Voor jou gezien: Rent, de musical

Rent.jpg

Voor jou gezien: Rent, de musical

Gepubliceerd door Davidsfonds op 31 oktober 2021

Rent is een gevestigde waarde in het musicalgenre sinds de jaren 90. De productie heeft niet alleen gedraaid op Broadway in New York maar kreeg ook een film en verschillende adaptaties in andere landen. En nu dus ook in België. Het verhaal blijft hetzelfde: een groep jonge artiesten worstelt met enkele sociaal-maatschappelijke kwesties zoals druggebruik en armoede, terwijl het aidsvirus zijn tol eist in hun omgeving. Pieter Jan De Paepe, die Tom Collins speelt, en Stany Crets, de regisseur, vertellen.

Tekst: Jolien Vandeven

Pieter Jan De Paepe als Tom Collins

Pieter Jan: “Rent is de eerste musical waar ik echt van aangedaan was. Het stuk toont vriendschap in al zijn aspecten: het mooie maar ook hoe hard en bruut vrienden kunnen zijn. En de muziek is heel sterk.”

Stany: “Ik heb heel lang getwijfeld om het stuk te brengen. Is het nog relevant? Het speelt zich af in het Amerika van de jaren 90, aids is intussen bedwongen … Ik vond dan ook dat we het alleen konden brengen met een jonge cast. Mensen die aan het begin van hun carrière staan en nog echt worstelen met een aantal hindernissen die mensen van mijn generatie al lang genomen hebben. Net zoals in Rent zelf. En dan kon het wel. De kracht van het huidige stuk zit er dan ook in dat ik wou dat elke acteur heel dicht bij zichzelf bleef.”

Pieter Jan: “Er zit inderdaad iets autobiografisch in mijn rol. Tom Collins is zowel de sfeermaker als het moreel kompas van de groep. En als het over liefde gaat dan geeft hij zich helemaal. Daar herken ik mezelf wel in.”

Voor een groot deel van de cast is dit het eerste stuk dat ze terug live kunnen brengen.

Pieter Jan: “Van niks doen naar terug acht uur per dag zingen, het is steviger dan je denkt. Repeteren, optreden en dan laat in je bed om de volgende dag opnieuw te beginnen, dat is niet te onderschatten. Maar het is ongelooflijk plezant om terug met zo’n enthousiaste cast vol passie op de planken te staan. Ik heb veel afwisseling in mijn job maar ik merk dat musical toch stilaan het liefste is wat ik doe.”

Stany: “Ik probeer op elk stuk dat ik doe verliefd te worden. En dat lukt meestal, ook deze keer. Ik draai nu al zovele jaren mee en maak regelmatig een top drie of top vijf in mijn hoofd. Ik merk dat dat altijd moeilijker wordt en dat er meer en meer gedeelde plaatsen komen.”

En wat brengt de toekomst?

Pieter Jan: “Ruben Van Keer, die ook in Rent meespeelt, en ik staan binnenkort terug samen op de planken in Jezus Christ Superstar.

Stany: “En dat is meteen ook het stuk dat nog op mijn verlanglijstje staat. Als ik mijn interpretatie van Jezus Christ Superstar zou mogen brengen, dan pas kan ik gelukkig sterven. (lacht)”

Over het stuk zelf

Bij deze Vlaamse versie van Rent staan maar liefst een twintigtal jonge acteurs op het podium. Je hebt niet alleen de acht hoofdpersonages maar ook een ensemble met nog eens dertien zangers en dansers. Dat zorgt voor een energieke sfeer en er is altijd iets om naar te kijken. Het geheel wordt begeleid door een live orkest. Ikzelf zag het stuk al in New York maar ik heb op geen enkel moment het ‘origineel’ gemist. De vertaling is van zo’n niveau dat je niet het gevoel hebt dat je naar een adaptie kijkt. Zelfs in 2021 blijft het stuk overeind dankzij de gepassioneerde jonge groep mensen die het brengen.

De locatie

Ook de locatie van Rent valt op. De Blikfabriek in Hoboken is een industrieel pand dat niet vaak voor dit soort producties gebruikt wordt. Maar zo’n ‘hangaar’ past wel bij de sfeer die Rent wil oproepen. Het podium is bewust heel ruw gehouden. Je ziet de podiumelementen en de stellingen zonder speciale afwerking. Als publiek zit je in een hoek rond de scène waardoor je eigenlijk overal goed ziet. Alleen een extra trui kan handig zijn.

Zelf zin gekregen?

Hier vind je alle info en tickets. Rent keert ook in 2022 terug met nog een reeks shows. Bovendien geniet je als Davidsfonds van 15 % korting!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen