Kleinkinderen Seuphor schenken 57 werken aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Sophie Berckelaers en Agnes Caers.JPG

Kleinkinderen Seuphor schenken 57 werken aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 29 juli 2021

Sophie Berckelaers, kleindochter van Louis Fernand Berckelaers – beter bekend als Michel Seuphor – schenkt een aantal van haar grootvaders werken aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Sophie schenkt de werken in naam van haar familie. Voor het KMSKA is de schenking een belangrijke bijdrage aan de bestaande collectie moderne kunst.

Heel concreet bestaat de ‘Schenking Berckelaers onverdeeldheid 2021’ uit 57 leemtetekeningen op papier. Bij dit type tekeningen werkt Seuphor met horizontale lijnen van verschillende lengtes om vormen te creëren. Een hele secure manier om kunst te benaderen, waarvoor Seuphor inspiratie haalde bij abstract kunstenaar Piet Mondriaan én de horizonlijn van de Antwerpse haven. Elk van de 57 tekeningen bestaat op zichzelf, al kunnen sommigen ook gecombineerd worden en een grotere compositie vormen.

  • Michel Seuphor – Avec une ligne II (1956)
  • Michel Seuphor – Béatrice (1968)
  • Michel Seuphor – Jeu dans l’axe (1986)
Werken van Michel Seuphor zijn nu te bewonderen in het KMSKA

Nog niet eerder kreeg het museum zo’n grote collectie van één abstract kunstenaar in handen. Het belang van dergelijke schenkingen voor een museum is niet te onderschatten. Veel musea hebben de omvang van hun huidige collectie voor een deel te danken aan schenkers. Dat is voor het KMSKA niet anders. Hun collectie bestaat voor een kleine 40% uit schenkingen.

Het vernieuwde museum beschikt bovendien over een prentenkabinet. Dat is een verduisterde, beschermde omgeving om werken op papier – die erg lichtgevoelig zijn – te tonen. De uitgelezen plek om deze schenking in een eerste openingspresentatie te gieten. “Een prentenkabinet in het vernieuwde museum is een belangrijke aanwinst. Het tonen van werken op papier houdt door de lichtgevoeligheid altijd grotere risico’s in. Daarom werden veel van onze werken op papier vroeger maar zelden getoond. Nu krijgen ze hun eigen plek. In het prentenkabinet zal ongeveer drie maal per jaar een nieuwe presentatie te zien zijn. Het is daarom de ideale plek voor curatoren om te experimenteren. Ze kunnen er op regelmatige basis ideeën, verhalen en composities aan de muren uittesten”, aldus Adriaan Gonnissen, collectieonderzoeker 20ste eeuw bij het KMSKA.

Sophie Berckelaers en Agnes Caers (KMSKA)

Ook voor de stad Antwerpen kan deze schenking een belangrijke rol spelen. Antwerpen is de geboorteplaats van Michel Seuphor. Hier begon zijn artistieke ontwikkeling en groeide hij uit tot een culturele duizendpoot. Hij was er actief als dichter, criticus, kunsthistoricus en beeldend kunstenaar. Bovendien was Seuphor een sleutelfiguur in het Antwerpse en Europese modernisme. Zo richtte hij er vlak na de Eerste Wereldoorlog o.m. het modernistische, avant-garde tijdschrift ‘Het overzicht’ op.

Voor Sophie en haar familie is het enorm belangrijk om het werk van hun grootvader met de wereld te delen en zo zijn wens te respecteren. Dat ze dit in samenwerking met het KMSKA in Antwerpen kunnen doen is daarbij alvast een belangrijke stap. “Onze schenking werd binnen het KMSKA enorm warm onthaald en we geloven dat onze grootvader heel blij zou zijn met dit project waarin we terugkeren naar zijn artistieke roots.”

Foto’s en tekst toegevoegd met toestemming van KMSKA.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen