Winnaars aan het woord: CAMUS door ARSENAAL/LAZARUS

CAMUS Arsenaal Lazarus blogbanner.webp

Winnaars aan het woord: CAMUS door ARSENAAL/LAZARUS

Gepubliceerd door Davidsfonds op 2 januari 2018

‘Heel erg bedankt voor de mooie, gezellige avond’, ‘Met dank aan Davidsfonds, we hebben ervan genoten!’, ‘We doen zeker opnieuw mee met een volgende wedstrijd’, dixit Davidsfonds leden die kaarten wonnen voor de try-out van CAMUS door ARSENAAL/LAZARUS. Zij mochten exclusief en gratis en voor niets naar de proefvoorstelling van CAMUS, die intussen in de pers lovende reacties krijgt. Onze leden gingen haar voor.

Quote CAMUS was om duimen en vingers bij af te likken.

Logo_ArsenaalLazarus zwart (transparant)Wat te doen met de slechte mop die leven heet? Dat was zo ongeveer de basisvraag in het opvallend samenhangende oeuvre van Albert Camus, grondlegger van het absurdisme, liefhebber van auto’s en vrouwen en koloniaal tegen wil en dank. CAMUS is een voorstelling die hulde brengt aan de absurde held die Camus zelf geworden is toen hij op zesenveertigjarige leeftijd overleed in een auto-ongeluk, terwijl hij eigenlijk van plan was om de trein te nemen. In, rond en tussen ‘s mans oeuvre gaat LAZARUS op zoek naar verwantschap, ontroering en engagement, naar opstand en aanvaarding, naar trefzekere woorden en kraakheldere gedachten, naar de geur van gebakken vis en de geluiden van een zomernacht aan zee.

‘CAMUS was om duimen en vingers bij af te likken. Het was bijna geen toneel: het leek alsof de tekst ter plaatse gebracht werd. Het stuk duurt meer dan twee uur zonder pauze, maar we hadden nooit de indruk dat het echt zo lang duurde. Formidabel. Meer van dat, graag!’ lieten Hugo en Marleen uit Waregem ons weten.

Quote Klasse.

Ook Harry en Lydia uit Londerzeel waren onder de indruk: ‘Hoewel we in blind vertrouwen klikten op de aanbieding voor gratis tickets in het Cultuurmagazine, waren we aangenaam verrast met de uitnodiging. Drie redenen die ons overtuigden: ten eerste was Camus met La Peste een naam die nog in het achterhoofd was blijven hangen vanuit onze schooltijd. Ten tweede had ARSENAAL/LAZARUS ons al met het stuk De dood van een handelsreiziger, ook een Davidsfonds aanbieding, kunnen bekoren. En ten slotte ligt Mechelen dichtbij.’

‘Op 14 november, de avond van de try-out, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. En het werd een rollercoaster van impressies, stellingen, ideeën vatbaar voor zelfreflectie, absurde tegenstellingen, soms met een hilarisch contrast tussen theorie en werkelijkheid. Klasse.’

En tot slot: ‘Op 14 november mochten we met vrijkaarten van het Davidsfonds de toneelvoorstelling CAMUS bijwonen in ‘t Arsenaal in Mechelen. Het theaterzaaltje voelt aan alsof het toneel zich in de huiskamer afspeelt: klein, gezellig en aanschuiven op de stoffen zitbanken. Vanop de schitterende plaatsen op de derde rij zaten we met onze neus bovenop het podium.’

Quote De teksten waren buitengewoon verhelderend om de verschillende filosofische begrippen te duiden.

‘De zes acteurs bleven altijd op de scène en belichtten alle facetten van het leven van Albert Camus, schrijver en filosoof die in 1957 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Hij wordt over het algemeen gezien als de grondlegger van het absurdisme, een filosofie die gerelateerd is aan het existentialisme. Volgens het absurdisme zijn mensen fundamenteel irrationeel en is het menselijk lijden het resultaat van vergeefse pogingen om rede of betekenis in een redeloos universum te vinden. Camus argumenteerde dat de meeste mensen ofwel geloofden dat het leven geen betekenis heeft, ofwel zelf een kunstmatige betekenis gecreëerd hebben om hun leven te vullen: godsdienst. De voorstelling duurde meer dan twee uur en de teksten waren buitengewoon verhelderend om de verschillende filosofische begrippen te duiden. We hebben ervan genoten!’ schreven Rita en Alex uit Laakdal.

CAMUS loopt nog op verschillende plekken in Vlaanderen t.e.m. 10 februari 2018. Je vindt de speellijst hier. Heb je het stuk ook al gezien? Laat ons dan weten in de reacties wat je ervan vond.

___

Vraag je je af hoe ook jij tickets, leuke extra’s en meer kan winnen? Davidsfonds Cultuurkaarthouders ontvangen één keer per maand een nieuwsbrief waarin we extra ledenvoordelen prijsgeven. Ook in het Davidsfonds Cultuurmagazine is er een heuse wedstrijdenrubriek. En heel af en toe valt er ook iets te winnen op onze Facebookpagina.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen