordig vrij uitzonderlijk is in de journalistiek. Op een heel eerlijke manier haalt hij de poëzie uit de werkelijkheid. Non-fictie schrijven is niet mijn ding, maar ik heb wel veel bewondering voor wie dat wél kan. Zelf leef ik voor het verzinnen. En erover vertellen vind ik ook heel leuk. Tijdens Toast Literair heb ik het onder andere over mijn schrijfproces, maar ik lees ook voor uit mijn werk en ik vertel over het boek waaraan ik bezig ben. Nieuw materiaal uittesten op het publiek vind ik heel fijn. Door passages voor te lezen, merk ik of ze werken of niet en ontdek ik wat ik maar beter kan herschrijven.

LaraTaveirne4

De werktitel van mijn nieuwe boek is Kerkhofblommenstraat en het verhaal speelt zich af in het interbellum. In een vlaag van puberale overmoed besluit de dochter van een groot chrysantenbedrijf om bij de arbeidsters op het veld te gaan werken, in de hoop daar de genegenheid te vinden die ze bij haar eigen moeder mist. Maar de eenzaamheid die ze daar ondervindt, is nog groter. Niet alleen door haar klasse, maar ook door haar leeftijd is de kloof met de arbeidsters erg groot. Ik ben nu al vier jaar bezig aan het boek, want het vraagt veel research. Maar het is ontzettend boeiend. Ik vertel er graag meer over tijdens Toast Literair!

 

Lara Taveirne (1983) is regisseur en auteur. In 2014 verscheen haar debuut De kinderen van Calais, dat werd genomineerd voor de Bronzen Boekenuil 2014. Haar tweede roman Hotel zonder sterren verscheen in 2015. Op Toast Literair is Lara Taveirne te gast bij Davidsfonds Aalter. Alle info vindt u hier.

Benieuwd naar de koesterboeken van Ruben Mersch, Annemie Struyf en Jan Hautekiet? Ontdek ze hier.  

 

Copyright campagnebeeld: Eleni Debo

Copyright foto Lara Taveirne: Sacha de Boer

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen