11 podcasts om je culturele honger te stillen

podcasts.webp

11 podcasts om je culturele honger te stillen

Gepubliceerd door Davidsfonds op 18 maart 2021

Het voorbije jaar kende de podcast een enorme groei in populariteit. Van luisterboeken over boeiende interviews tot een diepgaande analyse van FC De Kampioenen (ja, serieus), er is voor elk wel wat wils. Het aanbod neemt zelfs zo hard toe, dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Maar niet gevreesd, wij gingen voor jou op onderzoek en selecteerden 10 culturele podcasts die meer dan het luisteren waard zijn.

Tekst: Kenneth Emmers

1. De Residenten

CC STROMBEEK
TE BELUISTEREN VIA: SPOTIFY, WEBSITE CC

De Residenten zijn makers. Met hun werk richten ze de wereld telkens anders in. Hier luister je naar eerlijke gesprekken met mensen die van kunst een huis maken. Iedere podcast-gast heeft dan ook een thuis gemaakt van CC Strombeek. Dat deden ze door bij hen op te treden of door letterlijk in hun huis te resideren. De artiesten spreken over waar ze mee bezig zijn en wat hen drijft. Via geluids- en videofragmenten krijg je bovendien een unieke inkijk in hun maakproces.

2. Têtes-à-têtes : De magie van het luisteren

CONCERTGEBOUW BRUGGE
TE BELUISTEREN VIA: APPLE, ITUNES, SPOTIFY EN WEBSITE

Têtes-à-têtes draait rond intimiteit, intensiteit en persoonlijk contact. In de podcastserie ‘De magie van het luisteren’ stelt Jeroen Vanacker, de artistiek directeur van het Concertgebouw Brugge, verschillende vragen aan muziekfilosoof Tomas Serrien. Deze vragen zijn de aanleiding voor gesprekken die Serrien voert met cellist Arne Deforce, musicoloog Pieter Bergé, filosofe Joke Hermsen, architect Paul Robbrecht en rouwspecialist Manu Keirse.

3. De Nottebohmlezingen

ERFGOEDBIBLIOTHEEK HENDRIK CONSCIENCE
TE BELUISTEREN VIA: SOUNDCLOUD, WEBSITE

Al sinds 2010 organiseert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de Nottebohmlezingen. In deze lezingen bekijken ze de maatschappij en cultuur van vandaag door een historische bril. Ieder jaar kiezen ze een specifiek thema dat als rode draad door de lezingen loopt. Op hun website vind je een enorm aanbod, garant voor uren luisterplezier.

4. De topstukken

HOF VAN BUSLEYDEN
TE BELUISTEREN VIA: YOUTUBE, WEBSITE

De kunstwerken van Hof Van Busleyden hebben elk een ongelofelijk verhaal te vertellen. Voor de museumpodcast lieten Dirk De Wachter, Jurgen de Bruyn en Patrick De Rynck hun verbeelding los op de topstukken in het museum. Zo komen bijvoorbeeld De ontploffing van de Zandpoort en Vrouwe Minne smacht over mannenharten aan bod.

5. Museumkriebels

TE BELUISTEREN VIA: APPLE, GELUIDSHUIS

Museumkriebels is een podcast voor families met kinderen en jongeren tot 14 jaar die last hebben van verveling. Samen met Sander en Bea ga je op stap in verschillende musea. Onze favoriete podcast speelt zich af in het Industriemuseum. Daar staat een grote spinmachine die ooit de hoofdrol speelde in een waargebeurd smokkelverhaal. Sander weet er meer over te vertellen en tijdens het luisteren, bekijkt Bea hoe al dat twijnen, spinnen, draaien en drukken in zijn werk gaat

6. Ensor & Spilliaert

MUZEE
TE BELUISTEREN VIA: WEBSITE

Een vreemde eend in de bijt, want deze podcast is in feite een audiogids van Muzee die je nu ook online kan beluisteren. Deze audiotour neemt je mee langs en bespreekt de werken van James Ensor en Léon Spilliaert. Elke week onthult Muzee een nieuw fragment en kan je het besproken werk online bekijken.

DOETIP: Meer te weten komen over James Ensor? Koop de e-cursus van Davidsfonds Academie aan.

7. De stemmen

OPERA BALLET VLAANDEREN
TE BELUISTEREN VIA: SOUNDCLOUD, ITUNES, GOOGLE PODCASTS, WEBSITE

In ieders leven schuilt een opera. ‘De stemmen’ gaat ernaar op zoek. Elke aflevering van deze gloednieuwe podcast van Opera Ballet Vlaandern bundelt persoonlijke verhalen rond één tijdloos thema dat de kunsten en het leven betekenis geeft.

8. Destination Sweetheart

RED STAR LINE
TE BELUISTEREN VIA: WEBSITE, SOUNDCLOUD

Liefdesmigratie legt alle paradoxen van de liefde bloot: ze is grenzeloos én broos, ze is tijdloos én actueel, eigen én universeel. Ter gelegenheid van de expo ‘Destination Sweetheart’ maakten auteurs Rashif el Kaoui en Yousra Benfquih deze podcast. Laat je meevoeren op een poëtische reis doorheen een caleidoscopisch landschap van verlangen en gemis, van nabijheid en afstand, van vertrekken en landen.
LEESTIP: Verdiep je nog verder dankzij het boek Destination Sweetheart van Davidsfonds Uitgeverij

9. Rubens, de podcast

KLARA
TE BELUISTEREN VIA: ALLE KANALEN

Deze podcast rond het leven van Rubens gaat op zoek naar zijn erfenis en zijn impact op andere kunstenaars. Wie waren de ouders van Rubens? Waarom werd hij in Duitsland geboren. De antwoorden op deze en vele andere vragen kom je te weten via Rubens, de podcast.

10. Dochters van ondernemers

ARSENAAL LAZARUS
TE BELUISTEREN VIA: ALLE KANALEN

In de zomer van 2019 ging Dochters van ondernemers in première op Theater Aan Zee, een voorstelling uit het leven gegrepen van de theatermaaksters die alle vijf opgroeiden in een familiebedrijf. In november 2020 gooide de coronapandemie roet in het eten voor de langverwachte tournee door Vlaanderen. De dochters gebruikten de vrijgekomen tijd om eindelijk die podcastreeks te maken.In vijf afleveringen met ronkende titels als BMW & BTW en BVBA Ambras vertellen de dochters over de pieken en dalen. Over passie en kloterij. Over ambacht en vakmanschap. Over trots maar ook over schaamte.

11. Studio C-Mine

C-MINE
TE BELUISTEREN VIA: WEBSITE EN YOUTUBE

Als uitsmijter geven we nog een podcast mee, waarmee je een feestje kan bouwen. Tot het terug fysiek kan, brengt Studio C-Mine talent van eigen bodem naar jou, virtueel. Een echte aanrader zijn The Haunted Youth, de winnaars van de Nieuwe Lichitng van Studio Brussel. Maar vandaag sturen we je op pad met een dj-set van DJ ANT. Een Belgische DJ die een set heeft samengesteld met enkele Belgische muzikanten. Waar is dat feestje?

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen