Muzikaal, artistiek en kindvriendelijk

concertgebouw circuit

Muzikaal, artistiek en kindvriendelijk

Uitgetest: Circuit van het Concertgebouw in Brugge

Gepubliceerd door Davidsfonds op 7 mei 2021

Een leuke activiteit met jonge kinderen: het is niet altijd gemakkelijk. Met twee zijn ze, die pagadders van ons. Eentje van 6 jaar en eentje van 2,5 jaar. Ook die leeftijdscombinatie maakt niet elke activiteit even geschikt. De oudste (onze rustige zoon) kan zich al eens wat langer concentreren op een verhaal of een spel, terwijl de jongste (onze hevige dochter) meestal wat meer energie kwijt moet kunnen. Maar het moet gezegd, het Circuit van het Concertgebouw van Brugge heeft het allemaal: leuke spelmomenten voor de twee kinderen én het is even interessant voor volwassenen.

Tekst: Jolien Vandeven

Het valt ons meteen op: de supervriendelijke ontvangst aan de balie van het Concertgebouw. Zowel wij als de kinderen krijgen een aangename verwelkoming. Jassen en rugzakken mogen in een beveiligde (en gratis) locker en dan kan het plezier beginnen. De kinderen gaan op stap met ‘Liervogel’, een nieuwsgierige vogel die op ontdekkingstocht gaat in het Concertgebouw. Mijn man verdiept zich in de gids voor volwassenen en is zo de rest van het bezoek ook zoet.

Het verhaal van Liervogel wordt verteld in een leuke ‘uitklap’-brochure met mooie tekeningen. Hij gidst de kinderen op een fantasierijke tocht waarbij ze stempels moeten verzamelen. De stempels zelf zijn bevestigd aan grote stenen blokken waardoor de kinderen ze gemakkelijk zelf kunnen gebruiken. Het is soms een gevecht voor wie eerst mag stempelen, maar daar kan de organisatie niet aan doen natuurlijk. 😉

Een blik achter de schermen

Ook de bewegwijzering is origineel. Je volgt bollen (in mijn ogen planeten) die je de weg wijzen en door het Concertgebouw gidsen. Zo kom je op plaatsen die je anders niet te zien krijgt. Je mag piepen in de grote zaal maar passeert ook langs de gang waar de techniekers zitten. Onderweg ontdek je verschillende moderne kunstinstallaties en leer je meer over het Concertgebouw zelf.

Een van de leukste zaken aan het Circuit is de zaal met speciale muziekinstallaties waar je met het hele gezin aan de slag kan. Grote metalen buizen die je samen moet vastnemen om muziek te maken, een grote gekleurde ‘paddenstoel’ die je kan bespelen … Eindigen doe je bovenaan op het dak van het gebouw. Daar geniet je van een uitzicht over de stad Brugge en kunnen de kinderen zich te buiten gaan op het klokkenspel dat er hangt.

Toegankelijk?

Naar de start van het Circuit kan je met de kinderwagen rijden via een hellend vlak. Daarna is het wel de bedoeling dat je de kinderwagen parkeert en samen verder stapt. Het Circuit bestaat uit redelijk wat trappen dus hebben de kinderen hier en daar assistentie nodig. Er is wel een aangepast Circuit voor de bezoekers met een rolstoel. Je komt ook regelmatig heel vriendelijke medewerkers tegen die je graag verder helpen.

Coronaveilig?

Ja, het Circuit doe je zo goed als alleen. Aan de balie zorgen ze ervoor dat er voldoende tijd is tussen de verschillende bezoekers waardoor je helemaal veilig van je bezoek geniet. Het heeft ook wel iets: zo alleen door zo’n groot gebouw dwalen. De ruimtes waar er meer interactie is (bv. die met de speciale muziekinstallaties) worden begeleid door een medewerker van het Concertgebouw zodat ook daar alles virusvrij verloopt.

Info en tickets

Die vind je hier.

Labels: Cultuurregio Schatlas | vensters Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen