Davidsfonds Deinze huisvest expo Human Migration tot eind oktober

'HUMAN MIGRATION' illustratie flyer en affiche copyright Gilbert Declercq.jpg

Davidsfonds Deinze huisvest expo Human Migration tot eind oktober

“We willen bezoekers aanzetten tot reflectie en aantonen dat er een oplossing bestaat: leren samenleven”

Gepubliceerd door Davidsfonds op 18 oktober 2021

Davidsfonds Deinze maakt zich op voor de laatste twee weken van ‘Human Migration’, een tentoonstelling die migratie in een historische context plaatst en de kansen schets voor een duurzame samenleving.

Tekst: Steven Tindemans

Begin september streek ‘Human Migration’ neer in Deinze, een initiatief van het lokale Davidsfonds in samenwerking met zeven bevriende afdelingen, Good Planet Belgium en AZ Sint-Vincentius Deinze. Eerder was de expo, die steunt op werken van onder meer de wereldberoemde Franse filmmaker, fotograaf en ecologist Yann Arthus-Bertrand en de Vlaamse illustrator, schilder en striptekenaar Gilbert Declercq, ook al te bezichtigen in de Senaat in Brussel.

“Migratie is een brandend actueel thema, hoewel het gaat om een universeel fenomeen dat van alle tijden is”, stelt curator Hervé Claeys. “Door het onderwerp aan de hand van kunstwerken aan te snijden, slalommen we voorbij politiek en populisme. We willen bezoekers aanzetten tot reflectie, aantonen dat migratie een gevolg is van steeds dezelfde oorzaken en dat er een oplossing bestaat,
namelijk leren samenleven.”

Foto: André Brunfaut

“Kunst helpt bespreekbaar maken”
Onderwijskundige en juriste Naïma Lafrarchi, die deel uitmaakt van het bestuursorgaan Davidsfonds, was één van de gastsprekers op de vernissage. Ze bracht een bezoek aan de expo. “Dat deze in een gebouw van een zorginstelling opgesteld staat, houdt een zekere symboliek in: het zorgen voor elkaar. Een deel van de maatschappelijke visie die het ziekenhuis tracht waar te maken, wordt op deze manier betekenisvol geconcretiseerd”, ervaart Naïma.

“De kunstwerken die op de expo te bezichtigen zijn, dragen enerzijds de inhoudelijke stempel van de kunstenaar, anderzijds kan de bezoeker er een eigen invulling aan geven, een invulling die emoties oproept. Want migratie, een fenomeen sinds mensenheugenis, draait om mensen. Mensen die op zoek zijn naar een hoopvol en beter leven.”

Ook het gezin van Naïma heeft wortels, land, vrienden en familie achtergelaten. Naïma werd geboren in Marokko en groeide op in een klein Vlaams dorp, waar ze veel geborgenheid ervaarde. “Een plek waar iedereen warm en nabij was. Het is een privilege om in zo’n context te mogen opgroeien.”

Het ‘anders’ zijn ervaarde ze pas toen ze in de stad ging studeren. “Mijn generatie groeide op in een context en wereld die veel minder complex was dan de wereld die we vandaag kennen. Er waren minder externe uitdagingen in vergelijking met de uitdagingen die er nu zijn, op mondiaal niveau”, weet Naïma. “Het is maatschappelijk van belang dat het fenomeen migratie via kunst en cultuur dicht bij de mensen wordt gebracht. Dat helpt om belangrijke thema’s bespreekbaar te maken bij een groot publiek.”

Foto: André Brunfaut

Een koffer vol hoop
Kunstenaar Yann Arthus-Bertrand stelt op ‘Human Migration’ twintig foto’s van sterke vrouwen tentoon die elk hun eigen verhaal vertellen. Zo is er Zeinab die van Somalië naar Kenia vluchtte wegens droogte en oorlog. Er is Daniëlle uit Frankrijk die de vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg in de kerk van Carcassonne en Lianhua uit China die op het platteland enkel soep te eten krijgt, terwijl de grote Chinese steden in luxe baden.

“Schrijnend is ook het lot van Rhite, die in Afrika als albino geboren is en verstoten wordt omdat ze als heks aanzien wordt”, vertelt curator Hervé Claeys, die iedereen warm wil maken om de expo te bezoeken. “Er zijn heel wat redenen om binnen te springen. Voor mij persoonlijk zijn het vooral de kunstwerken van Gilbert Declercq die een waar genoegen zijn voor het oog. Niet voor niets is hij de enige Belg die lid is van de Society of Illustrators in New York. Het feit dat we de originelen van de strip ‘Een koffer vol hoop’ kunnen tentoonstellen is prachtig, aangezien deze al meerdere jaren deel uitmaken van de permanentie expo over migratie in de haven van Hamburg.”

Ronald Vandermander van Davidsfonds Deinze raadt dan weer de filmvoorstelling Human aan. “We hernemen deze op zondag 24 oktober om 15.00 uur. Enorm de moeite!” Human van Yann Arthus-Bertrand is een documentaire die de mensheid portretteert aan de hand van adembenemende luchtfotografie en een veelheid aan observaties en herinneringen, gedeeld door een grote verscheidenheid aan mensen.

Illustratie door Gilbert Declercq


Praktische info
De tentoonstelling is toegankelijk tot eind oktober op woensdag van 9.30 tot 12.30 uur en op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Zaal Volkskring, Markt 73, 9800 Deinze dient als uitvalsbasis. De toegang bedraagt 5 euro, een (niet-alcoholisch) drankje inbegrepen.

Flankerend aan de expo wordt een lezingenreeks aangeboden, waarvan er nog twee op de rol staan. Op vrijdag 22 oktober neemt professor Ellen De Smet het woord over migratie, gender en recht. Jan Luyssaert, erevoorzitter Heemkundige Kring Het Land van Nevele, sluit op vrijdag 29 oktober de lezingenreeks af met een voordracht over de massale emigratie uit Frans-Vlaanderen eind zestiende eeuw. Na de lezingen wordt een gratis drankje aangeboden in de zaal waar de expo te bezichtigen is.

De toegang per lezing en voor de film ‘Human’ bedraagt 10 euro, Davidsfonds leden betalen 8 euro. De lezingen vinden plaats in de polyvalente zaal AZ-Vincentius Deinze, Schutterijstraat 34, 9800 Deinze (inkom spoed). De film ‘Human’ wordt op zondag 24 oktober eveneens in deze zaal vertoond.

Meer info over de expo Human Migration vind je hier.

Coverfoto: illustratie Gilbert Declercq

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen