Feestelijke boekenwensen

Feestelijke boekenwensen.png

Feestelijke boekenwensen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 20 december 2022

De feestdagen naderen met rasse schreden. Een nieuw jaar belooft nieuwe hoop, nieuwe voornemens en natuurlijk een hoop hartverwarmende wensen. Dit jaar zeggen we het met literatuur!

Tekst: Laura Huygen

Wij wensen je voor de feestperiode en het nieuwe jaar…

... veel van alles

Wellustig eten, wellustig dansen, wellustig vieren, wellustig lezen. We wensen je alles in overvloed toe voor het nieuwe jaar! En misschien het nodige inzicht om een evenwicht te vinden, want te veel is ook niet goed. Wellustig lezen doe je alvast met Willem en mijn wellust van Jeroen Olyslaegers.

9789403180618Hippolyte van Damme ontvreemdt in het jaar 1885 oude brieven van een boekantiquair. Het blijken smeekbrieven te zijn van Willem Silvius, een gevangene en voormalig drukker ten tijde van de Beeldenstorm, gericht aan zijn echtgenote. Als feuilletonschrijver op zoek naar sensationeel leesvoer meent Hippolyte goud in handen te hebben. Maar dat goud blijkt slijk. De bekentenis van de diefstal aan zijn minnares Amandine en zijn zwijgen erover tegen zijn vrouw Catharina splijten zijn leven in tweeën. In dit boek sleurt Olyslaegers de lezer mee in dit tragikomische leven, getekend door boekengekte, diefstal en wellust.

... de kracht om je aan je voornemens te houden

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Brengt 2023 voor jou verandering met zich mee of hou je het liever bij het oude? Wij wensen alvast dat al je dromen én voornemens mogen uitkomen! Misschien geeft Édouard Louis je wel het nodige duwtje in de rug met zijn Veranderen: methode.  

9789403151618Jarenlang heeft Édouard Louis slechts één alomvattende wens: ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Hij droomt ervan om rijk te zijn en op straat herkend te worden. Om dat te bereiken verandert hij tot tweemaal toe zijn leven totaal. Hij laat zijn kansarme geboortedorp achter voor een nieuw leven en laat vervolgens zijn beste vriendin in de steek om toegang te krijgen tot de elite van Parijs. Maar nu hij wereldwijd succesvol is, wil hij eigenlijk alleen maar in een hoekje liggen, weg van alles. In dit boek vertelt Édouard Louis zijn eigen verhaal op nietsontziende wijze. Hij bewijst eens te meer waarom hij een van de belangrijkste en meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie is.

 ... minzaamheid

Wees lief en vriendelijk voor elkaar, daar bereik je zoveel meer mee. Laat de minzaamheid je hart verwarmen tijdens deze koude dagen. En laat De minzamen van Koen Peeters je hoofd verlichten.

9789403130613Vanuit zijn kist bekijkt een overleden professor de mensen die naar zijn begrafenis kwamen voor het afscheid. Onder hen bevindt zich Paul, zijn secretaris. Jarenlang hielp Paul de professor bij een onderzoek naar de minzaamheid. Paul bezocht priesters, dokters, zieners en genezers van alle slag, zelfs charlatans, tot in Rome en Congo. Gaandeweg ontdekt Paul, die eerst nog naïef en sceptisch is, waar het de professor om te doen is. In dit boek werpt Koen Peeters vragen op over het mysterieuze, het menselijke en de alom aanwezige geschiedenis.

... tijd om tot rust te komen

Druk druk druk. Er is dat gedoe op het werk, de (klein)kinderen moeten naar de tekenles gebracht worden en ’s avonds ga je naar een voorstelling. Denk af en toe aan jezelf en maak wat tijd vrij om tot rust te komen. Met een goed boek bijvoorbeeld. Of trek er eens op uit naar warmere oorden, zoals Virginie Loveling in haar Een winter in het Zuiderland.

9789022338810In de winter van 1886-1887 maakte de 50-jarige schrijfster Virginie Loveling met een bevriend echtpaar een lange reis naar de Azurenkust en Italië. Anders dan bij veel tijdgenoten die achteraf een verhaal of een persoonlijke reisgids op papier zetten, legt zij de nadruk op haar contacten met mensen van verschillende nationaliteiten en sociale status. Ze herinnert zich gesprekken over banale en bijzonder ernstige zaken, tegen een achtergrond van de nog weinig bekende praktijk van het reizen. In die tijd maakten de spoorwegen het overbruggen van afstanden opeens veel gemakkelijker, en werden afgelegen streken voor het eerst echt bereikbaar. Loveling gaat op ontdekkingstocht en stapt vastberaden, met een grote openheid van geest, de wereld in.

... literatuur om handen en vingers bij af te likken

Je laven aan drank en spijs, het hoort erbij. Geniet van een heerlijk glaasje cava, een frisse mocktail of een lekker glaasje limonade. En zoek je heil misschien in Limonade met pulp van Niels Van Droogenbroeck.

9789022338896Een gedemotiveerde student besluit na het zoveelste herexamen zijn verroeste kinderdroom waar te maken en een roman te schrijven. Na het nodige gewroet verzint hij zijn allereerste personage: de 43-jarige Pablo, een vader van drie die alles verliest en naar de Filippijnen reist, waar hij de wondere wereld van backpackers, doortrapte zakenmannen en drugsdealers ontdekt. Ondertussen verandert de schrijver zelf – na een mislukte liefdesverklaring – in een kluizenaar die enkel nog praat met zijn verzonnen personages. Met de moed der wanhoop neemt hij zich voor van zijn boek een bestseller te maken en zo de liefde van zijn leven alsnog voor zich te winnen. Maar wat begon als een lichtvoetig hobbyproject, verwordt tot een ondraaglijk zware molensteen om zijn nek.

De lekkerste boekensnoepjes vind je op www.davidsfonds.be/boeken. Ook in 2023 staat er weer heel wat op stapel. Blijf op de hoogste van het beste boekennieuws via onze nieuwsbrief. Inschrijven daarvoor doe je hier.

Zin in meer literaire wensen? Het weekend van 21 en 22 januari staat in het teken van literatuur en het nieuwe jaar met Toast Literair. Ontdek wat afdelingen in jouw buurt organiseren op www.davidsfonds.be/toastliterair.  

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen