De Boon 2024: stemmen maar!

De Boon.png

De Boon 2024: stemmen maar!

Breng jouw stem uit op jouw favoriete titel van de shortlist.

Gepubliceerd door Davidsfonds op 25 januari 2024

De twee vakjury's hebben elk vijf titels geselecteerd uit de longlist, die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook dit jaar ondersteunen wij met Davidsfonds de Boon door de publieksprijs voor kinder- en jeugdliteratuur te schenken. Lezers kunnen stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist. De prijsuitreiking staat gepland op 26 maart 2024 in Turnhout, waar we te weten zullen komen welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.

Stemmen maar!

De jury neemt de beslissing over wie de Boon wint, maar het publiek bepaalt welke titels de publieksprijs in de wacht slepen. Davidsfonds en Vermeylenfonds belonen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Je hebt tot en met zondag 24 maart de kans om te stemmen op jouw favoriete titel uit de shortlist van de Boon. Breng hier jouw stem uit voor de publieksprijs.

De auteurs vertellen in onderstaande video's graag wat meer over hun boek.

Shortlist de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

shortlist kinder en jeugdliteratuur

 • Gelukkig en blij - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (Querido)
 • Kijk dan toch! - Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)

 • Neem nooit een beste vriend - Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)

 • Nog lang geen later - Kees Spiering & Jeska Verstegen (Luitingh – Sijthoff)

 • Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Shortlist de Boon voor fictie & non-fictie

shortlist non fictie & fictie

 • Alkibiades - Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
 • DealersDochter - Astrid H. Roemer (Prometheus)
 • Munt - Richard Osinga (Wereldbibliotheek)

 • Paul van Ostaijen - Matthijs de Ridder (Pelckmans / Querido Facto)

 • Sellinger - Allard Schröder (De Bezige Bij)

Wat is de Boon? 

In 2021 zag een nieuwe literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige boek het licht. In 2022 werd de Boon voor de eerste keer uitgereikt. In 2023 ontving Geert Buelens voor Wat we toen al wisten de Boon voor fictie en non-fictie en Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap wonnen met Misjka de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Ook dit jaar ontving de Boon meer dan 800 kandidaat-titels. Na een jaar intensief leesplezier selecteerden de jury voor fictie en non-fictie en de jury voor kinder- en jeugdliteratuur per categorie vijf titels die in aanmerking komen om de Boon te winnen. De prijsuitreiking vindt plaats op 26 maart 2024 in de Warande in Turnhout.

Met de Boon heeft Vlaanderen eindelijk weer literatuurprijzen met internationale uitstraling. De Boon heeft de ambitie om de nieuwe referentieprijs te worden voor het beste Nederlandstalige boek voor een breed en divers publiek.

Het prijzengeld bedraagt 50.000 euro per categorie. De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs. De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur is de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.​

Dankzij de steun van partners Davidsfonds en Vermeylenfonds is er in elke categorie een publieksprijs ter waarde van €5.000 te winnen. VRT en De Standaard zijn de vaste mediapartners van de Boon.

De Boon wordt mogelijk gemaakt door de vzw Vlaamse Literatuurprijs met steun van de Vlaamse overheid.

Genomineerden

Meer weten over de auteurs en titels van de shortlist?

 • Op 12 januari presenteerde Bent Van Looy de genomineerden en hun boeken in het Radio 1-programma Culture Club, live vanuit de Bibliotheek in Turnhout. Je hebt de mogelijkheid om de interviews op VRT MAX opnieuw te bekijken. Vanaf volgende week zal Culture Club elke vrijdagavond de schijnwerpers richten op de genomineerden en hun boeken.
 • Vanaf 13 januari vind je bij De Standaard uitgebreide informatie over de auteurs op de shortlist. Houd de app, website, krant en literaire bijlage in de gaten voor het laatste nieuws en diepgaande gesprekken met de genomineerden.
 • Annelies Moons en Joris Hessels onderzoeken de leesbaarheid van de boeken op de shortlist in hun podcast Leesbaar, die vanaf 25 januari te beluisteren is op VRT MAX.
 • In de podcastreeks van De Standaard der Letteren over de Boon gaat Sarah Vankersschaever in gesprek met haar gasten over de genomineerde titels en hun auteurs.
 • Op dinsdag 26 maart presenteert Canvas een extra lange aflevering van De afspraak, waarin de winnaars van De Boon worden onthuld. Bart Schols schakelt rechtstreeks over vanuit de studio in Brussel naar Bent Van Looy in Turnhout, die de winnaars zal interviewen.

En verder? 

 • Vanaf midden januari plaatst gaststad Turnhout de titels van de longlist in heel de Kempen in de kijker. Bibliotheek Turnhout en minstens 14 andere Kempense bibliotheken, Turnhout Leest, de Warande ... organiseren een waaier aan activiteiten: lezingen, signeersessies, auteursinterviews, leesgroepen, een wandeling, leesbars en de Boon on tour. Meer informatie vind je in de komende weken op de website van Bibliotheek Turnhout.
 • Op dinsdag 26 maart 2024 worden de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie uitgereikt in de Warande in Turnhout.

Overige inzendingen?

Voor de Boon voor fictie en non-fictie werden in totaal 473 titels aangemeld. Voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur waren dat 242 titels. Klik om te bladeren door de aanmeldingen.

Meer info

Meer info is terug te vinden via De Boon.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen