Getuigenissen 37ste Zomerzoektocht

Getuigenissen 37ste Zomerzoektocht

De leukste zoektocht van het land draait op volle toeren.

Gepubliceerd door Davidsfonds op 24 juli 2023

Al meer dan een maand trekken jong en oud naar Roeselare en Zonnebeke om zich onder te dompelen in nieuwe kennis, doordachte vragen en smakelijke horecamomenten. Deze enthousiastelingen gingen je voor en nodigen je uit om hun voetsporen te stappen:

Myriam Smits (63) en Pol Nagels (62) zijn perfect op elkaar ingespeeld

“Hij de route, ik de vragen”

“We zijn Davidsfonds-lid en zitten in het bestuur, dus is het maar logisch dat we onze ‘eigen’ zoektocht komen uittesten”, vertelt Myriam. “Elke keer leren we weer iets nieuws. Toen de zoektocht enkele jaren geleden in onze gemeente Zandhoven plaatsvond, moest ik aan een collega vragen waar ik het antwoord op een bepaalde vraag kon vinden. (lacht) Zo zie je maar, je leert elke zoektocht iets nieuws.”

Haar man Pol haalt de plannen met routes boven. “Je ziet: we komen voorbereid. Ik neem op voorhand de routes door en teken die uit op Google Maps, zodat we ter plekke gemakkelijk onze weg vinden.” “Meestal zijn we met z’n tweeën op pad”, zegt Myriam nog. “Dit is echt qualitytime voor ons. En willen we toch even met iemand anders babbelen, dan zijn er altijd wel zoektochters die we onderweg tegenkomen en zin hebben om een praatje te slaan.”

ZZ Pol en Myriam

 

Franky Schoukens (55) en Nancy Bulté (57) deden al meer dan twintig zoektochten mee

“Hebben we iets niet gevonden, dan doen we de wandeling opnieuw”

“We zijn net op onze stappen moeten terugkeren”, lacht Nancy als ze de Nonnenstraat uitwandelt. “We waren afgeleid door een hondje achter een raam, waardoor we de slang op de gevel volledig gemist hebben. Maar da’s niet erg, we hebben tijd.” Al meer dan twintig jaar zijn zij en haar partner een zoektocht-tandem. “Ik las begin jaren 2000 over de zomerzoektocht in Knack en was meteen voor het idee gewonnen. De eerste keer al vielen we in de prijzen en namen we een boekenbon mee naar huis. In het begin gingen de kinderen mee, maar tegenwoordig gaan we met twee op pad. We doen het op het gemak, met onderweg een terrasje, iets lekkers gaan eten...” Én intensief zoeken naar alle antwoorden. “We dingen graag mee naar een prijs, dus halen we het onderste uit de kan. Als we iets niet gevonden hebben, doen we de wandeling gewoon opnieuw!”

ZZ Franky en Nancy (1)

 

Bevriende koppels Roger en Vera en Marie-Rose en Patrick trekken al twintig jaar samen op pad

“Ook al is het dit jaar een thuismatch, we maken er toch een weekendje van”

Roger Debaere (71), Vera Van Kerrebrouck (73), Patrick Hoste (74) en Marie-Rose Vermeylen (75) hebben er net hun eerste route opzitten als ze halthouden aan het KOERS Kaffee. “Met een ander bevriend koppel gaan we altijd al eens ‘voorproeven’”, lacht Vera. “Dan doen we alle wandelingen op één dag en proberen we zo veel mogelijk antwoorden te vinden. Al twintig jaar trekken we daarna enkele dagen uit om met Patrick en Marie-Rose de wandelingen opnieuw te doen, maar dan op het gemak. Voor vragen waarop we de eerste keer geen antwoord vonden, nemen we die tweede keer alle tijd. Vandaag doen we de twee wandelingen in Roeselare, morgen die in Zonnebeke.” Voor Patrick is de zoektocht een thuismatch. “Ook al is mijn thuisstad dit jaar het decor, er bestond geen twijfel dat we er opnieuw een weekendje van zouden maken”, zegt hij. “In Roeselare zelf logeren vonden we in dit geval te gek, dus boekten we een hotel in Ieper.”

“De zoektocht leeft echt bij ons”, sluit Roger af. “Na de eerste ‘proefwandeling’ in Roeselare bleef Vera malen op een vraag. Meer dan een week heeft de zoektochtbrochure op de salontafel gelegen, in de hoop dat ze een ingeving zou krijgen. (lacht) Met vereende kracht hebben we daarnet eindelijk het juiste antwoord gevonden. We kunnen dus in alle rust aan de tweede route beginnen!”

ZZ Roger, Vera, Marie-Rose en Patrick (2)

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen